Opmerkelijke feiten en weetjes over de wereld

Opmerkelijke feiten en weetjes over de wereld Onze aarde kent diverse opmerkelijke feiten en weetjes. Wat te denken van de grootste en kleinste landen van onze wereld? Zo zijn er diverse leuke wetenswaardigheden te vinden. Van het diepste punt tot de meeste regenachtige plaats en van de koudst gemeten temperatuur tot de langste plaatsnamen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch?

Feiten en cijfers

Naar schatting is de aarde 4,57 miljard jaar geleden ontstaan. Ongeveer 1 miljard jaar daarna is er voor het eerst leven ontstaan op onze planeet. De omtrek van de aarde is 40.075 kilometer, en de aarde heeft een diameter van 12.756 kilometer.

De grootste en de kleinste landen ter wereld

De top 5 van de grootste landen:

 1. Rusland
 2. Canada
 3. Verenigde Staten
 4. China
 5. Brazilië

De top 5 van de kleinste landen:

 1. Vaticaan Stad
 2. Monaco
 3. Nauru
 4. Tuvalu
 5. San Marino

Opmerkelijke feiten met betrekking tot het weer

 • De warmste temperatuur ooit gemeten, is 56,7 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten in Death Valley in California, in het jaar 1913.
 • De koudste temperatuur ooit gemeten is -89,2 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten op de Noordpool, in het jaar 1983.
 • De plaats Cherapunjee in India, is de meest regenachtige plaats ter wereld. Hier valt gemiddeld 11,5 meter neerslag per jaar! Wat het wellicht nog extremer maakt, is het feit dat al deze regen in slechts 4 maanden tijd valt! Het regenseizoen is van april tot en met juli. De rest van het jaar is het kurkdroog in Cherapunjee.
 • De meest droge plaats ter wereld is Quillagua, in Chili. In deze plaats valt jaarlijks slecht 0,06 millimeter regen.

Het diepste punt en het hoogste punt ter wereld

 • Het diepste punt in zee, ligt ten oosten van de Filipijnen. Dit gebied wordt ook wel de Marianentrog genoemd, en is gelegen in de Stille Oceaan. De Marianentrog heeft een diepte van ruim 11 kilometer. De oppervlakte van dit gebied is duizenden kilometers!
 • De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest. Deze berg is gelegen in het Himalaya gebergte, en heeft een hoogte van 8850 meter. Van de top 10 van de hoogste bergen ter wereld, zijn er 9 gelegen in het Himalaya gebergte.

De langste plaatsnamen

De langste plaatsnaam ter wereld is te vinden is Wales, hier kun je de stad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch vinden. Deze stad ligt op het eiland Anglesey. Deze plaatsnaam telt 58 letters.

De langste naam is van een heuvel

Toch is er nog een langere naam op deze wereld te vinden. Deze naam is niet van een stad of dorp, maar van een heuvel. Deze heuvel is te vinden in Nieuw-Zeeland, en heeft een hoogte van 305 meter. De naam van deze heuvel is Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu. Deze naam is gegeven door de Maori, en betekent “De berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de bergbeklimmer, de land-verslinder die over de wereld reist, speelde met zijn neus fluit voor zijn geliefde”. De naam telt 85 letters!

De langste plaatsnaam binnen Nederland

De langste plaatnaam binnen Nederland is Gasselterboerveenschemond. Deze plaats is te vinden in Drenthe. Dit is de langste plaats binnen Nederland, die geschreven is als één woord. Deze plaatsnaam telt 25 letters. Opmerkelijk is dat de plaats hiernaast Gasselternijveenschemond heet. Deze plaats heeft slechts 1 letter minder, namelijk 24. Overigens is er nog een langere plaatsnaam te vinden in Nederland. Deze wordt echter geschreven met een koppelteken, en telt daarom niet mee als langste plaats. Dit is de plaats Westerhaar-Vriezenveensewijk. Deze plaats telt 28 letters.
© 2014 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meren en rivierenMeren en rivierenWaar zijn de grootste en de diepste meren van de wereld? Waar vind je de langste rivier? Waarom hebben sommige rivieren…
Weetjes en feiten van de BiologieWeetjes en feiten van de BiologieHier een lijst met leuke en minder leuke feiten en weetjes over voeding, dieren en de mens. Wellicht sta jij ook verstel…
De Zon (zonnestelsel)De Zon (zonnestelsel)Zon en zonnestelsel. Weetjes c.q. wetenswaardigheden over de zon. De zon, een bekend hemellichaam. Maar hoe groot is de…
Feiten over vitaminenFeiten over vitaminenOver vitaminen is inmiddels veel bekend. Vooral over de goede werking op onze gezondheid. Vele mensen slikken daarom aan…

Globalisering van de cultuurCulturen veranderen door de tijd en beïnvloeden elkaar. We kennen de Amerikanisering, maar ook de Europeanisering. Wat i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • www.digiden.nl
 • www.cijfertjes.net
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.