mijn kijk op

De levenscoach Anthony Robbins: "Pain or Pleasure?"

Een van de hulpmiddelen tijdens het zoeken naar "weten wat je werkelijk wilt zijn en worden", is voor mij de altijd positieve levenscoach Anthony Robbins. Deze in 1960 geboren Amerikaan geeft mij altijd weer de energie, inzichten en kracht die ik nodig heb als ik weer eens ben ingedut. Een paar jaar geleden deed ik mijn postvak open, en daar lag een grote envelop. Het bleek een cadeau te zijn van een goede vriend, hij had me een kopie van een programma van Anthony Robbins gestuurd, dat hem zelf zoveel geholpen had dat hij het door wilde geven. In die tijd had het me goed geholpen, en vorig jaar ben ik er weer mee begonnen. Ik had de c.d.’s en het werkboek tenslotte nog liggen, en ik had er wel weer zin in.

Anthony Robbins' Personal Power, een 7 dagen durend programma

Het programma ‘Personal Power’ bestaat uit 7 dagen, of c.d.’s, en op elke c.d. hoor je Anthony Robbins gepassioneerd praten over het leven, en hoe je dingen het beste kan aanpakken. Op elke dag wordt een verschillend onderwerp behandeld, zo begint hij met de analyse van emoties, hoe mensen denken, en vervolgens gaat hij verder over associaties, en na elke sessie van ongeveer een uur krijg je een opdracht. Het idee erachter is dat als je je opdrachten doet, en je luistert een week lang naar de c.d.’s, je je leven drastisch kunt veranderen. Volgens Anthony Robbins is het van essentieel belang dat iedereen in het leven een coach of een mentor heeft, om je soms op het juiste pad te leiden.

Weet wat je wilt

Nu heb ik het afgelopen jaar de sessies meerdere keren beluisterd, en ik kan je wel zeggen dat het beter gaat als je echt weet wat wilt. Als dat niet zo is, en je kiest iets wat je dénkt dat je zou moeten kiezen, dan haak je af. Los van het feit of je ook daadwerkelijk je leven verandert in 7 dagen, de dingen die hij vertelt zijn ontzettend boeiend. Vooral als je geïnteresseerd bent in het psychologische spel van het leven, kun je hier veel van opsteken.

"Pain and Pleasure"

Een van de interessantste onderwerpen is, zoals hij het noemt, het onderwerp van ‘Pain and Pleasure’. Volgens Anthony Robbins, staat bij alles wat we doen in het leven deze twee woorden centraal: pijn of plezier ondervinden. Dus bij alles wat je doet is het de bedoeling om pijn te vermijden, en/of plezier te verkrijgen. Door te leren en te leven heb je dit in de loop der jaren ontwikkeld.

Een voorbeeld van een associatie met "Pain"

Zo zat ik als klein meisje eens ’s middags bij mijn oma aan tafel om een broodje te eten. Ik smeerde mijn boterham met boter en bedacht wat ik nu weer eens voor lekkers op mijn brood zou kunnen smeren. Bij mijn oma was er altijd lekkerder beleg dan bij ons thuis, en mocht ik mijn brood beleggen met wat ik wilde. Ik besloot een broodje perzik jam te nemen, en vastberaden opende ik de jampot en smeerde het donkergele goedje op mijn brood. Vol verwachting nam ik een hap, en vol afschuw vertrok mijn mond, wat een afschuwelijke vieze smaak was dat! Ik kan me niet meer herinneren of ik het hapje heb uitgespuugd, maar tot op de dag vandaag herinner ik me hoe vies ik het vond. Wat bleek, ik had helemaal geen perzik jam op mijn brood gesmeerd, maar gemberjam! En wat denk je, heb ik daarna ooit nog gember gegeten, in welke vorm dan ook? Nee. Mijn associatie met gember was zo pijnlijk, dat ik vanaf die dag gember heb geassocieerd met walging en viezigheid. Pijn of plezier? Je kunt het wel raden. Nu is dit een klein voorbeeld, en wellicht nogal uitvergroot. Ook kan ik goed leven zonder gember in mijn keuken, en heb ik geen behoefte veel energie te steken om dit te veranderen. Maar ik weet zeker dat je voor jezelf vele andere voorbeelden kunt noemen die zich wellicht op een soortgelijke wijze hebben gevormd.

