De echte man (machoversie)

Een echte man, wat is dat? De laatste halve eeuw is het beeld van de echte man verschillende keren gewijzigd. Van de traditionele man over de moderne man via de metroseksueel naar de retroseksueel. Nu eens macho, dan meer vrouwelijker, vervolgens een gezond evenwicht met mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, om uiteindelijk tot de viriele man terug te keren. Philippe Goebele en Jan Van Looveren parodiëren de trend in hun programma M!LF (Man Liberation Front) op VTM.

Het uitgangspunt

Om een degelijk huis te kunnen bouwen heb je solide funderingen nodig. Daarop bouw je dan de mooie dingen die je voor ogen hebt. Om een echte man te vormen heb je ook solide funderingen nodig. Daarop construeer je dan de mooie dingen die de echte man onderscheiden van de softies.
Vele mannen zijn, onder invloed van de feministische vrouw, de basiseigenschappen van de echte man uit het oog verloren. Deze opsomming van eigenschappen die de ware man bepalen, zal hun wellicht de ogen openen.

1. Een echte man is sterk

Een echte man huilt niet, klaagt niet, wordt niet ziek, en gaat niet naar de dokter als hij twee keer heeft moeten niezen. Een echte man neemt beslissingen en neemt de consequenties op zich. Een echte man neemt dus zijn verantwoordelijkheid op voor zijn woorden en daden. Een echte man is vastberaden. Als het leven hard voor hem is, vecht hij terug en slaat er zich door.
Een echte man is een macho. Een echte man is taai. Een echte man toont zijn gevoelens niet. Een echte man is de steun van zijn gezin en heeft geen tijd om zijn zwakheden te tonen. Als je bang bent van spinnen, zal je nooit een echte man worden.

2. Een echte man staat scherp

Een echte man weet het verschil tussen de essentie en het bijkomstige. Een echte man verspilt zijn tijd niet aan dingen die hem niets bijbrengen. Natuurlijk mag je een hobby hebben -bijvoorbeeld hengelen- maar die moet een bedoeling hebben. Het doel van mijn hobby is een sterker concentratievermogen te verwerven wat mijn productiviteit op mijn werk alleen maar kan verhogen.
Een echte man concentreert zich op macht, geld en gezin. Hij concentreert zich niet op seks. Seks vloeit automatisch voort uit het bezit van macht, geld en een vrouw (en als zij je niet voldoet, zijn er nog een hele horde vrouwen die dat wel kunnen als je machtig en rijk bent).

3. Een echte man kent het belang van een gezin

Een echte man zorgt voor een sterke band binnen zijn gezin en heeft respect voor de tradities van zijn voorouders. Een echte man weet dat zijn kinderen een geschenk uit de hemel zijn en zal hen daarnaar behandelen, ook al betekent het dat hij af en toe streng uit de hoek moet komen.

4. Een echte man roddelt niet

Een echte man zwijgt. Hij is discreet met informatie en let op zijn woorden. Een echte man laat niet meer los dan hij echt moet en doet niet mee aan vrouwenpraat over anderen. Een echte man discussieert niet over dingen waarvan hij niets afweet of over mensen die hij van haar noch pluimen kent.

5. Een echte man is betrouwbaar

Als een echte man zijn woord geeft, houdt hij zich daaraan. Als hij zijn belofte niet kan houden, geeft hij zijn woord niet. Een echte man sterft liever dan zijn woord te breken. Een echte man weet dat zijn woorden zo zeker zijn als zijn daden en dat ze op hun juiste waarde moeten worden genomen. Dat is de reden waarom hij zo weinig van zeggen is.

6. Een echte man is een rolmodel

Een echte man respecteert ten allen tijde zichzelf en anderen behalve als hijzelf niet met respect wordt behandeld. Een echte man geeft het voorbeeld aan anderen en vooral aan zijn kinderen. Ik breng mijn werk niet mee naar huis, zodat mijn kinderen me enkel kennen als hun vader en niet als een slaaf van mijn werkgever. Een echte man toont hoe het moet en verbergt zijn zwakke kantjes.

