Wordt een sterker persoon, denk positief

Wordt een sterker persoon, denk positief Soms zit alles je tegen. Je valt van de ene ellende in de ander. Het is moeilijk positief te blijven als het je niet mee zit. Vaak zijn het je eigen gedachten en onzekerheid die je in de weg zitten om positief te kunnen denken. Denk positief en wordt een sterker persoon. Iemand die alle ellende van de wereld aan kan en het geluk ziet in de allerkleinste dingen. Iedereen komt wel eens op een moment in zijn leven dat hij het niet meer ziet zitten. Het lukt niet, je denkt dat je het niet kan. Er gebeurd zoveel in je leven en om je heen dat je je laat meeslepen met het negatieve dat het leven soms met zich meebrengt. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt hiervan? Simpel gezegd, denk positief. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst.

Een aantal positieve gedachtes:

 • Je bent sterk.
 • Je kan alles aan, wat er op je pad komt.
 • Ook al wordt alles van je afgenomen, levenskracht is iets wat in je zit. Dat neemt niemand van je af.
 • Hoe mooi en goed een ander het ook lijkt te hebben, iedereen heeft zijn eigen portie ellende in het leven.
 • Je bent niet de enige.
 • Hoe donker de dagen ook lijken, er is altijd wel een lichtje te vinden.
 • Kijk naar wat je wel hebt en naar wat je wel kan, in plaats van naar het geen wat je mist.
 • Een mislukking is niet het einde van de wereld. Zie het als een nieuw begin.
 • Stop met bang zijn. Vraag je af waarvoor je bang bent. Het onbekende? Zie het als een avontuur.
 • Vertrouw op jezelf dat je het kunt.
 • Is het erg? Bedenk dan dat het altijd erger had gekund.

Deze gedachten kunnen je oppeppen op momenten dat het even moeilijk is.

Momentje voor jezelf

Wat doe jij als je opstaat en naar jezelf in de spiegel kijkt? Wie zie je voor je? Het klinkt misschien stom, maar geef die persoon in de spiegel eens een complimentje. Vertel hem wat hij goed doet en wat voor goeds hij die dag nog meer gaat doen.

Als je na een drukke ochtend op het werk of met de kinderen eindelijk tijd hebt voor dat kopje koffie (of thee als je geen koffie drinker bent), geniet er dan van. Haal een keer diep adem door je neus en blaas alle stress van dat moment via je mond weer uit. Ook al zijn het maar vijf minuten en stort de wereld om je heen in, blijf met je aandacht bij dat kopje koffie. Het zijn jouw vijf minuten.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock
Voel je je down? Zet eens heel hard je favoriete, vrolijkste nummer op en ga dan hard meezingen. Muziek heeft veel invloed op hoe je je eigen voelt.

Zo ook je houding. Maak jezelf groot, sta rechtop, schouders naar achter. Wedden, dat je je gelijk een stuk zelfverzekerder voelt?

Visualisatie is een andere methode om jezelf in positieve energie te zetten. Stel je maar eens voor dat je een helder licht om je heen hebt. Laat dat licht helderder en groter worden. Visualiseer een harde ondoordringbare schild om dat ei heen.

Misschien is de methode van het ei te wazig voor je, toch kun je meer bereiken door visualisatie. Zie hoe je je doel bereikt en voel de blijdschap die dat met zich meebrengt. Als je het ziet en voelt motiveert dit meer om er daadwerkelijk te komen.

Je grootste vijand ben jezelf

Het positieve denken zit hem uiteindelijk in het verslaan van jezelf. Je eigen negatieve gedachten en onzekerheid. Op dat gebied ben jezelf je ergste vijand. Je praat jezelf naar beneden. Bent overtuigd dat je het niet kunt. Bang om af te gaan. Al is het maar dat kleine stemmetje in je hoofd die dat zegt. Het zijn niet de anderen die je onzeker maken, zij zijn hooguit degene die dat stemmetje groter maken. Het is dat stemmetje, wat iedereen heeft, die je onzeker maakt, angstig. Luister niet naar dat stemmetje, sta erboven. Wees bewust van jezelf en weet dat je het kunt.

Maak je einddoel niet te groot. Als je iets wilt bereiken en de reis er heen is te groot, kan dit ontmoedigend werken. Met als gevolg, je stopt voordat je halverwege bent. Verdeel je einddoel in meerdere kleinere doelen. Beloon jezelf als je een doel hebt bereikt. Bedenk dat er meer paden zijn om te bewandelen. Soms neem je het verkeerde pad. Niet erg, probeer gewoon een ander pad.

Ook als alles tegen lijkt te zitten door bijvoorbeeld een beperking of ziekte hoeft dit geen reden te zijn om in een dip te blijven hangen. Accepteer deze beperking, maar laat het niet je leven leiden. Je bent nog steeds de dirigent van je eigen leven. Jij bepaalt wat er gebeurd. Jij bepaalt je eigen grenzen. Is je grens bereikt probeer hier dan een stapje overheen te gaan. Kijk niet naar wat je niet meer kunt. Richt je op wat je wel kunt. Vaak kun je meer dan jezelf denkt.
© 2011 - 2024 Geldbesparen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Eigenwaarde, negatief zelfbeeldEigenwaarde, negatief zelfbeeldBent u bang voor veranderingen in uw leven? Hoort u geregeld een stemmetje in uw achterhoofd zeggen dat u niet goed geno…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
11 Faalangst tips11 Faalangst tipsFaalangst overwinnen is lastig, maar een aantal goede faalangst tips kunnen jou hierbij helpen. Omgaan met faalangst is…
Verpakking: verschillende invalshoekenVerpakking: verschillende invalshoekenVerpakkingen, klassiek omschreven als het beschermingsmiddel voor producten en wat achteraf kan weggegooid worden, is ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Coloniera, Rgbstock
 • Afbeelding bron 1: Lusi, Rgbstock
Geldbesparen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.