Waarom vrouwen mannen willen veranderen

Waarom vrouwen mannen willen veranderen Gelukkig is niet iedere vrouw zo dat ze de man wil veranderen, maar als er wat recente onderzoeken bij gehaald worden, dan blijkt toch dat het verweven zit in menig vrouwen DNA. Als vrouw ben je niet alleen de opvoeder van je kinderen, maar en passent wordt ook de wederhelft voor een aantal aspecten meegenomen. De vraag is alleen, is dat handig c.q. zinvol en werkt het überhaupt?

Mannelijke mannen

Veel manen, en of je ze nu “mannelijke mannen” moet noemen is maar de vraag, houden gedurende het hele leven het speelse karakter van de jonge man die al puberend c.q. als jong volwassene door het leven ging. Dingen blijven doen die “leuk” zijn en uitproberen, wat een jong volwassene immers ook doet, blijft bij menig man tot het pakketje behoren. De vraag is alleen in hoeverre dat niet wenselijk is. Gezien het feit dat zoveel vrouwen willen dat de man zich volwassen(-er) opstelt, is het niet gewenst. Toch heeft dat speelse karakter ook een functie.

Spelend oud worden

Opvallend genoeg is er geen diersoort die bij volwassenheid nog dat speelse jongensachtige karakter vertoond. Als je vervolgens enkele onderzoeken doorneemt, geven deze echter aan dat het speelse gedrag van mannen door vrouwen op prijs gesteld wordt, het is een signaal van geen agressie en dat het pas geboren kind niets aangedaan wordt. Alleen geldt voor veel vrouwen dat na enkele jaren, als het gezin compleet is, het speelse gedrag wel afgelopen mag zijn.

Enkele cijfers

Klaar met dat speelse gedrag!

Wanneer is het speelse gedrag van de man nog “leuk”? Het betreft veelal de leeftijd tot kinderen naar de basisschool gaan. Het “kloek-gedrag” wat menig vrouw in deze periode tot volle wasdom brengt, brengt vervolgens met zich mee dat de man meer mee moet gaan in het opvoedingstraject (waarbij 2 van de 3 vrouwen nog steeds aan geeft leidend te – willen – zijn in deze).
Dan komen er meer en strakkere regels in huis, moeten beide ouders het goede voorbeeld geven etc. Dan is de groep vrouwen die dat speelse gedrag minder leuk vinden, plots opgelopen van 22% naar 68%.

Volwassen en verantwoordelijk

Het verantwoordelijke gedrag wat mannen enig moment uit zichzelf vertonen, ligt volgens de mannen zelf op 60% en lijkt een link met de leeftijd te hebben. Jonge vaders geven zichzelf overwegend eerder het predicaat “volwassen” mee dan de oudere vader (25 versus 35/40 jaar). De vrouwen daarentegen halen bij lange na niet de 60% waar de mannen zelf op uitkomen. Wel is er ook een verschil in leeftijd zichtbaar. Vrouwen komen voor mannen die zichzelf “volwassen” worden op zo’n 38%.

Mannen die niet volwassen willen worden

Het zijn de diehards die kind blijven en slechts incidenteel dat volwassen gedrag, zeker naar kinderen, tentoonspreiden. Het betreft zeker zo’n 20%.Niet zozeer omdat ze het niet kunnen, maar het speelse is verweven met hen. Men ziet er geen kwaad in, laat zich niet door vrouwen “omturnen” en als het moet zijn ze er.

Vrouwen die mannen veranderen

Of je als vrouw echt tot veranderen komt, is maar helemaal de vraag. Dit nog los van het gegeven dat het nooit goed is om mensen te willen veranderen. De meeste mannen die er in meegaan, veranderen niet echt en het is vaak zo dat men “op verzoek” of “als de situatie er om vraagt” volwassen handelt.

Waarom veranderen?

Er zijn nogal wat vrouwen die een bepaald beeld hebben van hoe iets moet en vooral ook hoe het niet moet. Daar moet iedereen aan voldoen. Kinderen kan je vormen, dus dat neem je in de opvoeding mee, maar je partner is al een volwassen mens. Als dit in het gewenste plaatje mee moet, dan gaat menig vrouw een poging doen de man te veranderen. Maar mensen veranderen pas als ze echt zelf willen en dus is het gesprek aan gaan en kijken of de man er uit zichzelf in mee gaat, veel beter. Wellicht kan je je partner inspireren er in mee te gaan.

Maar misschien is elkaars kwaliteiten naar boven halen en kijken waar je elkaar aanvult nog wel beter. Dan moet iedereen mogelijk wat water bij de wijn doen, maar krijg je wel een ruimer beeld. Een beeld waar het masculiene en feminiene voldoende in vertegenwoordigd is (overigens is dat niet per definitie voorbehouden aan de twee verschillende geslachten).

Tot slot

Inspireer en/of zoek elkaars krachten en kwaliteiten op. Kijk waar het mogelijk speelse gedrag van de man een goede rol in kan vervullen. Dwingen werkt niet, niet voor de lange duur. Het stoot eerder af.

De respondenten uit de onderzoeken variëren in leeftijd van 20 tot 55 jaar. Bureau PVD heeft dit onderzoek gedaan in 2005 en 2012.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hormonale verschil tussen mannen en vrouwenHet hormonale verschil tussen mannen en vrouwenIn het boek 'Venus is hot, mars is cool' uit 2010 beschrijft John Gray de reden waarom mannen en vrouwen zo verschillend…
Vriendschap tussen man en vrouwVriendschap tussen man en vrouwPlatonische vriendschappen welteverstaan. De meningen lopen uiteen als je de vraag neerlegt. Er is een grote groep mense…
Waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenWaarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenEén op de tien Nederlanders gaat jaarlijks naar de huisarts vanwege pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Vrouwen gaan…
Het gedrag van mannen en vrouwenHet gedrag van mannen en vrouwenEr ontstaan vaak misverstanden in de omgang tussen mannen en vrouwen. Niet voor niets is er al veel over dit onderwerp g…

Voorkomen van relatieproblemenVoorkomen van relatieproblemenVerschillende adviezen worden gegeven wanneer het aankomt op relatieproblemen. Kijk naar jezelf, kijk naar de ander, acc…
Budget bruiloft!Budget bruiloft!Jullie willen elkaar eeuwige trouw beloven maar er geen grote dag van maken? Natuurlijk heeft dit z'n (financiële) voord…
Bronnen en referenties
  • Bureau PVD
  • C. Gerritse – mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.