7. Een echte man zorgt voor financiële zekerheid

Een echte man geeft geen aalmoezen of doet niet aan liefdadigheid, maar draagt zorg voor zijn eigen portefeuille. Een echte man is niet tevreden met het geld van zijn vader. Hij rekent op het geluk en bepaalt zijn eigen lotsbestemming. Een echte man vertiendubbelt de erfenis van zijn (voor)ouders.

8. Een echte man gedraagt zich niet als een vrouw

Een echte man heeft geen piercings en lang haar en verwijdert zijn borsthaar niet. Handverzorging is toegelaten. Berichten van vrouwelijke collega’s zijn ook toegelaten. Een echte man weet dat zijn hygiëne en lichaamsverzorging het werk is van een vrouw (op de kapper na). Een echte man beschikt over minstens drie pakken (waarvan eentje verplicht met krijtstreep) die elk afzonderlijk meer kosten dan een horde escorts. Een echte man draagt minstens drie keer per week een pak. Elke man die niet weet hoe een das te knopen levert zijn testikels meteen in.

9. Een echte man zorgt voor een ordelijk huis

Ben je ooit in het huis van je baas geweest? Er slingeren niet overal pizzadozen rond, er liggen geen onderbroeken op de vloer, en er worden geen onbetaalde rekeningen als bierviltjes gebruikt. Je kan geen gezin beheren als je zelfs geen huis op orde kan houden. Maak dus geen misbruik van je machostatuut om je verantwoordelijkheden te ontlopen: zorg voor een kraaknet interieur, voor een perfecte classering van het papierwerk en -open je oren wijd- zorg ervoor dat je pakken regelmatig geperst worden.

10. Een echte man kan zich verdedigen

Een echte man schrikt niet terug voor tegenslag maar vecht terug. Een echte man laat zich niet in de hoek dringen door concurrenten. Een echte man kan elk woord met een wederwoord beantwoorden. Een echte man staat op zijn strepen en zorgt ervoor dat niemand anders het gras voor zijn voeten wegmaait. Een echte man vecht zich een weg naar de top en blijft daar tot hij zelf beslist dat het genoeg is geweest.

Een extra

Een echte man houdt het simpel. Als je stadhuiswoorden kent, laat ze in de kast. Gebruik ze enkel in noodsituaties zoals bijvoorbeeld wanneer een andere man je probeert te overbluffen of als je in het defensief wordt gedrongen door idioten die denken dat ze slimmer zijn dan jij. Vergeet vooral niet: het innerlijke telt!

Lees verder

© 2010 - 2020 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Observerend/sociaal leren: observatie - imitatie - rolmodelObserverend/sociaal leren: observatie - imitatie - rolmodelBij klassieke en operante conditionering leren mensen gedrag aan de hand van de gevolgen die dit gedrag voor hen heeft o…
De vaderrol bij de opvoedingVaders spelen een uitermate belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Het is dan ook van belang dat vaders de…
Hoe om te gaan met slecht gehumeurde kinderen - Joodse visieHoe om te gaan met slecht gehumeurde kinderen - Joodse visieWe zijn allemaal wel eens uit onze humeur. Ook kinderen hebben hier last van, afhankelijk van hun genen, hun gezondheid…
Het samengestelde gezinHet samengestelde gezinEen samengesteld gezin ontstaat wanneer een ouder, na echtscheiding of overlijden van de partner, een relatie aangaat me…

Wat vrouwen willenWat vrouwen willenHet is de grote vraag voor talloze mannen. Wat willen vrouwen eigenlijk? Wat vrouwen nu echt willen is vaak anders dan w…
Bindingsangst blootgelegdmijn kijk opBindingsangst blootgelegdBindingsangst is een vaak voorkomend hechtingsprobleem dat veelbelovende relaties bij voorbaat ruïneert. Wie aan binding…

Reageer op het artikel "De echte man (machoversie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Laatste update: April 2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Schrijf mee!