De dichtstbevolkte landen ter wereld

De dichtstbevolkte landen ter wereld Nederland telde in 2011 ruim 16,6 miljoen inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte land in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op iedere vierkante kilometer woonde in 2011 in ons land gemiddeld 475 mensen. Wereldwijd gezien levert dit een 27e plek op. De top tien wordt hierbij bijna volledig ingenomen door erg kleine landen. Kijken we alleen naar landen met een inwonertal van 15 miljoen of meer, dan eindigt Nederland op de 4e plek. Het totaal aantal landen in de wereld is niet zo eenvoudig vast te stellen. Dit komt omdat niet iedereen 'een land' op dezelfde wijze definieert. De Verenigde Naties (VN) gaan uit van 194 landen of internationaal erkende onafhankelijke staten. Dit zijn alle leden van de VN plus Vaticaanstad. Daarnaast is er nog een heel aantal 'landen' dat door slechts een deel van de internationale gemeenschap als onafhankelijk erkend wordt. Voorbeelden hiervan zijn Kosovo en Taiwan, die door respectievelijk 86 en 23 onafhankelijke staten als 'land' erkend worden.

Bevolkingsdichtheid wereld / Bron: Montenegro fix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bevolkingsdichtheid wereld / Bron: Montenegro fix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In sommige overzichten worden tot slot ook afhankelijke landen opgenomen. Dit zijn gebieden met een status aparte; ze hebben geen volledige politieke onafhankelijkheid, maar worden ook niet gerekend tot het integrale territorium van de staat waar ze bij horen. Gibraltar, een Brits overzees gebied, is hier een voorbeeld van. Ook Bermuda, een overzees gebied dat onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk (van Groot-Brittannië en Noord-Ierland) valt, is een afhankelijk gebied. Evenals Puerto Rico, dat formeel een 'niet-geïncorporeerd' gebied van de Verenigde Staten is. Dit betekent dat het wel door de VS wordt beheerd, maar er geen integraal onderdeel van uit maakt.

De dichtstbevolkte landen ter wereld

De bevolkingsdichtheid van een land is de verhouding tussen het aantal inwoners en de oppervlakte van dat land, oftewel het 'aantal inwoners' gedeeld door de 'oppervlakte'. Meestal wordt de bevolkingsdichtheid weergegeven als het aantal inwoners per vierkante kilometer.

In onderstaand overzicht zijn onafhankelijke landen, landen die deels door de internationale gemeenschap als onafhankelijk zijn erkend en afhankelijke landen opgenomen.

Top 10 van dichtstbevolkte landen ter wereld

(gegevens 2009)

PlaatsLandAantal inwoners per vierkante km
1Macau21.532
2Monaco16.482
3Singapore6.819
4Hongkong6.419
5Gibraltar4.672
6Vaticaanstad1.877
7Malediven1.330
8Malta1.282
9Bermuda1.279
10Bangladesh1.083

Bovenstaande top 10 wordt voornamelijk ingenomen door zeer kleine landen. In dit overzicht neemt Nederland, met meer dan 400 mensen per km2 een 27e plek in. Wanneer we kijken naar landen met meer dan 15 miljoen inwoners, dan levert dit een heel ander beeld op.

Top 10 van dichtstbevolkte (grotere) landen ter wereld

Landen met meer dan 15 miljoen inwoners
(gegevens 2010)

PlaatsLandAantal inwoners per vierkante km
1Bangladesh1.069
2Taiwan639
3Zuid Korea493
4Nederland400
5India362
6Japan337
7Filippijnen313
8Sri Lanka309
9Vietnam259
10Verenigd Koninkrijk255

De kleine dichtbevolkte landen nader bekeken

Macau is een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China. Het is een klein stadseiland dat aan de zuidelijke kust van China ligt. Het bestaat uit drie eilanden die met bruggen en dammen met elkaar verbonden zijn (Macau, Taipa en Coloane). De officiële landstaal van Macau is Portugees en Chinees.

Het vorstendom Monaco grenst aan Frankrijk en de Middellandse zee. Het is een dwergstaatje met een oppervlakte van slechts 1,96 km2. De officiële landstaal is Frans. In Monaco wonen meer buitenlanders dan Monegasken. Monaco staat bekend als belastingparadijs en mondaine badplaats.

Singapore (Republiek Singapore) is het kleinste land van Zuidoost-Azië. In totaal bestaat Singapore uit 63 eilanden die tussen Indonesië en Maleisië liggen. Het hoofdeiland, Singapore, is met het vasteland verbonden door een dam in het noorden en een brug in het noordwesten. De officiële landstalen zijn Chinees, Maleisisch, Tamil en Engels.

