InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Onderwijs > Verschil HBO: commerciële economie of bedrijfskunde
mijn kijk op

Verschil HBO: commerciële economie of bedrijfskunde

Een studiekeuze maken is heel lastig. In de sector economie zijn er veel verschillende studies. Toch zijn ze allemaal net iets anders. Bedrijfskunde en commerciële economie zijn twee brede HBO studies. De opleiding verschillen veel van elkaar. Dit artikel maakt duidelijk wat het verschil is tussen bedrijfskunde en commerciële economie. En er worden nog een paar algemene tips gegeven over het studeren en het maken van een studiekeuze. De realiteit is dat heel snel, heel veel studenten afvallen, omdat ze te laat realiseren dat de studie niet bij hen past. Laat dit artikel je een stukje inzicht geven in deze twee opleidingen.

Commerciële economie

Hoe ziet de consument er uit en wat moet ik doen als marketeer? Commerciële economie focust zich op de marketing. Marketing is alles wat een onderneming doet om de verkoop te stimuleren. Je doel is als marketeer om in de huid van de consument te kruipen. In het eerste jaar krijg je consumentengedrag. Hierbij denk je automatisch alleen aan het gedrag voor aanschaf maar als marketeer moet je zelfs na aanschaf het gedrag van de consument blijven bestuderen. In alle vakken komt marketing terug. Zelfs bij Nederlands moet je denken als een marketeer. Schrijven van een commerciële tekst zowel b-to-b (business to business) als b-to-c (business to consumer). Na een half jaar trendwatching kan je al zeggen dat je een echte trendwatcher bent. Je bekijkt hoe groot een trend is en of het wel echt een trend is. Ook leer je hoe trends te zijn voorspellen. Je kijkt en bestudeert de markt en consument. En leert hoe je een product of zelfs een hele onderneming goede verkoopcijfers kan bezorgen.

Bedrijfskunde

Hoe zit een onderneming in elkaar? Wat moeten er op orden zijn om een succesvolle onderneming te hebben. Bedrijfskunde gaat over het besturen van een onderneming. Je leert hoe een onderneming wordt bestuurd. Het gaat om communiceren, leiding geven en managen. Ook heeft bedrijfskunde een stuk marketing. Het vak commerciële economie wordt het eerste jaar behandeld. Het bestuderen van omgevingsfactoren, organisaties en belanghebbende partijen. In het eerste jaar leer je over verschillende samenwerkingsverbanden en veel gebruikte management systemen.

Conclusie

Bedrijfskunde is echt voor degene die wil ontdekken hoe een organisatie in elkaar zit. Commerciële economie is meer marketing en het bestuderen van de consument. En hoe moet ik daar als marketeer op reageren. Als je kijkt naar wat je er later mee kunt worden, welke banen binnen je bereik vallen, is er iets opmerkelijks. De carrièremogelijkheden liggen dicht bij elkaar in de buurt. Veel richting het management of een taak als adviseur.

Algemene tips studiekeuze en eerste jaar

Denk goed na over je studiekeuze. Een foute studiekeuze kost je ouders veel geld en jezelf veel moeite. Zorg ervoor dat je genoeg informatie heb opgezocht over je studie. Vraag vrienden en familie of zij iemand kennen die ervaring heeft met een hbo-opleiding of een studie in jouw richting. Denk er niet te simpel over.
Volg 5 belangrijke stappen:

  1. Zoek informatie op het internet
  2. Bezoek open dagen
  3. Vraag familie en vrienden over ervaring met hbo-opleiding of een studie in jouw richting
  4. Bezoek meeloopdagen op een hoge school en praat met studenten
  5. Loop niet achter je vrienden of vriendinnen aan en doe het omdat het jouw keuze is

Studieboeken zijn erg duur. Het eerst jaar ben je al gauw rond de 600 tot 700 euro kwijt. Meestal maakt het niet heel veel uit als je boek één druk ouder is dan die in de les door de docent wordt gebruikt. Schaf je boeken dus tweedehands aan van particulieren verkopers, hiermee bespaar je veel geld. Let wel op voor sommige vakken kan dit niet. Kijk dus goed wat er is veranderd in de nieuwe druk.

Van middelbare school naar HBO is een grote verandering. Er wordt verwacht dat je zelfstandig bent en je krijgt niet veel sturing. Zelfdiscipline is één van de belangrijkste dingen voor een hbo opleiding. Als je dit goed in de hand hebt is HBO makkelijk te halen. Veel studenten hebben dit niet. Zorg dat jij het wel in de hand hebt en begin daar niet te laat mee. Veel studenten vallen af omdat ze te laat realiseren dat het veel zelfstudie is.

Zorg dat je voorbereid bent, HBO is een grote verandering.
© 2013 - 2019 Tedjan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Startsalaris per opleiding en sectorStartsalaris per opleiding en sectorDe website van Studiekeuze123 wil studenten nog een extra overweging meegeven voordat ze gaan studeren: een indicatie va…
Hippische Bedrijfskunde aan de CAH DrontenDe studie Hippische Bedrijfskunde wordt gegeven aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten (Flevoland). Dit is…
Studentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport heet in 2019 Bookboon. Bookboon is de plaats om gratis studieboeken en compendia van het internet te do…
De opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK)De opleiding Technische Bedrijfskunde ofwel Business Management and Engineering staat centraal in dit artikel. De inform…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…

Reageer op het artikel "Verschil HBO: commerciële economie of bedrijfskunde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tedjan
Gepubliceerd: 11-04-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!