Kinderhandel en uitbuiting

Kinderhandel en uitbuiting Kinderhandel is het illegaal misbruiken van kinderen voordoeleinden zoals: arbeid, prostitutie of adoptie.De kinderen, die worden verhandeld komen meestal uit arme families, die vaak uit wanhoop hun kind meegeven in de hoop, dat er wat geld verdiend wordt voor het gezin. Of dat het kind geadopteerd zal worden door een rijk gezin om zo een betere toekomst te krijgen. Helaas vallen de meeste van deze kinderen in handen van mensen, die hen verwaarlozen, mishandelen of prostitueren.

Uitbuiting

Een van de betreurenswaardige dingen van het menselijk gedrag is te zien in het illegaal gebruik van kinderen voor eigen doeleinden. Enkele meest voorkomende uitbuitende zaken met kinderen zijn: prostitutie of sexueel misbruik, arbeid, illegale adoptie of het verwijderen van organen. Zowel in de internationale als de nationale wetgeving wordt dit als een ernstig en strafbaar feit beschreven. Ook het werven van kinderen om er geld aan te verdienen gaat in tegen de internationale rechten van de mens. Het exacte aantal kinderen, die momenteel slachtoffer van mensenhandel zijn is niet bekend, maar het geschatte aantal ligt in de miljoenen. Sommige bronnen schatten het aantal verhandelde kinderen op 1,2 miljoen per jaar. Het merendeel van de kinderen, die slachtoffer worden van kinderhandel is afkomstig van de plattelandsgebieden, waar grote armoede heerst en ontwikkelingslanden. Ze worden illegaal vervoerd naar grotere steden en vervolgens naar landen gesmokkeld waar het beter gaat. Zowel jongens als meisjes worden illegaal verhandeld, hoewel de vraag naar jongens of meisjes kan variëren.

Welke kinderen

Kinderhandel gebeurt niet altijd onder dwang of door ontvoering, maar ook, in veel gevallen worden de kinderen of hun ouders benaderd door mensen, die hen inkomsten uit werk van het kind beloven. Ook worden kinderen ter adoptie meegegeven en hopen de ouders, dat het kind wordt opgevoed in betere omstandigheden en een toekomst heeft. Dit aanlokkelijke beeld wordt de ouders voorgehouden, maar in werkelijkheid is de toekomst van deze kinderen erger dan de armoede thuis. Hun staat lijden te wachten, zowel fysiek als psychisch, onmenselijke behandeling en zeer zwaar werk.

De smokkel van meisjes is vaak met het oog op sexuele uitbuiting. Dit is niet alleen een moreel probleem, maar ook een groot risico op zwangerschap en sexueel overdraagbare ziektes, zoals aids. Jongens worden vaak als slaaf verhandeld voor werk, dat zeer gevaarlijk is. Een voorbeeld is die van jonge jongens uit arme landen van Zuidoost Azië die worden verhandeld aan de Arabische landen, waar kamelenraces gehouden worden. Ze worden dan vastgebonden op de kamelen met touwen als jockey van de kameel. Sommige van deze jongens zijn slachtoffer geworden van het vallen van de kameel en zijn daardoor ernstig gewond geraakt. Maar ook de vernedering en angst, die deze kinderen overkomt geeft psychische schade.

Stop kinderhandel

Veel internationale organisaties werken hard om deze onmenselijke activiteiten met kinderen te laten stoppen. In veel landen zijn wetten gemaakt om het handelen in kinderen strafbaar te maken. Het belangrijkst op dit moment is het bewust maken van mensen van dit onrecht aan kinderen.
© 2009 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderarbeid, een probleem van de wereldTapijten knopen, stenen slaan, als huisslaaf werken, op plantages ploeteren, wereldwijd werken, naar schatting, tussen 1…
Aids en ProstitutieMensen werkzaam in de prostitutie worden vaak gezien als een groep die een vergroot risico loopt om besmet te raken met…
Kinderwetje Van HoutenHet Kinderwetje Van Houten uit 1874 is de eerste sociale wet die Nederland kende. Het hield de afschaffing van fabrieksa…
Primark: wel of geen kinderarbeid?Primark: wel of geen kinderarbeid?Bijna iedereen kent de Primark inmiddels. In Nederland komen er steeds weer nieuwe vestigingen erbij. De vestiging in Ar…

Israël: historische realiteitIk ga uit van de politiek-historische realiteit van het bestaan van een onafhankelijke staat Israël, het recht van joden…
Helen Suzman, strijdster tegen apartheidHelen Suzman overleed 1 januari 2009, op 91 jarige leeftijd. Ze was bekend om haar eenzame strijd tegen de apartheid in…
Bronnen en referenties
Yellow (42 artikelen)
Laatste update: 30-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.