In resonantie met de natuur, Hans Andeweg
De natuur is bezield en wij kunnen daarmee communiceren, zegt Hans Andeweg in zijn boek 'In resonantie met de natuur'. Hoe we kunnen communiceren met de natuur en welke technieken er allemaal bestaan om dat energetisch contact met planten te bereiken, probeert Andeweg ons in dit boek uit te leggen..
Deel I
In deel I leert de lezer om stap voor stap de uitstraling van bodems, planten en bomen waar te nemen en te beoordelen. In samenhang met andere energetische parameters, zoals de hoeveelheid levensenergie, voert dit tot een energetische diagnose die de basis is voor het aanvoelen, begrijpen van de natuur. Deze diagnose wordt met een pendel gemaakt. Bij het bespreken van de achtergronden van het pendelen en de plaats van de mens in het geheel, maak Andeweg gebruik van Huna, oude wijsheid uit Hawaii. De morfische veldentheorie van Rupert Sheldrake en het orgon van Wilhelm Reich komen ook uitgebreid ter sprake om informatieoverdracht en energetische processen in het bos beter te kunnen begrijpen.
Deel II Therapie
In deel II, 'Therapie', beschrijft Hans Andeweg hoe je zelf iets kunt behandelen en hoe dit mentale proces geoptimaliseerd kan worden door er een mechanische behandeling met technische hulpmiddelen van te maken. Dit leidt tot de zogenaamde dynamische techniek.
Na een beschrijving van deze techniek, bespreekt hij hoe je zelf energie kunt geven, het effect van bidden, van homeopathische middelen en muziek op planten. Het blijkt dat je het gelijke met het gelijke kunt behandelen. Om dit te verklaren introduceer hij het begrip octaafresonantie. Vervolgens beschrijft Andeweg hoe je zelf planten op afstand met kleuren kunt behandelen, en hoe je dit door een bestraling met gekleurd licht uit een diaprojector kunt vervangen. Dit is de stap van een mentale naar een mechanische behandeling. In samenhang daarmee bespreek Andeweg de genezende werking van geometrische vormen en symbolen.
Nog veel meer 'energetische' systemen uit het verre en nabije verleden komen aan bod. Wilhelm Reichs orgon-accumulator, piramides, 'grafheuvels', Ierse torens en magneten kunnen door de mens worden geactiveerd om levensenergie te produceren. Het zijn vormen van dynamische techniek die stuk voor stuk worden besproken.
Een speciaal voorbeeld van moderne dynamische techniek, volgens de schrijver zijn graancirkels. Hieraan is een apart hoofdstuk gewijd. Ten slotte komen de radionica en resonantietherapie aan bod. Het zijn mechanische behandelingen en vormen van dynamische techniek, die op afstand ingezet kunnen worden om, op kleine of grote schaal, de natuur te genezen.
Het is geen boek waarin alle uitspraken en gepresenteerde samenhangen volledig wetenschappelijk onderbouwd zijn met feiten en conclusies van herhaalde experimenten. Het is eerder een reisverslag van een ontdekkingstocht in een onbekend energetisch landschap, waarin een nieuwsgierige reiziger op wonderlijke dingen stuit en fascinerende mogelijkheden ontdekt. Thuis vertelt hij enthousiast over zijn belevenissen, in de hoop dat anderen ook op reis gaan, zodat zij naderhand hun waarnemingen met elkaar kunnen delen. In de meeste hoofdstukken zijn daarom een paar eenvoudige oefeningen opgenomen, zodat iedereen zelf kan ervaren wat er in de tekst staat.
Materie en geest
Het boek is een boeiende en bevreemdende mengeling van nuchtere waarnemingen en magische technieken, waarbij Andeweg materiële wetenschap probeert te gebruiken om de 'geest' van de natuur te bewijzen, te verklaren en zichtbaar te maken.
De methoden die hij aanbeveelt, hebben alle kenmerken van magie. Zo is het een bekend magisch principe dat dingen elkaar kunnen beïnvloeden als ze op elkaar lijken of met elkaar in contact zijn geweest. De vitaliteit van een plant verhogen door een foto van de plant met groen licht te bestralen, lijkt louter een symbolische handeling die niks te maken heeft met de velden van Sheldrake.
Andeweg schijnt dit zelf ook wel enigszins te beseffen, want hij schrijft: 'Het uiterlijke, materiële proces is een imitatie van een innerlijk, geestelijk proces. Het gaat hierbij vooral om het principe en niet om wat er feitelijk gebeurt... Het belangrijkste is dat de uiterlijke voorstelling analoog is met de innerlijke... Het denken in analogieën betekent dat het gelijksoortige met het gelijksoortige reageert.' Het komt er mogelijk op neer dat hij zijn fantasieën aanschouwelijk maakt. Dit sluit aan bij de laatste zin van zijn boek waarin hij zijn verlangen uitspreekt naar 'een wereld waar fantasie en werkelijkheid verenigd zijn, in één fantastische werkelijkheid'.
Literatuur over resonantietherapie
- Andeweg, Hans (1999, 2001). In resonantie met de natuur. Utrecht/Antwerpen: Kosmos-Z&K Uitgevers.
- http://www.ecotherapie.org/Nederlands/pdf/Folder_grondextra.pdf
- http://www.vruchtbareaarde.nl/artikelen/HansAndeweg.html
- Harrer, Bernhard (1996-98). Kritische Evaluation der Lebensenergie Forschung von Wilhelm Reich. www.datadiwan.de/netzwerk/index.htm?/harrer/ha_001d_.htm enwww.datadiwan.de/magazin/index.
- Hyman, Ray (1999). The mischief making of ideomotor action. The Scientific Review of Alternative Medicine, 3(2), 34-43.
- Merckelbach, Harald (1992). Een ontspoorde Freudiaan: De pseudowetenschap van Wilhelm Reich. Skepter, 5(1), 26-30.
- Nanninga, Rob (1998). Omgepoolde aardstralen: het milieubewustzijn van VROM. Skepter, 11(4), 15-17.
- Smit, Ton & Mark de Does (1993). Wereldwijd de bossen redden: Wageningen wil geld voor de resonantietherapie. Skepter, 6(3)