Agbogbloshie; Digitale Dumpplaats

Agbogbloshie gelegen nabij de buitenwijken van Accra in Ghana en staat bekend als een zeer grote dumpplaats voor elektronisch afval (E-Waste), uit geïndustrialiseerde landen. Er zijn inmiddels al miljoenen tonnen E-Waste verwerkt in Agbogbloshie.

Verdrag van Bazel

Het verdrag van Bazel zou moeten voorkomen dat er een grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijk afval van ontwikkelde landen naar minder ontwikkelde landen gaat. Desalniettemin komen er maandelijks een grote hoeveelheid containers aan in Agbogbloshie uit landen van over de hele wereld, wat ertoe heeft geleidt dat Agbogbloshie een van de meest giftige plekken op aarde is.

Gezondheidsrisico's

Op de dumpplaats lopen veel onbeschermde arbeiders, zich veelal niet bewust van de gezondheidsrisico’s. Hieronder zijn ook veel jonge kinderen die de dag doorbrengen op zoek naar metalen om te kunnen verkopen. Dit doen zij door de elektronische apparaten te verbranden en verder te ontmantelen met de hand. Door het verbranden van de elektronische apparaten komen er veel giftige chemicaliën vrij zoals lood en kwik die in de lucht, het water en de grond zitten. Vooral voor de jonge kinderen die dagelijks op deze giftige dampende dumpplaats lopen is de blootstelling aan al deze giftige stoffen gevaarlijk. De schadelijke en giftige stoffen die vrijkomen op deze dumpplaats staan erom bekend dat zijn de ontwikkeling van het voortplantingssysteem, het zenuwstelsel en de hersenen afremmen. Zo’n 250.000 mensen worden blootgesteld aan deze giftige dampen.

Veiligheidsrisico's

Naast allerlei gezondheidsrisico’s die deze digitale dumpplaats met zich meebrengt zijn er ook grote veiligheidsrisico’s. Zo worden er harde schijven op de dumpplaats aangetroffen die niet goed zijn gewist, hierdoor komt er gevoelige informatie op straat te liggen. Onder andere creditcardnummers, bankgegevens, en overzichten van online transacties zijn in te zien.
Er zijn al contracten en documenten opgedoken van de DIA (Defense Intelligence Agency en onder andere Homeland Security.

KLERP

De Ghanese overheid zet zich in om het gebied te herstellen via de ‘Korle Ecological Restoration Project’ (KLERP). In 2003 hebben het OPEC-Fonds voor Internationale ontwikkeling, de Arabische Bank voor Economische Ontwikkeling in Afrika en het Koeweit fonds voor Arabische Economische Vooruitgang de handen ineen geslagen en een lening verstrekt voor dit project. Middels dit project krijgt de Ghanese overheid de mogelijkheid om de Lagune te baggeren en de omgeving te herstellen. Andere doelstellingen die onder dit project vallen zij onder meer een vermindering van overstroming, een verbetering van de waterkwaliteit, een toename van dieren en planten in het water en tot slot een verbetering van de algemene hygiënische omstandigheden.

Meer landen in moeilijkheden

Naast de dampende gifplaats in Agbogbloshie kampt ook Zimbabwe met grote milieuproblemen en gevaren voor de volksgezondheid. Niemand schijnt de verantwoordelijkheid te willen nemen voor dit grote probleem. Terwijl het gebruik van Elektrische en Elektronische apparatuur in Zimbabwe toeneemt zijn er nog geen goede afvalverwerkingssystemen. Alle elektrische en elektronische apparaten worden gedumpt op de afvalplaats Westlea in de gemeente Harare. Grote rokende vuilstortplaatsen zijn er aan de orde van de dag.

Enorm gevaar voor het milieu en de volksgezondheid

Apparatuur als Tv's, radio's, computers en magnetrons bevatten schadelijke stoffen zoals kwik, lood en andere stoffen die bij inname of inhaleren schadelijk zijn voor de gezondheid en een van de grootste boosdoeners van kanker. Hiernaast is een deel van het elektronisch afval licht ontvlambaar en radioactief, het bevat elementen die invloed hebben op de vruchtbaarheid en op het zenuwstelsel. Deze stoffen hopen zich op in de grond en vormen zo een enorm gevaar voor milieu en volksgezondheid.

Eerste oplossing zit in samenwerking organisaties

Elektronisch afval dient gescheiden te worden van 'gewoon' afval. In de wet is echter niet duidelijk vastgelegd dat dit een taak van de gemeenten is, terwijl men wel vind dat dit een taak van de overheid is. Ondanks dat de overheid zich bewust is van het gevaar dat deze vuilstortplaatsen veroorzaken voor het milieu en de volksgezondheid, onderneemt zij geen actie en licht zij de bewoners niet in over de diverse risico's die het struinen over de stort met zich mee brengt. Het Elektronische en Elektrische Afval wordt niet op de juiste wijze verwerkt. Als alle organisaties gingen samenwerken hierin zou een deel van de problemen worden opgelost. Er moet bij bewoners bewustwording ontstaan voor het feit dat elektrische en elektronische apparaten schadelijk zijn en de wetgeving moet op dit pijnlijke onderwerp worden aangescherpt. Hiernaast ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de westerse landen, immers een groot deel van het elektrische afval komt hiervandaan.
© 2014 - 2024 Missgans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zero waste: leven zonder afvalZero waste: leven zonder afvalZero waste is een levensstijl waarbij het ideaal is om op een milieubewuste manier te leven zonder afval te produceren.…
Kwalijke afvalstromenKwalijke afvalstromenHet is verontrustend dat er nog steeds afval verdwijnt naar ontwikkelingslanden. Het vormt een bedreiging voor mens, nat…
Recycleren als mijnbouwRecycleren als mijnbouwVeel grondstoffen blijven duurder worden omdat ze zeldzamer worden. Het recycleren van waardevolle grondstoffen kan een…
Economie: afval en uitvalEconomie: afval en uitvalHet berekenen van de afval en uitval is van belang bij het bepalen van de kostprijs, die weer de basis is voor de bepali…

De politieke gevolgen van 9/11 op AmerikaVlak nadat de vliegtuigen het World Trade Center (WTC) waren ingevlogen werd constant in het nieuws herhaald dat er een…
Nucleaire Veiligheidstop – Nuclear Security SummitNucleaire Veiligheidstop – Nuclear Security SummitNederland is in maart 2014 gastland van de Nucleaire Veiligheidstop, Nuclear Security Summit (NSS). Wereldleiders en ged…
Bronnen en referenties
  • http://www.andrewmcconnell.com/wp-content/uploads/2010/04/Agbogbloshie04a.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Agbogbloshie
  • http://www.afikanieuws.nl
  • http://newsroom.siso.nl
Missgans (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.