De kracht en dynamiek van de Tzolkin jaartelling

De kracht en dynamiek van de Tzolkin jaartelling Een keer in de negen maanden begint er een nieuw Tzolkin jaar. Deze jaartelling heeft haar eigen dynamiek die in het leven van de mens waarneembaar is. Halverwege dat jaar is er de periode waarin alles extra nadruk lijkt te krijgen. Het is zinvol om deze periode door de jaren heen bewust waar te nemen. Dit is de periode waarin verleden en toekomst samenkomen in een krachtig nu. Dit is de periode waarin je met je neus gedrukt wordt op onopgeloste thema's, maar waarin je ook meer dan ooit de kans hebt om iets te veranderen in je leven, of tenminste een begin daarmee te maken. Belangrijk is om bewust te kijken naar de patronen die zich in deze periode laten zien.

De kernperiode van de Tzolkin jaartelling en transformatie

De kernperiode van het Tzolkin jaar vindt haar dynamiek in het blauwe kasteel van transformatie. De negen maanden van dit tzolkin jaar bestaan uit 5 perioden (kastelen) van 52 dagen. De rode, witte, blauwe, gele en als laatste de groene periode. De kleuren volgen ook hier de vaste volgorde. Rood is het begin, de initiatie; wit verfijnt; blauw transformeert; geel is de rijping en groen is de kern, het eeuwige nu. In het hart van deze negen maanden bevindt zich de blauwe periode (het blauwe kasteel) van transformatie.

De transformerende kracht van de rode slang

De transformerende kracht van de rode slang kleurt het blauwe (centrale) kasteel van de Tzolkin.
Het blauwe kasteel begint met het rode teken van de Slang. Deze hele periode wordt gekleurd door de transformerende werking zoals die door de Rode Slang gesymboliseerd wordt. Men gooit de oude huid af, de huid die te nauw geworden is en niet meer flexibel, waaruit de groeikracht verdwenen is. Deze eerste 13 dagen zijn de opzet voor de rest van deze 52 dagen durende periode.

De uitzuiverende kracht van de Witte Spiegel

De volgende 13 dagen staan in het teken van de Witte Spiegel, dit is het teken van zuivering door confrontatie. De uitzuiverende kracht van de Witte Spiegel elimineert wat onwaar is, gesluierd, of onzuiver gespiegeld. Al wat niet echt of zuiver is, werkt confronterend. Eerlijk in de spiegel durven kijken is wat er nu van ons gevraagd wordt. Wat we om ons heen zien is de reflectie van wat in onszelf leeft. Wie naar buiten projecteert, bijvoorbeeld de andere(n) of de omstandigheden de schuld geeft van wat als ongewenst wordt gezien, wordt gevraagd nu eens eerlijk naar zichzelf te kijken. Dat is functioneel en maakt het op den duur een stuk eenvoudiger.

Verleden en toekomst in een eeuwig, krachtig nu

In deze kernperiode vallen verleden en toekomst samen in een eeuwig en krachtig nu. De werkelijke kernperiode begint op de vierde dag van deze 13-daagse tijdsperiode (wavespell) van de Witte Spiegel, waar met het eerste zonneteken: de Rode Draak op dag/toon 4, de 20 dagen durende kernperiode haar basis krijgt. Het eerste van de 20 Maya zonnetekens is dat van de Rode Draak, de dragende en voedende kracht. Je zou je kunnen afvragen waar je je mee voedt in je leven, door welke krachten laat je je leiden. Wat is voor jou substantieel? Halverwege deze 20 dagen, op de 11e dag, begint de 13-daagse tijdsperiode (wavespell) van de Blauwe Aap, waar de mens zich geconfronteerd ziet met zijn schaduw, met als mogelijkheid: oorspronkelijke creativiteit. De laatste dag van deze krachtige kernperiode krijgt de kracht van manifestatie van het 20e zonneteken mee: de Gele Zon. Deze dag valt op de tiende toon, de tiende dag van de tijdsperiode van de Blauwe Aap; ook toon 10 geeft de kracht van manifestatie. Als je deze 20 dagen overziet en ze vergelijkt met andere kernperioden, 9 maanden of 18 maanden enz., hiervoor of hierna, dan is er verband te ontdekken. Wat leren we in ons leven? Wat zijn kernthema's? Waar liggen onze kracht en onze zwakte? Wat is essentieel van waarde in ons leven?

