10 hoogste gebouwen in Rotterdam: 2017 en toekomst

10 hoogste gebouwen in Rotterdam: 2017 en toekomst Rotterdam wordt het Manhattan van Nederland genoemd. En niet zonder reden: van de tien hoogste gebouwen van Nederland staan er vijf in Rotterdam, waarvan vier op de eerste vier plekken. En met het oog op de toekomst gaat Rotterdam waarschijnlijk de hele top tien voor rekening nemen. Tussen 2017 en 2021 staan er namelijk dertien gebouwen op de agenda om gebouwd te gaan worden, waarvan er vijf hoger dan 140 meter worden. Daarmee zou Rotterdam alle tien de plaatsen krijgen in de top tien hoogste gebouwen van Nederland. Op dit moment is de Maastoren met 164 meter het hoogste gebouw van Nederland en daarmee ook van Rotterdam. In 2021 staat de opening van de Zalmhaventoren in Rotterdam gepland. Deze gaat een hoogte van 212 meter krijgen en wordt daarmee de hoogste toren.

Hoogste gebouwen in Rotterdam 2017

De tien hoogste gebouwen van Rotterdam zijn kenmerkend voor de skyline van Rotterdam.

1. Maastoren
Zoals net aangegeven is de Maastoren het hoogste gebouw van Rotterdam en Nederland. De toren is aan de buitenkant bedekt met aluminium en natuursteen. De kleuren lopen van laag naar hoog op van donker naar licht. De bovenste verdieping bestaat uit een grote ruimte met uitzicht over heel Rotterdam. De Maastoren ligt gelegen in Kop van Zuid, een wijk in Rotterdam. De Maastoren wordt geprezen om haar duurzaamheid: twee ondergrondse opslagcomplexen, gevuld met water uit de Maas, wekken door middel van een complex systeem energie op.

Het ontwerp staat op naam van Odile Decq Benoit Cornette, een architectenbureau.

2. New Orleans

Met 158 meter hoogte is New Orleans goed voor een tweede plek van hoogste gebouwen van Rotterdam en ook van Nederland. De toren is de hoogste toren in Nederland als er gesproken wordt over woontorens.

3. Gebouw Delftse Poort

Dit gebouw is 151 meter hoog en staat direct naast het centraal station van Rotterdam. Het is een kantoorgebouw en ontworpen door Abe Bonnema. Het ontwerp is vrij simpel:
Afbeelding 1: Gebouw Delftse Poort / Bron: Iulianu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Afbeelding 1: Gebouw Delftse Poort / Bron: Iulianu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
twee grote blokken recht uit de grond, waarvan de één 151 meter is en de ander 95 meter. Het gebouw heeft maar liefst 28 liften.

4. De Rotterdam

De Rotterdam is met 149 meter hoogte het vierde gebouw in Rotterdam en Nederland qua hoogte. Qua grootte scoort het gebouw echter veel hoger. De drie hoge torens hebben bij elkaar een oppervlakte van iets meer dan 160.000 vierkante meter.
Het gebouw is multifunctioneel: er zijn kantoorruimtes, 240 appartementen, een hotel met meer dan 280 kamers, een parkeergarage, een sportschool, drie cafés, een restaurant en enkele winkels.

5. Montevideo

Montevideo is 139,5 meter hoog en is vernoemd naar de hoofdstad van Uruguay. De toren heeft ooit de titel hoogste woontoren van Nederland gehad, maar moest deze afstaan aan New Orleans. Het gebouw staat net zoals de Maastoren in Kop van Zuid aan de Wilhelminakade.

6. Millenniumtoren

Het Manhattan Hotel Rotterdam is grotendeels eigenaar van dit 131 meter hoge gebouw. Het is gevestigd vlakbij centraal station Rotterdam. De hoogste verdiepingen zijn luxe suites van het hotel.

7. FIRST Rotterdam

Met 128 meter is FIRST Rotterdam het zevende hoogste gebouw van Rotterdam. Ook dit gebouw staat tegenover het centraal station van Rotterdam. Nog meer dan Gebouw Delftse Poort wordt FIRST Rotterdam ook geprezen vanwege haar duurzaamheid. Redenen:
 • Op het dak zijn maar liefst tweehonderd zonnepanelen geplaatst die jaarlijks meer dan 180.000 kilowattuur opleveren;
 • Een koude-warmteopslag onder het gehele gebouw. De warmte en kou worden uit ondergrondse bronnen gehaald, ruim 230 meter onder FIRST Rotterdam zelf.
 • Regenwater wordt gebruikt voor toiletten.

8. The Red Apple

Met 124 meter hoogte is The Red Apple een behoorlijk
Afbeelding 2: The Red Apple / Bron: Wikifrits, Wikimedia Commons (Publiek domein)Afbeelding 2: The Red Apple / Bron: Wikifrits, Wikimedia Commons (Publiek domein)
hoge woontoren en tevens kantorencomplex. De toren staat aan de Wijnhaven en is ontworpen door Jan des Bouvrie. De naam slaat op de rode aluminium gevel.

9. World Port Center

Met net een paar centimeter minder dan 124 meter moet World Port Center het doen met een negende plaats. Het gebouw is ontworpen door Sir Norman Foster. Hij ontwikkelde het gehele masterplan voor de Wilhelminakade in Kop van Zuid. Het gebouw is onder andere in gebruik door Havenbedrijf Rotterdam en Eneco.

