De onthoofdingen van IS: wie werden er onthoofd en waarom?

IS of te wel de Islamitische Staat liet in 2014 een aantal keren prominent zien dat het in staat was om mensen in koelen bloede te onthoofden. De onthoofdingsvideo’s lieten voor de camera zien waar de organisatie toe in staat was. Maar waarom moest dit zo prominent worden getoond? Wat wil IS met de onthoofdingsvideo’s zeggen? En wie werden er onthoofd door IS?

Onthoofdingsvideo’s IS

In 2014 werd de wereld geschokt door onthoofdingsvideo’s die door IS op het internet werden gezet. Er zit een hele symboliek achter deze acties. Zo dragen de mensen die werden gedood allemaal een oranje overall. Dit is om een vergelijking te trekken met de moslim gevangenen in Abu Graib en Guantanamo Bay. Ook spreken de mensen die worden onthoofd een boodschap uit om de bewindslieden in hun land verantwoordelijk te houden. Dit zijn allemaal landen die hebben aangegeven te willen strijden tegen IS.

Wie werden er onthoofd door IS in 2014?

Naast Irakezen die werden onthoofd werden in 2014 een aantal westerlingen onthoofd door Is.
Dit waren:
  1. De Amerikaanse journalist James Foley
  2. De Amerikaanse journalist Steven Sotloff
  3. De Britse hulpverlener David Haines
  4. De Britse taxichauffeur Alan Henning die hulpgoederen leverde aan Syrië
  5. De Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig. Hij had zich notabene tot de Islam bekeerd.

Dezelfde beul

Volgens Inlichtingendiensten is de beul die Foley, Sotloff en David Haines om het leven bracht een en dezelfde persoon. Zij denken dat het een Londenaar is omdat hij met een accent spreekt.

Van grote acties naar persoonlijk leed

Grote aanslagen kennen we allemaal uit de Islamitisch extreme wereld. In Australië zorgden zelfmoordenaars voor honderden doden. De 9/11 aanslagen staan nog vers in het geheugen. Maar ook waren er aanslagen op schepen, scholen, in treinen en in ambassades. De aanslagen in New York, Washington, Londen en Madrid waren zo groot dat ze eigenlijk voor mensen niet meer te bevatten waren. Men vond ze surreëel en omdat het zoveel leed was, was het eigenlijk niet meer persoonlijk. De zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen en daarbij vele slachtoffers maakten, zorgden voor zoiets groots dat het moeilijk te bevatten was. Met een veel persoonlijker benadering door elke keer een individueel te doden en bovendien door keeldoorsnijding wordt een nieuw statement gemaakt.

Terreur: angst aanjagen

Terreur is bedoeld om zoveel mogelijk angst te zaaien. Uiteindelijk heeft het tot doel om er voor te zorgen dat de andere partijen doen wat IS wil. Bovendien is zoveel wreedheid vaak een reden voor de tegenstander om wel heel voorzichtig te zijn of om geen weerstand meer te bieden.

Verovering van Mosul

Toen de tweede stad van Irak was veroverd door IS werden direct openbaar tientallen Iraakse militairen onthoofd. Dat was een waarschuwing. Toen er daarna allerlei journalisten en hulpverleners op dezelfde manier de dood vonden, was dat een nog veel ultiemer teken. Is heeft geen enkele compassie voor mensen die anders denken, zelfs niet als ze andere moslims wel helpen.

Onthoofdingen: Daniel Pearl

De onthoofdingen volgens deze tactiek zijn niet nieuw. Al eerder werd deze methode gebruikt.
In 1996 werd Jevgenie Rodionov onthoofd in Tsjetsjenië. Rusland was daar met harde hand bezig een opstand te keren.
In 2002 werd Daniel Pearl onthoofd. De Amerikaanse journalist vond de dood in Pakistan waar hij verslag deed van de situatie. Ook zijn dood werd minutieus gefilmd. Overigens reageerde de regering Bush direct met het feit dat het dus zeker nodig was om te strijden tegen de Taliban en al-Qaeda. Nadat Pearl was onthoofd werden in Irak veel meer mensen onthoofd. Tientallen Irakezen en westerlingen troffen hetzelfde lot.

Onthoofding volgens de wet

Onthoofdingen zijn volgens experts een deel van de cultuur in het Midden-Oosten. Zo worden in Saudi-Arabië nog steeds onthoofdingen voltrokken vanuit de overheid. Dit zijn dus officiële onthoofdingen. In dat land geldt de sharia, de Islamitische wetgeving. In het land worden onthoofdingen voltrokken met een kromzwaard en op een openbaar plein zodat iedereen het kan zien.

Afkeuring van de gruweldaden en de onthoofdingen

Er zijn echter ook heel veel moslims die aangeven dat het doden van andere mensen helemaal niet hoort binnen de Islam. Zij menen dat de IS bestaat uit radicale Islamitische criminelen die de Islam verkeerd gebruiken.

IS: wat wil ze?

Abu Bakr al-Bagdadi is de grondlegger van IS en heeft een kalifaat oftewel Islamitische staat opgericht in Syrië. De Irakees ( 1971) wil een wederopstanding van zijn fundamentalisme. Raqqa, een provinciestad in Syrie is de hoofdstad van het kalifaat. Daar laat Al-Bagdadi zien hoe het er hier op aarde uit zou moeten zien. IS regeert er met ijzeren vuist en de bayanaat is de uiterst strenge regelgeving die er heerst. Er heersen daar allerlei verboden: tabak, waterpijp, alcohol, muziek en westerse producten zijn verboden. Ook seks voor het huwelijk mag niet en overspel wordt zwaar bestraft. Vrouwen mogen bijna niets. Ongelovigen worden niets ontziend bestraft (vaak vermoord). En daar onder vallen ook sjiieten, want de soennitische beweging vindt hun manier van Islam belijden niet streng genoeg.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theodore Peter James Kinnaird TaptiklisTheodore Peter James Kinnaird Taptiklis'I know I often get a job because of how I look. I hope that I keep the job because of how I act.' Is een quote van de j…
De Oscarwinnaars 2012De Oscarwinnaars 2012De Academy Awards van het jaar 2012. De beste films van dit jaar waren Argo, Lincoln, Les Miserables en Django Unchained…
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Thunderbirds: de stemmen achter de marionettenThunderbirds: de stemmen achter de marionettenIn de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overa…
De NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO, ook wel bekend als de NATO of OTAN, is een militair bondgenootschap dat bestaat uit landen binnen het Noord-Atl…
Bronnen en referenties
  • Volkskrant 15 september. Het zijn geen Moslims, maar monsters
  • AD 15 september. Onthoofding heeft zelfde effect als 9/11
  • AD 26 september Wie niet naar IS luistert, voelt het
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.