De echte man (machoversie)

Een echte man, wat is dat? De laatste halve eeuw is het beeld van de echte man verschillende keren gewijzigd. Van de traditionele man over de moderne man via de metroseksueel naar de retroseksueel. Nu eens macho, dan meer vrouwelijker, vervolgens een gezond evenwicht met mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, om uiteindelijk tot de viriele man terug te keren. Philippe Goebele en Jan Van Looveren parodiëren de trend in hun programma M!LF (Man Liberation Front) op VTM.

Het uitgangspunt

Om een degelijk huis te kunnen bouwen heb je solide funderingen nodig. Daarop bouw je dan de mooie dingen die je voor ogen hebt. Om een echte man te vormen heb je ook solide funderingen nodig. Daarop construeer je dan de mooie dingen die de echte man onderscheiden van de softies.
Vele mannen zijn, onder invloed van de feministische vrouw, de basiseigenschappen van de echte man uit het oog verloren. Deze opsomming van eigenschappen die de ware man bepalen, zal hun wellicht de ogen openen.

1. Een echte man is sterk

Een echte man huilt niet, klaagt niet, wordt niet ziek, en gaat niet naar de dokter als hij twee keer heeft moeten niezen. Een echte man neemt beslissingen en neemt de consequenties op zich. Een echte man neemt dus zijn verantwoordelijkheid op voor zijn woorden en daden. Een echte man is vastberaden. Als het leven hard voor hem is, vecht hij terug en slaat er zich door.
Een echte man is een macho. Een echte man is taai. Een echte man toont zijn gevoelens niet. Een echte man is de steun van zijn gezin en heeft geen tijd om zijn zwakheden te tonen. Als je bang bent van spinnen, zal je nooit een echte man worden.

2. Een echte man staat scherp

Een echte man weet het verschil tussen de essentie en het bijkomstige. Een echte man verspilt zijn tijd niet aan dingen die hem niets bijbrengen. Natuurlijk mag je een hobby hebben -bijvoorbeeld hengelen- maar die moet een bedoeling hebben. Het doel van mijn hobby is een sterker concentratievermogen te verwerven wat mijn productiviteit op mijn werk alleen maar kan verhogen.
Een echte man concentreert zich op macht, geld en gezin. Hij concentreert zich niet op seks. Seks vloeit automatisch voort uit het bezit van macht, geld en een vrouw (en als zij je niet voldoet, zijn er nog een hele horde vrouwen die dat wel kunnen als je machtig en rijk bent).

3. Een echte man kent het belang van een gezin

Een echte man zorgt voor een sterke band binnen zijn gezin en heeft respect voor de tradities van zijn voorouders. Een echte man weet dat zijn kinderen een geschenk uit de hemel zijn en zal hen daarnaar behandelen, ook al betekent het dat hij af en toe streng uit de hoek moet komen.

4. Een echte man roddelt niet

Een echte man zwijgt. Hij is discreet met informatie en let op zijn woorden. Een echte man laat niet meer los dan hij echt moet en doet niet mee aan vrouwenpraat over anderen. Een echte man discussieert niet over dingen waarvan hij niets afweet of over mensen die hij van haar noch pluimen kent.

5. Een echte man is betrouwbaar

Als een echte man zijn woord geeft, houdt hij zich daaraan. Als hij zijn belofte niet kan houden, geeft hij zijn woord niet. Een echte man sterft liever dan zijn woord te breken. Een echte man weet dat zijn woorden zo zeker zijn als zijn daden en dat ze op hun juiste waarde moeten worden genomen. Dat is de reden waarom hij zo weinig van zeggen is.

6. Een echte man is een rolmodel

Een echte man respecteert ten allen tijde zichzelf en anderen behalve als hijzelf niet met respect wordt behandeld. Een echte man geeft het voorbeeld aan anderen en vooral aan zijn kinderen. Ik breng mijn werk niet mee naar huis, zodat mijn kinderen me enkel kennen als hun vader en niet als een slaaf van mijn werkgever. Een echte man toont hoe het moet en verbergt zijn zwakke kantjes.