10. Erasmus MC

Erasmus MC is een universitair medisch centrum. In december 2017 moet de nieuwbouw van het Erasmus MC gerealiseerd zijn. Het Erasmus MC is 120 meter hoog.

Hoogste nieuwbouw voor eind 2021 Rotterdam

Tussen 2017 en 2021 staan er vijf gebouwen gepland die hoger gaan worden dan de huidige nummer tien van Rotterdam: Erasmus MC. Dit worden de Zalmhaventoren, Peter Stuyvesant Building, The Sax Havana, Cool Tower en Baan Tower.

Zalmhaventoren

Een 215 meter hoge toren moet de hoogste van Nederland gaan worden. De toren moet gebouwd gaan worden aan de voet van de Erasmusbrug en moet eind 2020 klaar zijn. De start van de bouw staat gepland in december 2017. In het gebouw komen ongeveer 280 appartementen. Voor het publiek wordt er op 185 meter hoogte een uitkijkpunt gebouwd. De Zalmhaventoren wordt omringd door nog eens twee torens van zeventig meter hoog. Alle drie de torens zijn onderdeel van het masterplan voor de Zalmhavenwijk.

Peter Stuyvesant Building

Dit gebouw komt naast het World Port Center te staan aan de Wilhelminakade. Het gebouw moet 173 meter hoog worden en gaat multifunctioneel worden: appartementen en kantoren. De hoogste verdieping wordt een restaurant. Het moet het op één na hoogste gebouw van Nederland worden.

The Sax (Havana)

The Sax is een verzamelnaam voor twee nieuwe torens die in 2020 klaar moeten zijn. The Sax Havana wordt 150 meter hoog, ruim tachtig meter hoger dan The Sax Philadelphia. Het gebouw wordt geprezen door haar bijzondere ontwerp. Zo worden de twee torens bijvoorbeeld met elkaar verbonden door middel van een skybar.

Cool Tower

Met een hoogte van 150 meter wordt dit gebouw net zo hoog als The Sax Havana. De Cool Tower wordt gebouwd in het Baankwartier in Rotterdam en moet eind 2019 klaar zijn. Er worden meer dan 270 appartementen gebouwd, waarvan de verkoop al in het eerste halfjaar van 2017 gaat starten.

Baan Tower

Het moet de smalste woontoren van Europa worden en een hoogte krijgen van 150 meter. Het gebouw gaat 145 appartementen krijgen en wordt er gevarieerd qua grootte. Zo zijn complete verdiepingen één grote loft, terwijl er ook eenpersoons appartementen komen, appartementen voor studenten en gezinswoningen. Eind 2018 moet de Baan Tower klaar zijn.

Legenda
A. Maastoren
B. New Orleans
C. Gebouw Delftse Poort
D. De Rotterdam
E. Montevideo
F. Milleniumtoren
G. FIRST Rotterdam
H. The Red Apple
I. World Port Center
J. Erasmus MC
K. Zalmhaventoren
L. Peter Stuyvesant Building
M. The Sax Havana
N. The Cool Tower
O. Baan Tower

Top 10 hoogste gebouwen Rotterdam eind 2021

Positie 1 januari 2022 Gebouw Hoogte
1Zalmhaventoren215 meter
2Peter Stuyvesant Building173 meter
3New Orleans158 meter
4Gebouw Delftse Poort151 meter
5, 6 en 7The Sax Havana, Cool Tower, Baan Tower150 meter
8De Rotterdam149 meter
9Montevideo139 meter
10Milleniumtower131 meter
© 2017 - 2022 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
De Rotterdam het grootste gebouw van NederlandDe Rotterdam het grootste gebouw van NederlandIn 2013 is op de Kop van Zuid (Wilhelminapier) in Rotterdam één van de grootste gebouwen van Nederland opgeleverd: De Ro…
Hoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock TowerHoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock TowerAls je vanaf het vliegveld van Boston, Logan International Airport, naar de skyline van de stad kijkt, zie je een indruk…

Eurovisie Songfestival 2017: alles wat je ervan moet wetenEurovisie Songfestival 2017: alles wat je ervan moet wetenOp 13 mei 2017 zal zangeres Jamala, winnares van het Eurovisie Songfestival 2016, de finale openen van de 62ste editie v…
Karoshi: dood door overwerk in JapanKaroshi: dood door overwerk in JapanKaroshi is een term in die in Japan gebruikt wordt om plotseling en onverwacht overlijden van hard werkende werknemers t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jedidja, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_hoogste_gebouwen_van_Rotterdam
 • http://www.nieuws.top010.nl/hoogste-gebouwen-rotterdam
 • http://www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/05/5x-hoogbouw-in-rotterdam
 • http://www.maastorenrotterdam.nl/
 • http://www.nieuws.top010.nl/zalmhaventoren-rotterdam
 • http://www.nieuws.top010.nl/havana-philadelphia-rotterdam
 • http://www.nieuws.top010.nl/peter-stuyvesant-building
 • https://rotterdam.info/gebieden/kop-van-zuid/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kop_van_Zuid
 • http://www.ad.nl/rotterdam/rotterdam-heeft-alles-om-een-echt-gaaf-te-worden~aaf7c00e/
 • Afbeelding bron 1: Iulianu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Wikifrits, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.