Rots van Gibraltar / Bron: Iolaire~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Rots van Gibraltar / Bron: Iolaire~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Hongkong is, net als Macau, een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China. Hongkong bestaat in totaal uit 236 eilanden, met een totale oppervlakte van 1.099 km2. Het gelijknamige eiland Hongkong is tegenwoordig voor Azie een 'jonge' metropool en een grote moderne stad. In Hongkong worden Engels, Standaardkantonees en Standaardmandarijn als officiële talen gesproken.

Het kleine Gibraltar heeft een oppervlakte van slechts 2,6 km2. Het is een Brits overzees gebied dat aan de zuidkant van het Iberische Schiereiland ligt en aan het noorden grenst aan Andalusië (Spanje). De belangrijkste bezienswaardigheid is de Rots van Gibraltar. De officiële landstaal is Engels.
Sint Pietersplein Vaticaanstad / Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sint Pietersplein Vaticaanstad / Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het staatje wordt volledig omsloten door de stad Rome (Italië). In Vaticaanstad bevindt zich de hoofdzetel van de rooms-katholieke kerk. Het staatshoofd is de paus. De officiële talen zijn Italiaans en Latijn. Vaticaanstad heeft een oppervlakte van 0,44 km2 en telde in 2009 826 inwoners.

De Malediven (Republiek) bestaan uit 1190 koraaleilanden in de Indische Oceaan. De eilanden liggen ten zuidwesten van India en hebben een totale landoppervlakte van 298 km2. Het grootste eiland is 5 km2. Van de in totaal 1190 eilanden, hebben er slechts negen een oppervlakte van meer dan 2 km2. Nog geen vijfde van de eilanden is bewoond. De officiële landstaal is Divehi.

In de Middellandse Zee ligt het Zuid-Europese dwergstaatje Malta. Malta bestaat uit 8 eilanden, met in totaal een oppervlakte van zo'n 316 km2. De grootste eilanden zijn Malta, Gozo, Comino en Manoel Island. De kleinste eilanden zijn onbewoond. De officiële landstalen in Malta zijn Maltees en Engels.

Bermuda is een overzees gebied dat onder soevereiniteit valt van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Het ligt in de Atlantische Oceaan voor de kust van Noord-Amerika. Bermuda is vooral bekend door de mysterieuze Bermudadriehoek, waar volgens de legende menig schip op onverklaarbare wijze is verdwenen. Bermuda bestaat uit een aantal eilanden met een totale oppervlakte van 53 km2. De grootste eilanden zijn Bermuda, Saint George en Saint David. De officiële landstalen zijn Engels en Portugees.

Het land Bangladesh (Volksrepubliek) ligt in het zuiden van Azië. Het grootste deel van Bangladesh grenst aan India. Het land omvat voornamelijk de delta van de rivier de Ganges en kent, door zijn ligging, veel hevige overstromingen. De hoofdstad van Bangladesh is Dhaka. De officiële landstaal is Bengaals.

Bevolkingsdichtheid Nederland / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bevolkingsdichtheid Nederland / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Nederland is het dichtstbevolkte land van de Europese Unie

Nederland is qua oppervlakte iets groter dan België en bijna negen keer kleiner dan Duitsland. In 2011 telde ons land ruim 16,6 miljoen mensen. Met een bevolkingsdichtheid van ruim 400 inwoners per vierkante kilometer, is Nederland verreweg het dichtstbevolkte land van de Europese Unie. Het dunst bevolkt is Finland. Eén Fin heeft bijna dertig keer zoveel ruimte als een Nederlander. De hoogste bevolkingsdichtheid in ons land vinden we in de grote steden, met als koploper de gemeente Den Haag. Daar wonen op elke vierkante kilometer bijna 6.000 mensen. Schiermonnikoog telde slechts 21 inwoners per vierkante kilometer en heeft daarmee de laagste bevolkingsdichtheid van ons land.
© 2012 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 landen (oppervlakte, inwoners en gezondheid)Top 10 landen (oppervlakte, inwoners en gezondheid)De wereld is groot, divers en bestaat uit verschillende landen. Welke landen vallen op? Wat zijn de grootste landen, wel…
Nederland in EuropaNederland in EuropaHoe staat het met Nederland in vergelijking met de rest van Europa? Zijn wij echt zo dichtbevolkt of denken we dit allee…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…

Bill Clinton en Monica Lewinsky: de affaireHet duurde wel een jaar voordat de waarheid boven tafel kwam van Bill Clinton en Monica Lewinsky, de stagiaire waarmee h…
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…
Bronnen en referenties
Tamira (94 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.