Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordt

Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordt Aardolie; er wordt meer van verbruikt dan er gevonden wordt. Maar levert dat ook problemen op? De aardolie raakt voorlopig nog niet echt op. De productie zou in theorie nog eeuwen door kunnen gaan. Toch zit de wereld in 2009 een beetje op de piek van de olieproductie. Het is zelfs zo dat het winnen van aardolie al een tijd aan het afvlakken is en er een moment aan zit te komen dat er gewoon een daling zal zijn te zien. Dat is misschien nu zelfs al gaande, want olievoorraden zijn de best bewaarde staatsgeheimen van de wereld. De stand van de aardolie.

Tussen 2000 en 2008: voorraden ontdekt van 90 miljard vaten

Wat wel duidelijk is, is dat het verbruik van olie sinds 1986 groter is dan de hoeveelheid olie die wordt ontdekt. Tussen 2000 en 2008 zijn voorraden ontdekt met een grootte van 90 miljard vaten, maar in diezelfde tijd zijn al 253 miljard vaten opgebruikt. Dit impliceert dat de grote ontdekkingen op oliegebied eigenlijk gewoon voorbij zijn. In de jaren 60 werden de grootste vondsten gedaan en vanaf dat moment is de hele wereld eigenlijk wel afgezocht naar olievelden. Die zijn nu allemaal eigenlijk wel in gebruik.

Olieveld gaat 40 tot 50 jaar mee

Een olieveld gaat 40 tot 50 jaar mee. Daarna worden de kosten te hoog. Er zit dan nog wel olie in de grond, maar het winnen ervan wordt steeds moeilijker. Dit komt omdat olie onder druk wordt gewonnen. Het zit in de poriën van de rotsformaties en dit moet er als het ware onder druk uitgeperst worden. Naarmate meer olie gewonnen is, wordt die druk dus steeds lager. (Veel mensen denken nog steeds dat bij een olieveld een pomp het veld tot aan de laatste druppel leeg kan halen. Maar juist die laatste druppels zijn het moeilijkst te verkrijgen en het duurst).

Steeds meer olieverbruik

Hoewel er dus steeds minder olie wordt gevonden, verbruiken we steeds meer van de grondstof. Sinds de jaren 60 is het olieverbruik over de hele wereld gestegen van 20 miljoen vaten olie per dag naar maar liefst 85 miljoen vaten per dag. Het feit dat de productie steeds moeilijk wordt, heeft grote invloed gehad op de prijs. In 2008 was dat heel goed te merken. Toen liep de prijs op tot 150 dollar per vat. Prijzen van benzine stegen explosief en ook de verwarming van een woning of andere panden rees qua prijs de pan uit. Toen de kredietcrisis uitbrak, zakte de prijs weer tot ongeveer 30 dollar per vat. In de maanden april, mei en juni 2009 steeg die prijs weer en ligt de prijs op ongeveer 60 dollar per vat. Volgens ingewijden is dat een voorbode van wat komen gaat. De komende decennia zullen de olieprijzen een enorme schommeling laten zien in prijs. Bovendien zal de olieproductie in 2016 echt over zijn piek heen zijn zo concludeert de IEA in een diepgaande analyse (World Energy Outlook 2008).

Er moet 4 keer een productie van Saudi-Arabië gevonden worden

De olieproductie neemt zelfs zo snel af dat er bij een niet gewijzigde vraag nog een nieuwe voorraad olie gevonden moet worden van ongeveer 45 miljoen vaten. Dat is vier keer wat Saudi-Arabie nu levert. Bovendien verandert de vraag wel. Mensen over de hele wereld zullen in 2030 waarschijnlijk geen 85 miljoen vaten per dag verbruiken, maar 106 miljoen.

Nederland en olie:

 1. Nederland draait vooral op aardgas. In Nederland draait alles voor 44 procent op deze grondstof.
 2. Olie komt op een tweede plaats met 32 procent.
 3. Kolen vormen nog steeds 10 procent van de energievoorraad.
 4. Duurzame energie is in 3 procent van de gevallen de leverancier.
 5. Kernenergie maakt 4 procent uit van de mix.
 6. De transportsector maakt het meest gebruik van olie. Deze sector draait voor 95 procent op de grondstof.
 7. 1 calorie voedsel kost 10 calorieën aan fossiele brandstof (denk aan verwarming van kassen en mechanisatie van de landbouw)
 8. Als de maximumsnelheid verlaagd zou worden van 120 naar 90 kilometer per uur, zou dat ongeveer 30 procent schelen in het olieverbruik op de weg
 9. Nederland ontdekte in 1943 olie in een veld in Drenthe. Shell heeft er tot 1996 250 miljoen vaten uitgehaald, maar daarna werd er gestopt met het winnen van de olie. Het kostte te veel, omdat de olie te stroperig was.

Lees verder

© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De vorming van aardolie en aardgasDe vorming van aardolie en aardgasAardgas en aardolie zit opgesloten in gesteente, het is dus niet zo dat er ergens een veld ligt met alleen maar olie of…
Toepassen van motorolieSmeerolie wordt al ruim 3.400 jaar gebruikt. De Egyptenaren gebruikten namelijk een mengsel van dierenvet en calciumzeep…
De reis van benzineBenzine en brandstof, voor de mensheid een normale gang van zaken. Maar wat maakt benzine nou benzine en waar komt het v…

Vietnam, de geboorte van de publieke opinie1956: de Amerikaanse regering weigert verkiezingen in Vietnam. De plaatselijke bevolking protesteert: twintig jaar lang,…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad - Sneinspetiele
 • Peakoil Nederland

Reageer op het artikel "Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Benzineprijs
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!