Ondernemende mensen worden vrolijker oud

Ondernemende mensen worden vrolijker oud Goed nieuws, de ondernemende mens wordt op een vrolijker manier oud. Maar ja, er is een grote groep mensen die niet echt ondernemend van aard is, worden deze mensen dan minder vrolijk oud en zo ja, is dat dan juist geen slecht nieuws in plaats van goed nieuws? Nou eigenlijk niet, want een mens heeft altijd keuzes en dus kan je er ook voor kiezen om je wel ondernemend op te stellen (soms met wat hulp).

Hebben we altijd de keuze?

Natuurlijk is het niet voor iedereen vanzelfsprekend ondernemend te zijn. Veel mensen houden alles het liefste bij het oude en als dat een bewuste keuze is, dan is daar niets mis mee. Maar het lijkt voor de hand liggend dat iedereen wel op zoek is om op een vrolijke manier oud te worden. Immers, wie wil er als een verzuurde oude man of vrouw te boek staan c.q. leven? Toch maak je op ieder moment in je leven die keuze zelf en dus ook om binnen de veilige behoudende omgeving te blijven of je ondernemend op te stellen.

Ondernemend zijn stimuleert

In 2013 zijn er enkele onderzoeken gepubliceerd die aangeven dat de ondernemende mens vrolijker en blijer oud wordt. Hoewel dat in eerste instantie nog niet eens zo gek klinkt, ligt het toch wat genuanceerder.
Immers, iemand die er bewust voor kiest om niet ondernemend oud te worden en alles al kabbelend te beleven binnen de bekende en vertrouwde kaders, zou hier ook vrolijk van moeten worden. Het is immers een keuze waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Maar uit de onderzoeken blijkt dat van de groep die niet voor het “ondernemend zijn” kiest maar liefst 57% meer zou willen ondernemen. Daarmee niet gezegd dat men meteen als bergbeklimmer de bergen in wil trekken, maar wel om de eigen cirkel te vergroten.

Enkele aspecten die concreet genoemd worden, zijn:
  • De cirkel van bekende verkleind, maar gewenst is de cirkel juist te vergroten. Waarbij het geen gelijkgestemde hoeven te zijn. Of heeft zelfs de voorkeur niet.
  • De eigen omgeving is bekend en andere omgevingen zijn welkom. Dat hoeft niet in een heel andere cultuur te zijn, want binnen de landsgrenzen worden mensen al blijer. Zolang die verandering er maar is.
  • De grijze massa kan je bezighouden door bijvoorbeeld te lezen, maar juist “andere mensen” als gesprekspartner, kunnen ook veel opleveren. Bij veel ouder wordende mensen krimpt als het ware de interesse in zaken en men zou deze juist willen vergroten door bijvoorbeeld gesprekken aan te gaan.
  • Meer in contact komen of blijven met jongere generaties wordt ook als erg prettig ervaren. De praktijk wijst uit dat het moeilijk is om dit soort contacten te leggen en te behouden.

Zelf aan de slag

Bij deze aspecten zou je kunnen denken dat mensen hier zelf wel toe in actie komen. Je zult er immers zelf op uit moeten om contacten met andere mensen te leggen en je horizon ook in letterlijke zin te vergroten.
Maar van de eerder genoemde 52% is bijna de helft in conclaaf met de partner. De partner die niet gelijk gestemd is in deze en dat weerhoud menig oudere er van om in actie te komen. Verder is er zo’n 20% fysiek niet toe in staat en kosten zouden dan teveel oplopen om iets te realiseren (als het al mogelijk is). Bij de rest is het niet durven in verband met het onbekende of gewoon niet doen zonder aanwijsbare reden. Waarbij dat laatste wel vreemd is, want men geeft zelfs immers aan meer ondernemend te willen zijn.

Wat doet die ondernemende mens?

De ondernemende mens is met name bezig om de horizon te verbreden en grenzen, hoe klein soms ook, te verleggen. Het betreft uiteenlopende zaken, zoals:
  • Fysieke grenzen verleggen met sport en beweging algemeen.
  • Nieuwe plaatsen en culturen verkennen.
  • Geestelijke bagage “gebruiken” voor jongere generatie in woord en geschrift.
  • Nieuwe dingen ontdekken en varieert van voor het eerst gaan handwerken tot schilderen tot schrijven van proza tot je je bekwamen in “het groen”.

Het kan dus ver weg en pal om de hoek zijn, maar de essentie is buiten de bekende kaders treden wat de mens blijkbaar vrolijker oud laat worden. Wel is het zo dat veel ouderen dit “samen” doen en dit kunnen partner zijn maar ook vrienden/vriendinnen.

Tot slot

Zoals gezegd heeft iedereen een keuze om te doen wat hem/haar goeddunkt, maar als je wel anders zou willen is het zonde om dit te laten liggen. Soms kan aansluiting zoeken bij gelijkgestemden al voldoende zijn om dat zetje te krijgen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogensc…
De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 32De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 32Men behoorde dan vrolijk en blijde te zijn; want deze uw broeder was dood, en is weder levend geworden; en hij was verlo…

Vrouwenbesnijdenis: een genitale verminkingVrouwenbesnijdenis: een genitale verminkingIn sommige landen wordt het gezien als teken van een goede echtgenote zijn, rein en mooi zijn en hoort het er gewoon bij…
Hoe pak je veranderingen aan?Hoe pak je veranderingen aan?Vooropgesteld dat de mens (zeker zo’n 85% tot 90%) niet van veranderingen houdt, horen veranderingen wel bij het leven.…
Bronnen en referenties
  • Y. Bernson – psycholoog
  • N. Breckemans – vitaliteits coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.