Hoe blijf ik gelukkig in mijn relatie?

Hoe blijf ik gelukkig in mijn relatie? Verliefd worden en voor de rest van je leven gelukkig samenzijn? Het klinkt romantisch en eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Er valt te werken en te knokken voor een relatie en dat is zo voor iedereen. Waar een wil is, is een weg zegt het spreekwoord. Onthoud dit goed want dan kom je al een heel eind. Liefde alleen is dezer dagen al lang niet meer genoeg om een relatie staande te houden. Een verbond tussen man en vrouw is een vat vol kruiden dat af en toe opnieuw afgekruid moet worden. Tijdens de beginfase van een nieuwe relatie is het de bedoeling dat de meeste dingen op wieltjes lopen. Je bent verliefd en waant zich in de zevende hemel. Als er dan al veel problemen de kop op steken, dan is je relatie wellicht gedoemd om te mislukken. Toch is een gelukkig begin geen garantie op een lange toekomst samen. Van tijd tot tijd kom je valkuilen tegen waar jij handig en slim moet leren mee omgaan. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je in een ongelukkige relatie blijft vastzitten, maar het is niet zo dat een minder moment onmiddellijk je relatie op de helling zet. Met deze handige tips kun je de verschillende klippen proberen te omzeilen.

Blijf jezelf

Groei naar elkaar toe en hou rekening met je partner, maar doe dit niet tot in het extreme. Het is de bedoeling dat je nog altijd je eigenheid behoudt. Anders zal zich dat vroeg of laat wreken. Als je genoeg plaats voor jezelf in de relatie laat, zul je gelukkiger zijn en blijven. Heb je dat niet gedaan, dan komt er zeker een tijd dat je jezelf en je positie in de relatie in vraag gaat stellen.

Maak tijd voor elkaar

Er zijn periodes in het leven dat er weinig tijd over blijft om echt met elkaar om te gaan en te praten. Er komen kinderen, je bent druk in de weer met de verbouwingen van je droomhuis,... Dan is het niet zo makkelijk om nog tijd vrij te maken om iets samen te gaan doen. Toch is dat heel belangrijk. Trek er zeker nog tijd voor uit. Dat hoeft dan niet om een daguitstap te gaan, maar probeer toch minstens samen aan tafel te zitten of maak een korte wandeling. Op elk moment in een relatie zijn die momenten nodig, anders dreig je uit elkaar te groeien.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst en dus is het belangrijk dat ook jij alles aan je partner vertelt. Een leugentje om bestwil kan uiteraard, maar over bepaalde zaken zwijg je gewoon niet. Het is belangrijk dat je alles open bespreekt. Ook al zijn dat minder leuke dingen. Zo kan je verliefd geworden zijn op iemand anders of heeft je partner een scheve schaats gereden met een andere vouw of man. Toch kun je zo'n dingen overleven als je ze probeert uit te praten. Hou ze zeker niet achter! Wanneer zo iets uitkomt voelt je partner zich verraden en dan kan jullie band nooit meer hetzelfde zijn als ooit tevoren.

Open communicatie

Laat niets onderhuids sudderen. Frustraties die je opkropt kunnen tot hevige ruzies leiden. Die hoeven er niet te zijn als je tijdig je mond open doet. Het zijn niet altijd de leukste gesprekken, maar ze kunnen zowel voor jou als je partner zeer leerrijk zijn. Probeer te verwoorden waarom jij je minder goed voelt, waarom jij dingen veranderd wil zien,... Alleen op die manier kan er op een goeie manier aan je relatie gewerkt worden.

Verwacht niet te veel

Een droomprins of -prinses bestaat alleen in verhalen. Je partner kan dat beeld heel goed benaderen, maar er zullen toch altijd mindere punten zijn. Dat is nu eenmaal menselijk. Jij hebt trouwens zelf ook karaktertrekken dat je liever kwijt dan rijk bent. Probeer dus geen idyllisch beeld te scheppen van iemand, maar zie de werkelijkheid onder ogen. Je hoeft daarom niet snel tevreden zijn, je partner kan gerust Sneeuwwitje of Superman benaderen. Toch moet je af en toe ook eens een oogje dichtknijpen. Dek die dingen dan zoveel mogelijk toe met de mantel der liefde.

Vergroot de positieve punten van je partner

Concentreer je niet altijd op die mindere kanten van je partner. Dat is niet leuk voor hem, maar jij wordt er ook alleen maar ongelukkig van. Er zijn wellicht heel wat meer positieve karaktertrekken. Daar ben je destijds verliefd op geworden en hou dat in je achterhoofd. Als ze naar de achtergrond verdwijnen, dan is het uiteraard aan jou om aan de alarmbel te hangen. Praten is dan ook heel erg belangrijk is een relatie tussen twee individuen.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…
Verliefd! En je vrienden?Verliefd! En je vrienden?Hoe combineer je vriendschappen als je net verliefd bent? Hoe combineer je vriendschappen als je net een liefdesrelatie…
Tips om je relatie sterker te makenTips om je relatie sterker te makenGaat je relatie niet zoals jij gewild had? Beschouw je jullie relatie als zwak? We zijn vaak erg druk bezig met ons eige…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Scheiden, wie krijgt het huis?Scheiden, wie krijgt het huis?Bij een verdeling van de gemeenschap bij een echtscheiding is de toebedeling van het huis vaak het grootste probleem. Wi…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.