Volwassen worden en het belang van liefde en werk

In onze samenleving wordt veel waarde gehecht aan het volwassen worden. In de volwassenwording is het vinden van een fijne baan en de ware liefde het meest belangrijk. Sommige psychologen geloven dat de volwassenwording voorspelbaar verloopt waarbij eerst crisissen en problemen moeten worden doorstaan, terwijl andere psychologen stellen dat de volwassenwording in onze moderne cultuur sterk kan variëren en niet voorspelbaar is. Allen zijn eens dat werk en liefde voor volwassenen het thema vormen.

Liefde en familie

Het grote mysterie van elkaar liefhebben

Mensen zijn romantische wezens. In elke cultuur beschrijven mensen zich als wezens die verliefd worden en trouwen (de afspraken omtrent trouwen kunnen wel per cultuur verschillen). Wanneer een romantische relatie vanuit ontwikkelingsperspectief wordt bekeken, stellen onderzoekers dat het eenzelfde vorm (en mechanisme) heeft als de hechtingsrelatie tussen ouders en hun kinderen. Intiem lichamelijk contact, zorgen, en elkaar in de ogen kijken zijn belangrijk bij het ontstaan van beide relaties. Ook op een baby-achtige manier tegen de ander praten komt vaak voor. Een gevoel van bij elkaar horen en een gevoel van exclusiviteit (dat de ander niet door iemand anders kan worden vervangen) vallen ook onder beiden. De partners voelen zich het meest veilig en vertrouwd wanneer ze samen zijn en kunnen ook psychologische stress vertonen wanneer ze niet bij elkaar zijn. De emotionele band is niet simpelweg een bijproduct van gedeeld plezier. Bij langgetrouwde stellen kan het ook voorkomen dat het paar weinig gedeelde interesses heeft. Soms kan de band alleen maar zijn intensiteit verliezen door apart te leven, te scheiden, of door het overlijden van de partner. In zulke gevallen kunnen intense angst, depressie, en gevoelens van eenzaamheid en leegheid ontstaan die soms zelfs niet kunnen worden opgevangen door goede vrienden en een actief sociaal leven.

Net als bij de hechting tussen ouders en kinderen, kan de hechting tussen partners verdeeld worden in:
 • Veilig gehecht: gekarakteriseerd door comfort
 • Angstig gehecht: gekarakteriseerd door extreem zorgen maken over de liefde en het ontbreken daarvan bij de partner
 • Vermijdend gehecht: gekarakteriseerd door weinig expressie van intimiteit en ambivalentie in de verbintenis

Het gebeurt vaak mensen de hechting van zichzelf in de kindertijd en die van zichzelf in een volwassen relatie op overeenkomstige manier beschrijven.

Ingrediënten van succes in het huwelijk

Waarom slagen sommige huwelijken terwijl anderen dat niet doen? Onderzoekers hebben de verschillen bekeken tussen gelukkige en ongelukkige huwelijkskoppels. Intimiteit, verbintenis, en de manier van problemen oplossen zijn belangrijke componenten. Bij gelukkige koppels komt naar voren dat:
 • Ze elkaar leuk vinden en dat ze elkaar niet alleen als echtgenoot zien maar ook als vriend en vertrouwenspersoon.
 • Ze gebruiken meer de term 'wij' in plaats van 'ik' als ze hun activiteiten beschrijven en zij waarderen meer hun wederzijdse afhankelijkheid van elkaar in plaats van hun onafhankelijkheid.
 • Ze praten ook over hun individuele verplichting in het huwelijk en de wil om zich meer dan 100% te willen inzetten om de relatie in stand te houden in moeilijke tijden.
 • Ze maken even veel ruzie als ongelukkige koppels, maar doen dit op een constructieve manier.
 • Ze luisteren naar elkaar, richten zich op het oplossen van problemen in plaats van te 'winnen' van de ander, tonen respect voor elkaar, brengen vroegere conflicten niet weer boven tafel bij het uitpraten van het huidige conflict, en onderbreken hun ruzies met positief commentaar en humor om de spanning te verminderen.

Rolverschillen in het huwelijk

In onze cultuur voelen vrouwen zich vaak meer verantwoordelijk voor het herstellen en het behouden van relaties. Vrouwen denken meer over relaties na dan hun mannen en confronteren hun partners meer met relatieproblemen, terwijl mannen meer de problemen vermijden of ontkennen. Vrouwen reageren ook meer op de onuitgesproken behoeftes van de man. Dit verklaart misschien waarom in ongelukkige huwelijken de vrouwen zich ongelukkiger voelen en meer lichamelijke en geestelijke stress ervaren. Succes in het huwelijk hangt vaak af van de wil en het vermogen van de man om vaardigheden te ontwikkelen in intimiteit (welke hij in de kindertijd minder heeft ontwikkeld dan zijn vrouw).

