mijn kijk op

Vreemdgaan, een spannend iets of een laffe streek

Als je partner vreemd gaat, is dat waarschijnlijk een van de ergste dingen die in je leven zult overkomen. Maar is vreemdgaan nou wel zo erg. Degene die vreemd gaat zou zeggen "nee", en degene die trouw is zegt "ja". Vaak heeft de vreemdganger een duidelijke reden waarom hij of zij vreemd gaat. Maar er zijn er natuurlijk ook vreemdgangers bij die het eigenlijk altijd doen. Hier heb ik zo mijn eigen mening over.

Vreemdgaan

Vreemdgaan is het hebben van een seksueel contact of een seksuele relatie met een ander dan de vaste partner. Vreemdgaan is nogal een betrekkelijk begrip. De een vind een zoen al vreemdgaan en de ander vind het pas vreemdgaan als iets seksueel getint is (cybersex). Natuurlijk is vreemdgaan voor degene die het niet verwacht heel erg. Maar het kan je ook aan het denken zetten dat er iets mis is in je relatie tussen jouw en je partner. Meestal gaat een partner vreemd als hij of zij iets te kort komt (meestal seks). Maar ja, je junt iemand niet dwingen om meer seks met je te hebben. Vaak heeft de partner die een andere relatie is aangegaan spijt van die relatie. Hij of zij weet dat je je partner er ontzettend veel pijn mee doet, maar het kwaad is vaak al geschied. Je kan niet meer terugdraaien wat je hebt gedaan. Wat doe je? Biecht je dit op of wordt dit een geheim voor de rest van je leven!

Eigen mening

Spreek goed met je partner af wanneer iets gezien wordt als vreemdgaan. Veel mensen hebben een totaal verschillende mening over het hebben van een relatie. Sommige mensen hebben een vrije relatie. Dat betekend dat je seksueel contact mag hebben met een ander. Andere mensen hebben weer een relatie als:"kijken mag, aankomen niet".
Meestal komt je partner er vroeg of laat toch wel achter wat je hebt gedaan. Maar mijn mening is dat je het beter van je partner zelf kunt horen dan van iemand anders of dat je partner het zelf ontdekt.

Als je vreemdgaat doe je dat dan expres, vind je de spanning leuk om betrapt te worden. Of is het gewoon laf, omdat je het niet met je partner kunt/durft te bespreken wat je mist in je relatie. In mijn ogen is het beide verkeerd. Als je een relatie hebt en je trouwt, dan doe je dat om te verbonden te zijn met iemand voor de rest van je leven. Met iemand met wie je alles kunt bespreken, problemen op lost, kinderen krijgt, en waar je van houdt. En niet om iemand aan het lijntje te houden om alleen een relatie te hebben voor de relatie. Immers, iemand met een relatie wordt aantrekkelijker en intelligenter gevonden dan iemand zonder een relatie.

Als je vreemdgaat en je hebt kinderen, denk daar eens aan. Hun zijn ook de dupe er van. Vaak eindigd een relatie na het vreemdgaan. En dan zijn de kinderen daar vaak de dupe van. Vaak weten ze niet meer waar ze aan toe zijn. Ze moeten toch een papa of een mama missen in huis. Ik zeg niet dat als je niet meer van elkaar houdt dat je voor de kinderen bij elkaar moet blijven. Integendeel zelfs. Maar leg de kinderen wel goed uit waarom papa en mama niet meer bij elkaar zijn en dat het absoluut niet hun fout is. Want kinderen trekken vaak de schuld naar zichzelf toe!

Bij elkaar blijven of uit elkaar gaan

Als er vreemd is gegaan, gaan jullie dan uit elkaar of blijven jullie bij elkaar en geven jullie de relatie een nieuwe kans. Dat is iets wat jullie samen moeten beslissen. Praat goed met elkaar wat jullie van elkaar verwachten. Houd er rekening mee dat de vreemdgaander de kans dat hij/zij in herhaling valt redelijk groot is. Wees eerlijk en sta open voor elkaar. Wellicht lossen jullie het probleem wel op, of ga anders als (goede) vrienden uit elkaar. Boos op elkaar blijven om dat een niets meer ziet in een relatie heeft geen zin. Jullie hebben gezamelijke vrienden en de kans is groot dat jullie elkaar daar weer tegen komen is groot.

Tot slot nog aanwijzingen dat je partner vreemd (kan gaan) gaat:

 • Partner gedraagt zich anders (meer afstandelijk)
 • Partner heeft ineens veel meer of juist minder zin in sex
 • Partner is opeens op vreemde tijden afwezig
 • Partner moet ineens vaker vergaderen of overwerken als normaal
 • Partner gedraagt zich schichtig
 • De PC wordt uitgezet of er worden ineens allerlei vensters gesloten als u in de buurt komt
 • Je komt er achter dat je partner liegt waarover hij naar toe is geweest
 • Partner draagt een ander luchtje bij zich
 • Er liggen spullen in het huis die geen van jullie beide zijn
 • Partner praat over andere mannen of vrouwen in de slaap
 • Partner heeft plots last van een SOA, terwijl jij nergens last van hebt
 • Partner ontvangt allerlei SMS berichten die jij niet mag lezen en worden snel gewist
 • Partner voert telefoon gesprekken met cryptische woorden of neemt in jouw bijzijn de telefoon niet op als het nummer bekeken is
 • De telefoon ligt naast het toestel, als je een nacht niet thuis bent
 • Je partner doft zich meer op als normaal
 • Je partner is onprettig verrast als je ineens onverwacht thuiskomt en moet ineens even bellen
 • Als je partner in een gesprek over vreemdgaan hebt, dat dat niet het einde van de relatie hoeft te betekenen

Maak je niet direct zorgen als een van deze dingen zich een keer voordoet. Het kan ook zo zijn dat je partner een verassing voor je in petto heeft. Maar als dit vaker gebeurd en het gaat een gewoonte worden moet je gaan opletten. Probeer niet te veel te laten merken dat je misschien wat in de gaten hebt. Want als er uiteindelijk toch niets aan de hand lijkt te zijn, dan wordt het vertrouwen wel geschaad.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Ontdekken vreemdgaan: emotionele uitbarstingOntdekken vreemdgaan: emotionele uitbarstingEen ernstige crisis ontstaat na de ontdekking van vreemdgaan, niet zelden pleegt de trouwe partner zelfmoord of dreigt m…
Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan is hoogverraad. Het vertrouwen krijgt een grote dreun, misschien wel de grootste dreun die je meemaakt. Ontro…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…

Seksespecifieke hulpverlening; hulpverlening man en vrouwMannen en vrouwen beleven en presenteren klachten en problemen vaak verschillend. Ze gaan er anders mee om en zoeken op…
Foute mannen onder de loepFoute mannen onder de loepVeel vrouwen verspillen een groot stuk van hun leven aan een of meerdere foute mannen. Het is bekend dat sommige vrouwen…
Bronnen en referenties
 • www.vreemdgaan.nl
 • Wikipedia
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.