Nationale symbolen in verschillende landen

Nationale symbolen in verschillende landen Ieder land heeft zijn nationale symbolen. Zo kent Nederland de leeuw. Oranje is de kleur waarin wij onze helden aanmoedigen. De tulp is de nationale bloem van Nederland. Welke symbolen gebruiken andere landen? Wat voor betekenis hebben ze? Vaak vertelt de geschiedenis van een land daar meer over. Waar komt de gele draak van China vandaan? Wat is de herkomst van de davidster? Veel van de nationale symbolen zijn terug te vinden op de nationale vlag van een land.

Waarvoor dienen nationale symbolen?

Nationale symbolen worden gebruikt als herkenningsteken voor een bepaald land. Zo kent Zuid-Afrika de springbok. De nationale boom van Japan is de notenboom. De Keltische harp is het symbool van Ierland. Symbolen zijn tastbare representaties van een aantal waarden en overtuigingen. Nationale symbolen zijn vaak eenvoudig omdat ze een duidelijk beeld moeten geven van de cultuur van een land. Zo'n cultuur is door de eeuwen heen ontstaan en gegroeid. De inwoners van een land moeten zich erin kunnen herkennen. Een nationaal symbool verbroedert en heeft een onderscheidende waarde.

Zo is de tulp, hoewel oorspronkelijk niet uit Nederland afkomstig, door de eeuwen heen de nationale bloem van Nederland geworden. Nationale symbolen zijn een bindende factor in een land. Als onze helden van Oranje, het nationale voetbalelftal, winnen, staan heel wat Nederlanders versierd met oranje attributen te juichen. De kleur oranje is dan ook te zien als een nationaal symbool van Nederland.

Welke soorten symbolen zijn er?

Landen hebben vaak op allerlei vlakken symbolen. Zo heeft ieder land een volkslied. Dat specifieke lied staat symbool voor het land en wordt gespeeld bij officiële plechtigheden en nationale gebeurtenissen. Ook bij sportwedstrijden worden de nationale hymnes gespeeld. Vlaggen zijn andere nationale symbolen die door ieder land worden gebruikt. De kleuren in de vlag staan vaak symbool voor bepaalde achterliggende gedachten. De vlag van Suriname bijvoorbeeld heeft de kleuren rood, wit, groen en geel. De kleur rood symboliseert de vooruitgang en de weg naar een beter bestaan. Het wit is symbolisch voor vrijheid, gerechtigheid en vrede. De kleur groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De gele ster is het symbool voor een 'gouden toekomst'.

Ook bloemen zijn vaak symbool voor een bepaald land. Zo is de nationale bloem van Bhutan de Blauwe papaver. De nationale bloem van India is de Lotus. Deze heeft een spirituele betekenis. Dieren die symbool staan voor een bepaalde natie zijn bijvoorbeeld de Franse haan, de Amerikaanse arend en niet te vergeten de Nederlandse leeuw.

De gele draak, symbool van China

In China wordt de draak zeer veel afgebeeld. Het is een mythisch dier dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. De draak is onder andere het symbool van de Chinese keizer. In het oude China was de keizer de zoon van de hemel. Volgens de legende was hij bovendien de zoon van een hemelse draak. Al sinds 4000 voor Christus gebruikt men de draak in China als afbeelding. De Chinezen kennen ook de drakendans die tijdens het Chinese nieuwjaar wordt opgevoerd. Oorspronkelijk was het een dans die regen moest brengen. Ook houdt men in China traditionele drakenbootraces.

Canada: esdoornblad

Volgens vele historici werd het blad van de esdoorn al rond 1700 gebruikt als symbool voor Canada. Alexander Muir schreef 'The Maple Leaf Forever' als lied voor de Canadese confederatie in 1867. Vele decennia lang werd dit lied beschouwd als het volkslied. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het esdoornblad door Canadese militairen als badge gedragen. Sinds 1921 worden drie esdoornbladen als embleem gedragen door 'the Royal Arms of Canada'. In 1965 heeft Canada een nieuwe vlag gekregen waarop het esdoornblad prijkt. Het is het meest onderscheidende symbool dat voor Canada wordt gebruikt.

Nepal: een bijzondere vlag

De kleuren van de Nepalese vlag zijn blauw, wit en rood. Het blauw op deze bijzondere vlag duidt vrede aan. Rood is de nationale kleur van Nepal. De twee symbolen, een zon en een maan, verwijzen naar de hoop dat Nepal zal blijven voortbestaan zolang de maan en de zon zullen schijnen. De vlag van Nepal is de enige niet-rechthoekige nationale vlag ter wereld. Hij bestaat uit twee driehoekige wimpels die symbool staan voor de overwinning.

De davidsster

Het hexagram dat is afgebeeld op de Israëlische vlag is wereldwijd het best bekend als de davidster. De davidster (ook wel jodenster) wordt gezien als het symbool voor de joodse identiteit. In de Tweede Wereldoorlog moesten joden van Hitler een davidster dragen om ze te kunnen onderscheiden van andere rassen. De davidster is een zeer oud symbool dat al lang voor onze jaartelling werd gebruikt als afbeelding op gebouwen. In eerste instantie werd dit symbool puur als versiering gebruikt. In de 14e eeuw is de davidster voor het eerst in verband gebracht met de identiteit van het joodse volk. Het hexagram is bekend als de ster of het schild van David. David zou een schild met een afbeelding van een dergelijke ster tijdens zijn gevecht met de reus Goliath gedragen hebben.
© 2014 - 2022 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van GeorgiëVlag van GeorgiëDe vlag van Georgië is een van de minder bekende vlaggen in Europa. De vlag lijkt op de Engelse vlag, maar heeft vier ex…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Vlag van AndorraVlag van AndorraHet is een dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Andorra. Ook dit land heeft een nationale vlag. Deze vlag lijkt op vlagg…

Boko Haram: organisatie, aanvallen en feitenBoko Haram: organisatie, aanvallen en feitenBoko Haram is een terreurorganisatie die vaak in het nieuws is. Velen hebben al vaker van deze organisatie gehoord. Wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JanDyrda, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland#Nationale_symbolen
  • http://tomwesteneng.nl/landen.htm
  • Lhttp://www.geledraak.nl/html/page437.asp
  • http://www.pch.gc.ca/eng/1363626184104/1363626227047
  • http://www.abedeverteller.nl/hexagram-het-zegel-van-salomo-of-de-davidsster/
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 09-06-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.