Vreemdgaan met je ex
Veel mensen zullen te maken krijgen met een ex-vriend of -vriendin. In sommige gevallen zal het verbreken van de relatie niet van beide kanten even gewenst zijn en zullen er daarom gevoelens van liefde en verliefdheid blijven bestaan. Deze romantische gevoelens kunnen naar verloop van tijd weer oplaaien terwijl je een nieuwe relatie hebt: dit kan tot gevolg hebben dat er overspel gepleegd wordt door één van beide partijen of dat er een affaire ontstaat. In de meeste gevallen leidt dit tot gevoelens van spijt, schaamte en radeloosheid.
Een verbroken relatie
Iedereen wordt verliefd; verliefd zijn kan verwarrend zijn maar is daarentegen ook heel fijn, zeker als de gevoelens wederzijds zijn. Wanneer dit het geval is leidt dit in veel gevallen tot een relatie. Bij het aangaan van een liefdesrelatie met een ander is het echter nooit zo dat je van tevoren weet of dit zal werken. Natuurlijk hoop je beiden dat de relatie voor altijd zal blijven bestaan en in het begin zal het hier ook op kunnen lijken, maar helaas is in veel relatie het omgekeerde ook mogelijk: na verloop van tijd bevalt de relatie niet meer zo goed als in het begin en beginnen de twijfels. Het besluit om te stoppen met een relatie kan erg moeilijk zijn. Het kan zo zijn dat één van beide partijen tot dit besluit is gekomen en dat de ander het hier niet mee eens is.
Het is daarentegen ook mogelijk dat het besluit samen genomen wordt. In beide gevallen is er natuurlijk wel een band tussen beiden die het moeilijk maakt om afstand van elkaar te doen. Vaak gaat dit gepaard met een periode van intens verdriet: na verloop van tijd gaat dit weer over. Een verbroken relatie zorgt voor het ontstaan van een ex (in het Latijn betekent ex "weg van"). Wanneer jullie zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan, zullen jullie elkaar mogelijk nog vriendschappelijk zien; als jullie met ruzie uit elkaar zijn gegaan zullen jullie elkaar ontwijken. Het hebben van een ex kan tot veel frustrerende confrontaties leiden wanneer er nog onopgeloste problemen zijn: het is daarom aan te raden eventuele problemen uit te spreken zodat jullie ieder met meer gemak verder kunnen.
Een nieuwe relatie
Verliefdheid hoeft niet eenmalig te zijn: wanneer je over het verlies van een ex heen bent en het vrijgezellenleven opnieuw betreedt, zal het doorgaans zo zijn dat je na verloop van tijd opnieuw gevoelens van verliefdheid krijgt voor een ander. Wanneer dit ook wederzijds is zal er een nieuwe relatie kunnen ontstaan. Het krijgen van een nieuwe partner kan naast leuk, ook confronterend zijn: de nieuwe partner zal andere goede en slechte gewoontes en gebruiken hebben dan je ex en dit kan verwarrend werken. Dit kan ertoe leiden dat je opnieuw aan het denken gezet wordt over de verbroken relatie; zeker wanneer de relatie niet door jou zelf is verbroken maar door de ander kan dit erg confronterend zijn en ervoor zorgen dat je je ex mist.
Contract met je ex
Wanneer je contact hebt me je ex zal dit ander zijn dan met andere mensen: jullie delen natuurlijk een verleden. Veel mensen die na het verbreken van hun relatie contact houden ondervinden hier geen problemen van, ook niet wanneer één van beiden een nieuwe relatie krijgt. Het is echter ook mogelijk dat er jaloezie ontstaat wanneer één van beide opnieuw verliefd wordt. Daarnaast kunnen er opnieuw romantische gevoelens ontstaan. Wanneer dit gebeurt is de vraag of je hieraan gehoor wilt geven: jullie hebben natuurlijk niet zonder reden in het verleden jullie relatie beëindigd. Wanneer het zover komt dat jullie toch weer samen intiem zijn spreekt met van vreemdgaan.
Vreemdgaan met je ex
Vreemdgaan kan grote gevolgen hebben: wanneer je vreemdgaat hoeft dit echter niet te betekenen dat je huidige relatie over is. Veel mensen vertellen hun partner niet dat ze vreemd zijn gegaan: ze redeneren dat wanneer ze dit wel zouden doen, ze hun geliefde kwijt zullen raken. Het verzwijgen van vreemdgaan zal echter op de lange duur ook gevolgen hebben: gevoelen van spijt en schaamte kunnen ervoor zorgen dat je huidige relatie aangetast wordt. Daarnaast zal de enige persoon met wie je erover kan praten je ex zijn wat ervoor kan zorgen dat jullie nog dichter naar elkaar toe groeien. Wanneer je meerdere malen in het geheim intiem bent met je ex spreekt men van een affaire. Een affaire kan voor veel mensen avontuurlijk zijn maar wanneer het uitkomt zal het leiden tot veel verdriet, boosheid en onbegrip. Denk daarom goed na bij de gevolgen: wanneer je beslist om vreemd te gaan staat het je evenwel vrij om de relatie met je huidige partner te verbreken. Alhoewel dit ook niet fijn zal zijn, is dit in ieder geval eerlijker dan liegen. Ook voor je ex zal dit duidelijkheid scheppen waardoor jullie beiden beter met de situatie om kunnen gaan.
Kiezen
De keuze tussen je huidige partner en je ex is niet makkelijk: je kan een fout hebben gemaakt en hier spijt van hebben. Wanneer je echter weinig spijt hebt zegt dit ofwel iets over jouw gevoelens voor je ex, of over je huidige relatie. Neem daarom goed de tijd om te overwegen wat jij wil en bedenk waarom je vreemd bent gegaan. Mensen in je omgeving zullen misschien ontzet reageren op jouw keuze maar jij zal uiteindelijk degene zijn die met jouw partner samen bent: jouw keuze is daarom het belangrijkste. Wanneer je ervoor kiest om je huidige relatie voort te zetten is het belangrijk om te zorgen dat je dezelfde foute keuze niet nogmaals maakt: spreek bijvoorbeeld af om geen contact meer te hebben of om elkaar alleen te zien als anderen erbij zijn. Wanneer je er echter voor kiest om het toch weer met je ex te proberen denk er dan aan dat je je huidige relatie op een goede manier afsluit: welke keuze je ook maakt, je zal altijd minstens één ex blijven houden.
Verwerking
Wanneer je vreemd bent gegaan zullen je gevoelens van schaamte en spijt niet helemaal vanzelf weg gaan. Het is natuurlijk wel zo dat naarmate de tijd vordert je er minder vaak aan terug zult denken. Wanneer je last hebt van negatieve gevoelens is het belangrijk om deze te verwerken. Als je huidige partner op de hoogte is van je overspel zal ook hij of zij hierover gevoelens koesteren. Erover praten kan duidelijkheid scheppen voor beide partijen: de gedupeerde partij zal dikwijls gevoelens van minderwaardigheid of onzekerheid ervaren en zich afvragen wat hij of zij fout heeft gedaan. Door eerlijk te zijn zullen jullie het beide makkelijker kunnen verwerken. Veel mensen vertellen het echter niet aan hun partner. Hierdoor, vinden zij, zal hun partner veel verdriet bespaard blijven. Daarentegen is het evenwel belangrijk om vrede te vinden met je eigen gevoelens: opgekropte negatieve gevoelens zullen er vroeg of laat toch uit moeten komen. het proces van verwerking is nodig om het verleden achter je te laten en verder te gaan met je leven.