Ontwikkel positieve intelligentie en word gelukkiger

Ontwikkel positieve intelligentie en word gelukkiger Positieve intelligentie ontwikkel je door voort te borduren op je talenten en goede eigenschappen, in plaats van je blind te staren op gebreken en problemen. Door veel te ondernemen wordt je geest flexibel. Door alleen al te glimlachen voel je je beter. Door je denkwijze te veranderen wordt je optimistischer. Neem geen genoegen met een minimaal functioneringsniveau. Beperk je niet tot het herstellen van je fouten. Zo bereik je echt veel meer. Het vraagt even vertrouwen en doorzettingsvermogen, maar probeer het en je zult merken: het werkt echt! Wat heb je te verliezen? Terwijl er zoveel te winnen is...

Mentale processen

Je kunt jezelf trainen in het veelvuldiger gebruikmaken van je goede kanten. Gebruik je ze intensief dan versterk je ze. Pas ze toe op nieuwe terreinen. Zo versterk je jouw talenten en goede eigenschappen steeds meer en heb je sneller en meer succes en geluk. Hoe vaker je bepaalde mentale processen gebruikt, des te sterker ze worden. Wanneer je bewust werkt aan een gevoel van optimisme worden deze neurale verbindingen steviger, inderdaad, net zoals je ook spieren versterkt door ze te trainen! Zo simpel is het.

Flexibele geest

Hoe meer verschillende activiteiten je onderneemt, hoe breder jij je ontwikkelt, hoe meer mogelijkheden je hebt, hoe meer kanten je op kunt en hoe meer dwarsverbanden je kunt aanleggen. Alles wat je niet gebruikt sterft af. Of wordt op zijn minst teruggesnoeid. Hoe later in je leven je met iets begint, des te moeizamer wordt het je het nieuwe eigen te maken, omdat je geest minder flexibel wordt met het verstrijken van de jaren. Zo werkt het, omdat het een natuurwet is.

Doe het nu!

Om een ander perspectief op de zaken te krijgen is het noodzakelijk dat je je gewoontes verandert. Verander je manier van denken en wordt gelukkiger, optimistischer. Een mens, en zijn karakter, is geen star gegeven dat zich niet laat veranderen. Niet voor niets luidt het gezegde: “Waar een wil is, is een weg”. Het wordt echter wel steeds moeilijker hoe langer je ermee wacht. Als je er altijd van uit gegaan bent dat je “nu eenmaal zo bent,” wordt het op je dertigste, veertigste, vijftigste, etc., steeds moeilijker waardoor je vanzelf denkt: zie je wel: veranderen is onmogelijk!, en alsnog gelijk krijgt. Een ander bekend gezegde luidt immers: uitstel leidt tot afstel.

Verander je gedrag

Je moet er dus wel volledig achter staan, achter die veranderingen die je wilt doorvoeren. Dat kan alleen als je inziet dat het zo niet langer gaat. Dat je niet verder komt, of de verkeerde kant opgaat. In plaats van je neer te leggen bij frustraties, te blijven mokken, je mateloos op te winden, etc., kun je veel beter je gedrag veranderen: anders doen. Daar bereik je wel iets mee! Het voelt een stuk beter en kost veel minder energie.

Je kunt je denkwijze veranderen met behulp van lichamelijke veranderingen.

Wees vrolijk

In het begin klinkt het vast gek en onwennig. Maar aangezien je er veel bij te winnen hebt zou ik zeggen: probeer het gewoon eens: lach!, ook al ben je kwaad en zit je vast in je woede omdat iemand je onrechtvaardig of respectloos behandeld heeft. Houd die glimlach een paar minuten vol en je zult merken – ook al lijkt het onmogelijk en onnatuurlijk lang te duren – dat je je al veel beter voelt. Veel mensen willen zich echter helemaal niet beter voelen. Ze denken dat de ander moet weten wat hij heeft aangericht en zich daarover schuldig moet voelen. En dan helpt vrolijk lachen niet…

Spieren

Je kunt echter niemand dwingen zich schuldig te voelen of respect te tonen. Je kunt een ander niet veranderen. Het is al moeilijk genoeg jezelf te veranderen. Begin daar dus maar mee! Je kunt je denkwijze veranderen met behulp van lichamelijke veranderingen. Dat is zo simpel als het klinkt. Door te glimlachen ga je je vanzelf opgewekter, gelukkiger voelen. Dat komt doordat de hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen een glimlach die door een gemoedstoestand veroorzaakt wordt, of een glimlach die ontstaat door het simpele feit dat jij je mentale spieren beweegt.

