Moderne verlichting: geinspireerd en betekenisvol leven

Moderne verlichting: geinspireerd en betekenisvol leven In het boeddhisme betekent verlichting het volledig los laten van alles waar een mens maar aan gehecht kan zijn. Bezittingen, emoties, maar ook relaties behoren daar toe. Deze staat van zijn wordt als verlichting aangeduid, maar voor veel westerlingen is dit toch waarschijnlijk een brug te ver. Een moderne staat van verlichting houdt vaak in dat mensen op zoek gaan naar inspiratie en bezieling in hun leven. Wat is moderne verlichting en hoe bereikt je dat?

Verlichting: altijd in het hier en nu leven

Of het nu om de boeddhistische staat van verlichting of die in de modernere variant gaat, verlichting betekent altijd in het hier en nu leven. Niet achteruit kijken, niet verlangen naar wat nog komen gaat, gewoon in het hier en het nu. Dit alles moet leiden tot meer wijsheid, meer inzicht, meer inspiratie, meer helderheid, minder zorgen, minder ballast, minder frustratie en minder verdriet. En dat hoeft niet in een oosters gewaad te gebeuren, maar kan heel gewoon in spijkerbroek of 2-delig mantelpakje. Wie kiest voor wat we hier maar verdieping zullen noemen moet daar echter wel wat voor doen.

Hoe je geinspireerd en bezielder kunt leven:

Verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven

Een van de eerste inzichten is dat het leven niet buiten iemand is, maar binnen in je. Mensen creëren hun eigen werkelijkheid op basis van opvattingen, geloofssystemen, ideeën, verlangens, gevoelens, trauma’s, herinneringen. De wereld wordt daarmee vaak ook hoe iemand hem ziet. Mensen die de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven nemen – hoe moeilijk dat soms ook in, zeker als er steeds dingen gebeuren waar niemand iets aan kan doen – krijgen meer controle over hun leven. Dat is niet langer afhankelijk van anderen namelijk.

Luisteren naar de innerlijke stem

Iemand die is afgesneden van zijn eigen hart maakt op moeilijke momenten vaak niet de juiste keuzes. Diep van binnen weet iedereen wel wat goed voor hem of haar is, maar daar naar luisteren is wel de eerste stap. Dit vraagt bovendien om tijd en aandacht.

Accepteren en loslaten

Ieder mens kampt met demonen uit zijn verleden die altijd een rol zullen blijven spelen. Als het echter het dagelijkse bestaan zo beïnvloedt dat er geen lol meer aan het leven is, is de moderne verlichting ver weg. Het enige wat bij grote pijn en verdriet helpt is het omarmen en het toelaten. We zijn altijd gewend om het weg te drukken, weg te praten, weg te therapieën. Maar verdriet dat er is, is er gewoon. Door al die negatieve gevoelens daaromtrent gewoon te nemen zoals ze zijn, is loslaten daarvan eerder bereikt dan allerlei kunstgrepen loslaten op het verdriet.

Visualiseren

Probeer de zaken die je graag wilt steeds echt duidelijk voor je te zien. Dat maakt dat je weet wat je wilt en je de kans ook kunt grijpen als je hem ziet.

Oefenen

Door te oefenen word je leven een stuk meer in het hier en het nu. Probeer eens een hele dag aardig te zijn, of heel slim. Oefen dat op de mensen in je buurt en kijk op het einde van de dag dan eens wat er van terecht is gekomen. Voel bovendien eens wat er gebeurt als je je zo opstelt.

Mediteer en studeer

Mediteer elke dag en het liefst twee keer per dag en studeer op de zaken die je interesse hebben om je leven om te gooien. De meditatie zal je helpen steeds opnieuw te beseffen dat je deel bent van een groter geheel. Het geeft bovendien rust van geest en van lichaam en zorgt voor een groter besef. Studie maakt dat je wijzer wordt en zaken meer als een beschouwer kunt bekijken in plaats van er emotioneel deel van te hoeven zijn.

Leef met passie

Door alles wat je doet met volledige overgave te doen en er mateloos van te genieten zorg je voor veel meer bewustzijn dan als je dat niet doet.

Geef je over

Overgave aan het leven, een hogere macht, religie of filosofie is een grote stap naar moderne verlichting. Dit betekent soms dat het tijd is om te springen, om iets nieuws te creëren of om nu toch echt spiritueel te gaan leven.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingSoorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingIedereen heeft nood aan licht, eender waar, eender wanneer. Als het natuurlijke daglicht weggenomen wordt is er nood aan…
Verlichting boven het zeeaquariumDe verlichting boven een zeeaquarium is van groot belang. Zeker als men succesvol koralen wil houden. Veel koralen maken…
Wat kost kerstverlichting aan stroom?Vanaf het moment dat Sinterklaas vertrokken is, worden de huizen weer versierd met kerstverlichting. Uitbundige kerstver…

Filosofie voor beginners: Socrates, Plato, AristotelesHet is ca. 450 voor Christus. Athene wordt het culturele centrum van de Griekse wereld. Tegelijkertijd slaat de filosofi…
Bronnen en referenties
  • Ode Wat is Boeddhisme
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.