mijn kijk op

China: het eenkindbeleid en abortus

China: het eenkindbeleid en abortus In China is er naast de abortuswetgeving al jaren het eenkindbeleid van toepassing. Een tweede kind mag wanneer er ruim voldoende financiele middelen aanwezig zijn en indien (gebleken uit de praktijk) op zijn minst een van de twee kinderen een jongetje is. Echter is het een-kindbeleid ook niet helemaal wat het lijkt..

Het eenkindbeleid

China heeft in 1979 het één-kind beleid ingevoerd. Dit beleid houdt dat men in principe maar een kind mag hebben of er moeten o.a voldoende financiele middelen voor een tweede kind.
Families die zich niet aan de wettelijke limiet houden, worden gestraft: ze moeten een boete betalen, ze kunnen hun baan verliezen, ze worden opgepakt en gevangen gezet of er wordt een gedwongen abortus uitgevoerd.

In de jaren is het beleid uiteraard aangepast en versoepelt, echter is dit in de praktijk niet altijd even zichtbaar.

Abortus in China

In China wordt reeds sinds vele jaren al een pro-abortus houding afgedwongen maar het is vermomd in de wetten van de provincies. De Nationale wetgeving schrijft dokters voor om abortus aan te raden wanneer de baby een ernstige erfelijke ziekte of een "ernstige misvorming" heeft of de zwangerschap en/ of de gezondheid van de moeder in gevaar brengt. De Nationale wetgeving zorgt ook voor stimulansen voor abortussen. In de provinciale wetgeving komt het ware doel van de regering echter duidelijk naar boven..

Het ware doel van de abortuswetgeving

In de provinciale wetgeving zijn er vele "redenen" opgesteld door de provincie waarvoor de staat een abortus vereist. Zulke "redenen" omvatten:
  • "onbevoegde'' zwangerschappen
  • niet de mogelijkheid hebben om een geboorteakten te verkrijgen
  • ongepaste timing voor een tweede kind.
  • In sommige provincies moet u een abortus laten uitvoeren indien u jong of ongetrouwd bent en de staat zal voor de armen voor een stimulans zorgen indien zij een abortus uit laten voeren.

Op deze manieren is het voor iedere provinincie mogelijk om voor iedereen (verplicht) een abortus uit te laten voeren.

Een abortus mag in china uitgevoerd worden tot en met de achtste maand van de zwangerschap!
tegenwoordig is een foetus al vanaf 26 weken levensvatbaar...

Een zwangerschap moet 'legaal'zijn

Of de zwangerschap wettelijk 'legaal' is hangt af van of de zwangerschapgeschiedenis van de ouders en of zij gequalificeerd zijn om een (nieuw) kind te hebben en of de kinderquota in het jaarlijkse plan van het dorp al volledig is of niet. De regels verschillen per gebied.
Het proces om te oordelen of de zwangerschap 'legaal' is kan bestaan uit de uitgave van een formeel certificaat van de plaatselijke familieplanningsautoriteit. Echter laat onderzoek van twee stedelijke gebieden laat zien dat dit erg ingewikkeld gemaakt kan worden en het meer is dan alleen maar een formaliteit.

Abortus van meisjes

Ieder jaar, worden er volgens onderzoekers, misschien wel een miljoen meisjefoetussen voortijdig afgebroken en tienduizenden meisjebaby's achtergelaten de babies worden regelmatig achtergelaten op vuilnisbelten rondom Peking, soms zelfs wanneer zij nog in leven zijn.

Familie en gemeenschap eisen als het ware een jongen.Veelvoorkomende uitspraken zijn:
''Een jongen zal status brengen.''
'' Hij zal de familielijn voortzetten''
''Jongens zijn het beste, want die kunnen werken'' en
"Indien mijn dochter een zoon heeft, zal iedereen vreugde vieren. "


In een tempel in Peking komen vrouwen zelfs om te bidden dat de foetus in hun baarmoeder die van een jongen is. De Chinese traditie veracht het meisjekind. En deze machtige culturele voorkeur voor zonen wordt door het een-kinderbeleid verhoogd

"Gelukkig'' zijn er een aantal voltooide zwangerschappen met een meisjes baby waarvan het niet geregistreerd staat. Dit is vaak de enige manier om het kind in leven te houden echter heeft het kind dan geen recht op medische verzorging, scholing en weerk dat normaal gesproken beschikbaar wordt gesteld door de lokale authoriteiten.
© 2008 - 2024 Monalisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abortus: hoe werkt hetAbortus: hoe werkt hetAbortus gebeurt wanneer een ongeboren baby’s leven wordt beëindigd. Ongeveer 200 miljoen vrouwen raken elk jaar zwanger.…
Eenkindbeleid China en afschaffing van eenkindpolitiekEenkindbeleid China en afschaffing van eenkindpolitiekVolksrepubliek China hanteert sinds 1979 de eenkindpolitiek. In november 2013 kondigt de regering een versoepeling van h…
Het verschijnsel foetus in fetuFoetus in fetu is een zeldzame aandoening waar minder dan 200 gevallen van bekend zijn. Het wordt vaak verward met terat…
Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…
Monalisa (25 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.