Positieve intelligentie

Met positieve intelligentie is het niet zo dat je nooit of zelden meer ongelukkig bent of geen fouten meer maakt. Je leert echter wel, en steeds sneller, situaties in een nieuw licht te bezien, zodat je je problemen creatief kunt oplossen. Je neemt anderen (en jezelf!) minder snel iets kwalijk en houdt je meer bezig met het realiseren van je wensen (in plaats van op te boksen tegen ongewenst gedrag van anderen). Je ziet verbanden die je anders nooit waren opgevallen. Zo vind je geluk, waardering en voldoening.

Een paar tips om je daarbij te helpen

  • Zoek elke dag positieve elementen in goede, slechte of schijnbaar gewone ervaringen.
  • Schrijf alles wat je bereikt in een schriftje en noem het desnoods je succesdagboek als dat je helpt,
  • Herschrijf gebeurtenissen in je leven waarin je hebt gefaald, of waarvan je slachtoffer bent geworden, als betrof het een hoofdstuk van een verhaal met een goede afloop (echt een leuke oefening!). Bedenk een plot dat uitmondt in een beter einde.
  • Concentreer je niet langer op de vraag waarom jij niet succesvoller bent (zoals je buurvrouw, collega, vriendin), maar stel jezelf vragen als: hoe kan ik gelukkiger worden? Wat zou er gebeuren als ik al mijn zwakke punten zou kunnen laten verdwijnen of tenminste laten krimpen? Wat zou ik anders doen? Hoe zouden anderen dit merken?
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Non-verbale communicatieHeb je je ooit al eens afgevraagd of je gesprekspartner echt geïnteresseerd is in datgene wat je aan het vertellen bent?…
Meervoudige intelligentie in het onderwijsMeervoudige intelligentie in het onderwijs"Het gaat er niet om hoe intelligent je bent, maar om hoe je intelligent bent". Dit zijn de woorden van de Amerikaan How…
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…

Jomanda, genezeres of kwakzalver?Jomanda, genezeres of kwakzalver?Jomanda werd geboren op 5 mei 1948. Haar echte naam is Joke Damman. Haar volledige naam is Johanna Wilhelmina Petronella…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pedrosimoes7, Flickr (CC BY-2.0)
  • "Appreciative Intelligence" T. Thatchenkery en C. Metzker
Reactie

R., 11-06-2014
Het is lastig als iemand zijn basisvaardigheden verliest omdat ze worden geblokkeerd. Het lijkt dan alsof er sprake is van negatieve beïnvloeding waardoor ik word gesaboteerd. Simpele dingen als lezen, trainen, werken, leren worden dan moeilijk terwijl ik best goed zou kunnen presteren. Ik ben het wel gedeeltelijk eens met het artikel, het zou fijn zijn als ik mijn kwaliteiten en capaciteiten ten alle tijde zou kunnen benutten. Reactie infoteur, 12-06-2014
Ik weet niet wat er aan de hand is, maar misschien helpt het als je niet in termen van presteren denkt en nog minder aan saboteren. Doe wat je kunt en heb daar vrede mee voor nu. Pas als je dat lukt kun je verder. Stapje voor stapje zoekend en experimenterend wat je wel kunt. Vraag hulp als je iemand weet die je vertrouwt, want samen sta je waarschijnlijk sterker. Al is het maar in de vorm van ondersteuning.

Stine (145 artikelen)
Laatste update: 24-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.