De Blauwe Aap, het teken van de onderzoekende spelende mens

De Blauwe Aap geeft originaliteit, inventiviteit, gevoel voor taal. Het is het teken van de mens die onderzoekt en speelt. Ook staat de Blauwe Aap voor de Heyoka. In de kernperiode begint op de 11e dag op het 11e teken van de Blauwe Aap de dertien dagen durende transformerende tijdsgolf van de Blauwe Aap.

De Blauwe Aap, de aap komt uit de mouw

Het 11e teken is het zonneteken van de Blauwe Aap. Elf de gek zelf. De Blauwe Aap is de Trickster, of Heyoka, degene die ons op het verkeerde been zet. Het is degeen die spot en lastert en een masker draagt. Het is degene die ons uitdaagt. De Heyoka doet alles andersom, de broek zet hij op het hoofd, de trui gaat verkeerd om aan. De sokken zijn verschillend van lengte en kleur. Wit noemt hij zwart en zwart noemt hij wit. Als hij je naar de mond praat moet je opletten, als hij boos spreekt bedoelt hij het goed. In de Noorse mythologie is het Loki.

Dag Eén, Blauwe Aap: de mens wordt geschapen

In de Chilam Balam, het Maya boek van de Maand, staat dat toen de wereld nog niet ontwaakt was en de mens nog niet bestond, de Maand geboren werd en alleen over de wereld ging rondlopen. Hij schiep de dag en hij schiep hemel en aarde in de vorm van een ladder: water, aarde, rotsen en bomen. Hij schiep alle dingen op aarde en in de zee. Het was op dag één Blauwe Aap, dat het goddelijke voortgebracht werd en hemel en aarde geschapen werden. De mens was geboren.

De kracht en dynamiek van deze periode in de jaartelling

Al wat zich manifesteren wil, vindt in deze periode een goede voedingsbodem. De manifestatie vindt zowel op het uiterlijke vlak plaats, als op het innerlijke niveau. Intentie is belangrijk. Je kunt gedragen worden. Niet alles is meteen herkenbaar. Datgene wat je denkt dat belangrijk is, is het misschien helemaal niet, en hetgene wat je niet opmerkt blijkt zeer werkzaam te zijn. Opmerkingsgave en onderscheidingsvermogen helpen om de dynamiek in je eigen leven te begrijpen, zowel als die in de wereld om je heen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De christelijke jaartellingDe christelijke jaartellingIn de christelijke jaartelling wordt uitgegaan van de geboorte van Christus. Zo kan een bepaalde periode in de tijd word…
Haaien in de zeeHaaien in de zeeHaai en haaien. Haai wordt vaak gebruikt in het Nederlands als parodie op het Engelse Hi, een begroeting. Maar we bedoel…
Jaren, eeuwen, millennium en tellen, delen en metenJaren, eeuwen, millennium en tellen, delen en metenWaar we in de geschiedschrijving regelmatig mee te maken hebben is de indeling in jaren, eeuwen en als minder belangrijk…
Blauwe plekken bij een mensBlauwe plekken bij een mensWie heeft het nu nog nooit meegemaakt? Dat je jouw been stoot en er een blauwe plek op komt. Sommige mensen hebben het n…

Pyrrho van Elis en het pyrronistisch skepticismePyrrho van Elis en het pyrronistisch skepticismePyrrho van Elis (ca. 360-270 BCE) was de eerste skepticus. Tegenwoordig wordt skepticisme vaak geschreven als ‘scepticis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edtribo, Pixabay
  • Mexican en Central American Mythology. Irene Nicholson
  • Maya Astrologie. Aluna Joy Yaxk'in
  • De Natuurlijke Tijd. Peter Toonen
  • www.mayawijsheid.nl.
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.