7. Een echte man zorgt voor financiële zekerheid

Een echte man geeft geen aalmoezen of doet niet aan liefdadigheid, maar draagt zorg voor zijn eigen portefeuille. Een echte man is niet tevreden met het geld van zijn vader. Hij rekent op het geluk en bepaalt zijn eigen lotsbestemming. Een echte man vertiendubbelt de erfenis van zijn (voor)ouders.

8. Een echte man gedraagt zich niet als een vrouw

Een echte man heeft geen piercings en lang haar en verwijdert zijn borsthaar niet. Handverzorging is toegelaten. Berichten van vrouwelijke collega’s zijn ook toegelaten. Een echte man weet dat zijn hygiëne en lichaamsverzorging het werk is van een vrouw (op de kapper na). Een echte man beschikt over minstens drie pakken (waarvan eentje verplicht met krijtstreep) die elk afzonderlijk meer kosten dan een horde escorts. Een echte man draagt minstens drie keer per week een pak. Elke man die niet weet hoe een das te knopen levert zijn testikels meteen in.

9. Een echte man zorgt voor een ordelijk huis

Ben je ooit in het huis van je baas geweest? Er slingeren niet overal pizzadozen rond, er liggen geen onderbroeken op de vloer, en er worden geen onbetaalde rekeningen als bierviltjes gebruikt. Je kan geen gezin beheren als je zelfs geen huis op orde kan houden. Maak dus geen misbruik van je machostatuut om je verantwoordelijkheden te ontlopen: zorg voor een kraaknet interieur, voor een perfecte classering van het papierwerk en -open je oren wijd- zorg ervoor dat je pakken regelmatig geperst worden.

10. Een echte man kan zich verdedigen

Een echte man schrikt niet terug voor tegenslag maar vecht terug. Een echte man laat zich niet in de hoek dringen door concurrenten. Een echte man kan elk woord met een wederwoord beantwoorden. Een echte man staat op zijn strepen en zorgt ervoor dat niemand anders het gras voor zijn voeten wegmaait. Een echte man vecht zich een weg naar de top en blijft daar tot hij zelf beslist dat het genoeg is geweest.

Een extra

Een echte man houdt het simpel. Als je stadhuiswoorden kent, laat ze in de kast. Gebruik ze enkel in noodsituaties zoals bijvoorbeeld wanneer een andere man je probeert te overbluffen of als je in het defensief wordt gedrongen door idioten die denken dat ze slimmer zijn dan jij. Vergeet vooral niet: het innerlijke telt!

Lees verder

© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind zonder vaderKind zonder vaderEen gezin moet een moeder en vader hebben, dat is een basis die lang stand gehouden heeft en voor menigeen nog steeds re…
Het huishouden, een taak voor het hele gezinHet huishouden, een taak voor het hele gezinGeen gezin is perfect, al kan dat van de buitenkant nog zo lijken. Vrouwen hebben niet per se een huishoudknobbel, manne…
Observerend/sociaal leren: observatie - imitatie - rolmodelObserverend/sociaal leren: observatie - imitatie - rolmodelBij klassieke en operante conditionering leren mensen gedrag aan de hand van de gevolgen die dit gedrag voor hen heeft o…
Rolmodellen hebben we allemaalRolmodellen hebben we allemaalIedereen kan in principe een rolmodel zijn voor een ander en toch hebben we nogal wat stereotype rolmodellen die de bove…

Wat vrouwen willenWat vrouwen willenHet is de grote vraag voor talloze mannen. Wat willen vrouwen eigenlijk? Wat vrouwen nu echt willen is vaak anders dan w…
Bindingsangst blootgelegdmijn kijk opBindingsangst blootgelegdBindingsangst is een vaak voorkomend hechtingsprobleem dat veelbelovende relaties bij voorbaat ruïneert. Wie aan binding…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 28-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.