De verzwarende factor van het ouderschap

De verplichtingen die verbonden zijn met het ouderschap kunnen het huwelijk ook zwaar maken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat tevredenheid in het huwelijk, vooral bij vrouwen, afneemt bij het opvoeden van de kinderen en weer toeneemt als de kinderen het huis verlaten. Harmonie in het huwelijk is met name van belang tijdens het opvoeden van de kinderen. Er is met name een sterke samenhang tussen de betrokkenheid van de man met de kinderen en de tevredenheid van beide ouders met hun huwelijk.

Werk

Waarom werk leuk moet zijn

Werk is belangrijk om te kunnen leven, maar het is meer dan dat. Het neemt een groot deel van het volwassen leven in beslag. Werk kan saai en vermoeiend zijn, maar ook spannend en energie-gevend zijn. In het ideale geval is werk voor volwassenen wat spel is voor kinderen. Het brengt hen in sociale contacten met hun leeftijdgenoten buiten de familie, zorgt voor interessante problemen om op te lossen en uitdagingen die moeten worden aangegaan, ontwikkelt de lichamelijke en intellectuele vaardigheden, en is leuk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen over het algemeen werk leuk vinden als het:
 • Complex is in plaats van simpel
 • Gevarieerd in plaats van routine-werk
 • Niet op de vingers wordt gekeken door een leidinggevende

Eigen keuzes en beslissingen

Een baan waarbij de mogelijkheden om zelf richting te geven aan keuzes en beslissingen is belangrijk. Dit wordt ook wel Zelfdirectie genoemd. Mensen die binnen hun werk een hoge Zelfdirectie hebben, ervaren niet alleen meer plezier in hun werk, maar veranderen ook in psychisch opzicht in vergelijking met anderen. In verloop van tijd worden zij meer intellectueel flexibel, niet alleen op het werk maar ook in het privéleven. Ze worden minder autoritair en meer democratisch in de opvoeding van hun kinderen, oftwel ze vinden gehoorzaamheid minder belangrijk dan zorgen dat kinderen hun eigen beslissingen leren maken. Een baan kan dus ook invloed uitoefenen op de opvoedingsstijl. Dit alles is ongeacht de hoogte van het salaris en het niveau van de baan.

Balans vinden in werk buitenshuis en het huishouden

Over het algemeen heeft de vrouw twee banen, één buitenshuis en één in het huishouden. Hoewel mannen zich tegenwoordig ook meer bemoeien met het huishouden, voeren de vrouwen toch nog de overhand. Carriére-vrouwen hebben vaak moeite om een balans te vinden in hun taken op het werk en thuis. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen hun werk buitenshuis leuker vinden dan hun werk thuis, terwijl dat voor mannen andersom is. Dit heeft te maken met het gevoel van verantwoordelijkheid en verplichting. Terwijl vrouwen het als hun plicht voelen om het huishouden te doen en voor de kinderen zorgen, voelen mannen het als hun plicht om geld te verdienen op hun werk.
© 2009 - 2023 Indiaan1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Relatie: verwachtingen van het huwelijkRelatie: verwachtingen van het huwelijkKomen de verwachtingen van het huwelijk van de bruid en bruidegom overeen? Wat verwacht een vrouw van het huwelijk? Wat…
Waterpokken bij volwassenenWaterpokken bij volwassenenDat kinderen waterpokken krijgen is heel gewoon, maar bij volwassenen is dat anders. De laatste jaren krijgen volwassene…
Aan een hond beginnenAan een hond beginnenEen hond is een trouw maatje, dat altijd thuis is als je zelf thuiskomt. Je begroet en (bijna) altijd met je wilt spelen…

Scheiden: Hoe vertel je het als ouders aan je kinderen?Een scheiding is heel ellendig. Over het algemeen denk je heel lang na, voordat je er ook werkelijk voor kiest om uit el…
De mooiste trouwlocaties in de provincie UtrechtDe mooiste trouwlocaties in de provincie UtrechtWoon je in of vlakbij de provincie Utrecht en ben je op zoek naar een bijzondere trouwlocatie? Een mooi kasteel bijvoorb…
Bronnen en referenties
 • Gray, P. (2002). Psychology (4th ed.). New York: Worth Publishers
Indiaan1984 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.