Het boek “De zwakste schakel” van Eliyahu M. Goldratt
De zwakste schakel is een business-roman over projectmanagement. Het was een internationale bestseller en nog steeds is het een boek dat iedere manager tenminste één keer gelezen moet hebben. Het is al een tijd geleden dat het boek geschreven is, maar de problemen die hierin spelen kennen we nog steeds en het boek is dus nog steeds actueel.
Schrijver Eliyahu M. Goldratt
Fortune Magazine noemde hem eens de “goeroe van de industrie” en Business Week noemde hem een “genie”. Goldratt werd internationaal erkend als baanbreker in de ontwikkeling van nieuwe marktconcepten en systemen. Hij was één van de meest vooraanstaande managementfilosofen. Hij was de uitvinder van TOC (Theory of Constraints). Dit wordt tegenwoordig aan elke MBA-student gedoceerd. Goldratt overleed op 11 juni 2011. Hij werd slechts 64 jaar oud.
De zwakste schakel
Alle boeken van Goldratt lezen als een roman, zo ook "De zwakste schakel". Het boek gaat over projectmanagement. Hoe krijg je je project op tijd, binnen budget en zonder compromissen afgerond? Het is goed om te lezen hoe de manager er alles aan doet om de spelende problemen inzichtelijk te krijgen, zodat er een oplossing kan worden geboden. Management wordt gepresenteerd als iets wat lijkt op exacte wetenschap. Het boek is geschreven in 1997. De technologie van tegenwoordig is veranderd en verbeterd en kan hier in de huidige tijd veel hulp bieden.
Het boek geeft duidelijk aan waar de problemen liggen en dat is in de jaren die inmiddels verstreken zijn niet wezenlijk veranderd. Wanneer het in de huidige tijd geschreven was, zou het boek gezien kunnen worden als een pleidooi voor de introductie van een PLM-systeem (Product Lifecycle Management) in een bedrijf. Met een PLM-systeem worden alle datastromen binnen het bedrijf inzichtelijk gemaakt. Zo is ook te zien waar het proces stagneert en waar er dus moet worden ingegrepen en verbeterd. Als het niet anders kan, zou je kunnen proberen de zwakke schakel te omzeilen. Dit zorgt voor een betere doorstroming. Precies waar het in de zwakste schakel om draait. Een bedrijf lost deze problemen op door een PLM-ruggengraat.
Meerdere boeken van Eliyahu M. Goldratt
- Het doel: In dit boek wordt in romanvorm het TOC-principe (Theory of Constrains) in productieprocessen behandeld. Het boek geeft aan hoe deze processen beheerst en verbeterd kunnen worden. Tegenwoordig basiskennis voor iedere manager over het oplossen van logistieke problemen.
- Het is geen toeval (Het doel 2): In dit boek is er productie te veel. Ook leveren tegen lagere prijzen levert te weinig resultaat op. Een drietal doorbraakideeën hierover worden hier uitgewerkt.
- Het Hooiberg syndroom: Dit boek gaat over de voetangels en klemmen van dataverwerking: hoe wordt een berg van losse gegevens tot een management instrument? Met de dataconfiguratie systemen van tegenwoordig is dit enigszins achterhaalde materie.
- De race: Hoe kunnen we onze concurrentiepositie verbeteren? Aan de orde komen logistiek, flexibele productiesystemen, kostprijs denken, kwaliteitsdenken, voorraadvermindering en levertijden.
- Noodzakelijk, maar niet voldoende: Is een aanklacht tegen IT-systemen. Ook dit boek wordt langzaam ingehaald door de tijd. Al hebben systemen ook in deze tijd nog wel te maken met bugs en problemen.
- De keuze: Dit boek gaat dieper in op TOC en legt al zijn fundamenten bloot. Dit geeft iedere manager stof tot nadenken.
- Dat is toch duidelijk?: Ook dit boek gaat dieper in op TOC. Deze keer wordt de theorie losgelaten op retail. Met succes. Ook deze filosofie is in management land van harte omarmd.
Alle boeken van Goldratt zijn bedoeld om productiestromen te verbeteren en meer winst te maken. Hij ziet TOC als een continue proces. Stilstand is ook hier achteruitgang.