Niets doen is beter dan pijn lijden

De meeste grote dingen hebben natuurlijk ook jaren gehad om zich te vormen naar iets pijnlijks of iets fijns. En soms is de grens niet altijd duidelijk, en kan het zijn dat iets moois abrupt eindigde op een nare manier, als je specifiek teruggaat dan kun je ook achterhalen waarom bepaalde dingen in je leven tegenstrijdig zijn, waarom je bepaalde dingen nooit afmaakt of waarom je zulke gemengde gevoelens hebt over iets of iemand. Het zou ook kunnen zijn dat we veel verder willen gaan om pijn te vermijden, dan we zouden doen om plezier te verkrijgen. Wanneer je iets uitstelt om te doen, dan komt dat omdat je denkt dat het ondernemen van actie pijnlijker zal zijn dan niets doen.

Je kunt alles als voorbeeld nemen, de grote en de kleine dingen in het leven. Als het zo is dat je iets vermijdt, of je eigen geluk saboteert dan komt dat omdat je gemengde associaties ervaart betreft het ‘pijn/plezier’ principe. Stel dat je het aangaan van een relatie met iemand associeert met plezier en geluk, maar tegelijkertijd associeer je een relatie met pijn (omdat het ook weer uit kan gaan), dan kan het zo zijn dat je op het moment dat de relatie dieper wordt en langer duurt, je je eigen geluk gaat saboteren. Om dit gedrag te veranderen, zul je ook je associaties met pijn en plezier moeten veranderen, al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Opdrachten

Ik denk wel dat als je echt wilt, en je focust je op één ding tegelijk, dan kun je met al je energie een verandering aanbrengen. Robbins helpt hierbij door je met de onderstaande opdrachten in de goede richting te duwen. En let op, begin of oefen eerst met iets kleins.

  1. Welke stap zou je volgens jezelf moeten ondernemen?
  2. Welke pijn associeer je hiermee als je dit zou doen?
  3. Welk plezier zou het je geven als je het niet doet?
  4. Wat zou ’t je kosten als je ’t niet doet?
  5. Welke voordelen levert het je op als je wel doorzet?

Als je deze vragen beantwoord zul je open kaart moeten spelen, en kun je jezelf niet meer voor de gek houden. Het is daarom beter om met iets kleins te beginnen, en jezelf vervolgens te gaan trainen om naar datgene toe te werken wat echt belangrijk is. De antwoorden zitten in jezelf, en vaak is het verrassend om te merken welk fantastisch, helder en waar advies je jezelf kunt geven. Als je niet van schrijven houdt, dan is het wellicht leuk om met een goede vriend of vriendin de opdrachten te bespreken, al pratende kun je ook achter veel dingen komen. Flesje wijn/potje thee ernaast, een box met tissues en een goede avond is verzekerd!
© 2012 - 2025 Drskesler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel gelezen schrijver Harold RobbinsVeel gelezen schrijver Harold RobbinsDe schrijver Harold Robbins is door menigeen gelezen, met name vrouwen kon zijn romans wel op prijs stellen. Veel van zi…
Succes voor het oprapen – Anthony Robbins, boekbesprekingrecensieSucces voor het oprapen – Anthony Robbins, boekbesprekingIedereen wil succes hebben en succesvol zijn in het leven! Hoe ben je succesvol in het leven? Realiseer je dromen. Wees…
Personages uit Kenan en KelKenan & Kel was een Amerikaanse komedieserie, die werd uitgezonden op Nickelodeon van 17 augustus 1996 tot 1 april 2000,…

Het einde der tijden – aan onheilsprofeten geen gebrekHet einde der tijden – aan onheilsprofeten geen gebrekWanneer vergaat de wereld? Die vraag is van alle eeuwen en altijd actueel. Vaak is voorspeld dat de komeet Halley de dag…
Ieders vrijheid eindigt bij de vrijheid van de medemensIeders vrijheid eindigt bij de vrijheid van de medemensIedereen houdt van zijn of haar eigen vrijheid. De vrijheid om eigen meningen te uiten, zelf te beslissen, zelf te regel…
Bronnen en referenties
  • Anthony Robbins's Get the Edge en Personal Power Classics, 2001, Robbins Research International, Inc, San Diego, CA
Drskesler (2 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.