Verliefdheid, wat doet dat met je?

Verliefdheid, wat doet dat met je? Wanneer je verliefd bent, maakt je lichaam allerlei chemische stofjes aan. Deze stofjes zorgen voor dat heerlijke, aparte gevoel dat je hebt, wanneer je verliefd bent. Die stofjes veroorzaken slaapgebrek, buikpijn, concentratieproblemen, een enorme energie-explosie, vlinders in je buik, zwetende handjes, opwinding, gebrek aan eetlust en hartkloppingen. Wat gebeurt er allemaal in je lichaam tijdens een hevige verliefdheid?

Je wordt verliefd

Aantrekkingskracht heeft weinig met verstand te maken, maar meer met lust. Verliefdheid overkomt je, het is geen keuze. Je gevoel staat centraal en je voelt je levend en meer mens. Je wordt zelden verliefd wanneer je een goede bevredigende relatie hebt. Verliefdheid komt voort uit een gemis. De ander heeft iets wat je raakt, je ontroert en je vertedert. Wanneer je verliefd bent, denk je niet na. Het gaat om het nu, om het ervaren.

Je kan je geliefde niet uit je hoofd zetten

Wanneer je verliefd bent wordt het serotonine-niveau in je lichaam lager. Door het lager serotonine-niveau ontstaat het gevoel van geobsedeerd zijn door de ander. Je bent er nog niet zeker van dat de gevoelens die de ander voor jou heeft net zo sterk zijn. Door de onzekerheid die je voelt, raak je behoorlijk geobsedeerd door ander en hierdoor moet je voortdurend aan je geliefde denken.

Behoefte aan intimiteit

Door de aanmaak van oxytocine krijg je zin in knuffelen en het aanraken van je geliefde. Ook zorgt dit knuffelhormoon voor geheugenproblemen. Je bent waarschijnlijk geestelijk een beetje afwezig. Mannen maken ook oxytocine aan tijdens het knuffelen, maar minder dan vrouwen. Hiernaast maken mannen vasopressine aan. Je zou dit de mannelijke tegenhanger van oxytocine kunnen noemen en ook dit stofje zorgt voor een sterke emotionele band.

Minder behoefte aan slaap

Wanneer we verliefd zijn slapen we vaak goed, maar wel minder. Die verminderde behoefte aan slaap kunnen we dan besteden aan seksuele activiteiten of het dromen over degene op wie we verliefd zijn. Deze verminderde behoefte aan slaap komt door de extra aanmaak van noradrenaline. Daarnaast heeft noradrenaline een remmend effect op de eetlust en verwijdt dit stofje de pupillen.

Je voelt je fijn

Verliefd zijn zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt. Door de aanmaak van dopamine voel je je vrolijk, geniet je meer van het leven en voel je je lichamelijk fijn. De kans is zelfs aanwezig dat je minder pijn voelt. Kortom, door de hogere dopamine-aanmaak in ons lichaam voelen we onszelf gelukkig. Dopamine wordt dan ook niet voor niets het geluksstofje genoemd. Het hogere niveau dopamine is daarnaast ook verantwoordelijk voor het gebrek aan eetlust, het verhoogde energielevel en de verhoogde behoefte aan seks. Dopamine is verslavend, je wil er steeds meer van. Daarom wil je degene waar je verliefd op bent steeds zien en wakkeren sociale en lichamelijke barrières de hartstocht verder aan.

Opwinding

Verliefd zijn is opwindend. Er wordt extra fenylethylamine aangemaakt en dit zet vervolgens de aanmaak van dopamine (geluksstofje) en adrenaline in werking. Adrenaline zorgt in combinatie met noradrenaline voor de hevige opwinding, gesnelde ademhaling, hartkloppingen en zwetende handjes. Er gaat extra bloed naar de wangen en de geslachtsdelen en je voelt je lekker. Door de blos op je wangen zie je er stralend uit. Adrenaline zorgt er ook voor dat je last krijgt van een verminderde eetlust. Verliefd zijn is dus geweldig wanneer je wilt afvallen.

Lust

Door de aanmaak van testosteron ga je seksueel naar elkaar verlangen. Bij vrouwen geldt hoe meer testosteron je aanmaakt, hoe meer je reageert op instinct en hoe minder je nadenkt over de gevolgen. Je voelt ook meer lust. Mannen maken juist minder testosteron aan wanneer ze verliefd zijn. Hierdoor focussen ze meer op één vrouw.

Van een verliefdheid afkomen

Ondanks dat een verliefdheid je overkomt, kan je er wel weer van af komen. Probeer het contact met degene waar je verliefd op bent zoveel mogelijk te vermijden en zoek afleiding. Veel gezelschap en fysieke activiteiten kunnen ervoor zorgen dat je ‘in ieder geval tijdelijk’ degene op wie je verliefd bent uit je hoofd zet. Probeer je verstand te gebruiken en de verliefdheid los te laten. Wanneer je je blijft focussen op een onmogelijke verliefdheid, sta je niet open voor andere mogelijkheden (zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je bestaande relatie) of voor een nieuwe verliefdheid (en dit keer op iemand die wel geschikt voor je is).
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Wie verliefd is, trekt anderen mensen aan. Als we graag willen dat anderen mensen verliefd op ons worden, moeten we zorg…
Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Demiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand slechts verliefdheid of seksuele aantrekking tot een ander er…
Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht tussen mensen is rationeel niet te verklaren. Aantrekkingskracht is vooral een chemisch proces. Welke…
Genderidentiteit: non-binaryGenderidentiteit: non-binaryWie in of na 2014 een nieuw Facebookaccount aangemaakt heeft zal de keuze uit meer dan vijftig verschillende genderident…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Macadam13, Pixabay
  • https://www.vumc.nl/afdelingen-themas/communicatie/810194/Liefde-en-liefdesverdriet-p1.pdf
  • https://truththeory.com/2016/04/28/what-happens-to-your-body-and-brain-when-you-fall-in-love/
  • http://www.jahonline.org/article/S1054-139X(07)00026-2/fulltext
  • https://med.stanford.edu/content/dam/sm/pain/documents/press/2010-10scientificamerican2.pdf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.