Friends with benefits - real life

Friends with benefits - real life Een relatie zonder verantwoording aan elkaar af te hoeven leggen maar elkaar wel kunnen ontdekken op seksueel gebied. Een friends with benefits-relatie klinkt dan ook veel mensen goed genoeg in de oren om de gok te wagen. Maar is deze gok wel zo verstandig of zijn er ook onverwachte risico's aanwezig?

Friends with benefits

Friends with benefits, afgekort FWB, betekent letterlijk vertaald vrienden met voordelen, in deze context op seksueel vlak. Een FWB-relatie houdt in dat je naast vriendschappelijk ook op seksueel gebied met elkaar omgaat zonder dit een relatie te noemen. Simpel gezegd; wel de lusten, niet de lasten.

Het starten van een FWB-relatie

Het maken van de stap van vrienden naar een FWB-relatie kan best een ingewikkelde zijn. Bij sommige FWB-relaties gebeurt het vanzelf bijvoorbeeld door middel van een spontane zoen. Bij andere gevallen kan het stapje bij beetje gaan (bv. steeds flirteriger wordende gesprekken).

Zaak is in beide gevallen om jezelf en de ander meteen duidelijkheid te verschaffen over de situatie. Wat wil jij? Wat wil de ander? Zijn jullie beiden niet in voor een relatie maar staan jullie op seksueel gebied wel open voor elkaar? Dan zou dit zomaar de start kunnen zijn van een FWB-relatie.

Van groot belang is dat je de situatie zo nu en dan bespreekbaar maakt en naar elkaars verlangens en gevoelens luistert. Ook is het belangrijk om te weten of de ander een serieuze interesse in iemand anders heeft ontdekt. Wanneer er sprake is van onbeantwoorde gevoelens of serieuze interesse in een ander, stop direct met de FWB-relatie!

Het beëindigen van een FWB-relatie

Er zal een einde komen aan je FWB-relatie. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:
  • Er komt een serieuze relatie om de hoek kijken. Dit kan tussen jullie zijn maar ook tussen een van de twee en een heel ander persoon.
  • De passie is weg. Net als in een normale relatie kan de passie gewoon minder worden tussen jullie, dan is het hele FWB-idee weg.

Wat de reden van de beëindiging ook is, het is belangrijk om het goed met elkaar te bespreken. Door duidelijkheid te bieden zal je de ander niet kwetsen, je wilt immers als vrienden uit elkaar gaan.

Voor- en nadelen

Aan een FWB-relatie zitten natuurlijk tal van voordelen maar ook zitten er een aantal risico's aan.

Nadelen

  • Er kunnen gevoelens gaan spelen bij één van de personen in kwestie. Dit kan leiden tot een kwetsende situatie voor één of beide personen.
  • De vriendschap kan er onder gaan lijden. Je kan elkaar niet meer fatsoenlijk in de ogen kijken door jullie nachtelijke avonturen en hierdoor verlies je toch iets van de vriendschappelijke relatie die jullie hadden.
  • Jaloezie kan een rol gaan spelen. Ook al ben je je er bewust van dat je geen relatie hebt met de ander, toch voelt het niet geheel goed als je te weten komt dat de ander ook andere personen ziet.
  • Slechte seks kan ook een nadeel zijn. Aangezien jullie al een goede band hadden is het lastig om elkaar te bekritiseren. Het maakt het lastiger om aan de ander te vertellen dat die persoon het niet helemaal goed doet maar je wilt ook niet doorgaan op de slechte manier.

Voordelen

  • Zonder dat je direct aan iemand vastzit kan je je seksuele spanningen wel uiten.
  • Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je FWB-partner, als jij een avond los wilt gaan dan doe je dat zonder je schuldig te hoeven voelen.
  • Iemand achter de hand hebben. Een FWB-relatie blijft ook een vriendschappelijke relatie en daarmee kan de ander ook altijd nog echte troost bieden en zelfs meer dan een echte vriend aangezien je niet schuw bent voor lichamelijk contact.

Friends with Benefits - De Film

In 2011 is er een film uitgekomen die de naam Friends with Benefits draagt. De film draait om Dylan en Jamie, twee vrienden die elkaar ontmoet hebben in New York. Wanneer ze op een avond samen naar een romantische film kijken komen ze tot de conclusie dat er niet zoveel complicaties aan seks vast zouden moeten zitten. Hierop besluiten ze een FWB-relatie met elkaar aan te gaan en ze beloven elkaar te stoppen als een van de twee gevoelens krijgt voor de ander.

Wanneer allebei uiteindelijk gevoelens voor elkaar ontdekken wordt het een stuk ingewikkelder dan ze van te voren hadden gehoopt. Geen van beide wil uiting geven aan de gevoelens en Jamie besluit uiteindelijk te stoppen met deze platonische relatie. Na een mislukte relatie van Jamie is Dylan er om haar op te vangen en uiteindelijk besluiten ze samen hun echte relatie toch een kans te geven.
© 2015 - 2023 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHet gemis van 'Friends'Op 22 september 1994 lanceerde de Amerikaanse zender NBC de sitcom ‘Friends’. Een komedie over zes hechte vrienden, die…
Friends, the movieFriends, een van de meest succesvolle tv-series ooit, komt in 2011 terug: in de bioscoop! Barman Gunther vertelde dat op…
Personages Friends, immens populaire sitcomFriends: 10 jaar lang een van de meest populaire televisieseries wereldwijd. Op 22 september 1994 werd de eerste aflever…

Hoe zoek je een minnares op een datingsiteHoe zoek je een minnares op een datingsiteIn onze huidige samenleving komt de term ‘open relatie’ steeds vaker voor. Ook is het tegenwoordig niet meer raar dat vr…
Betaalbare trouwringen onlineBetaalbare trouwringen onlineBetaalbare trouwringen, waar vind je die? Goedkope trouwringen kunnen evengoed waardevolle trouwringen zijn. De meeste t…
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.