Drugsgebruik: GHB, algemene informatie
GHB, of GammaHydroxyBoterzuur, was vroeger in gebruik als narcosemiddel. Nu wordt het gebruikt door uitgaanspubliek en ook wel thuis. Bij gebruik in kleine hoeveelheden komt het effect van GHB overeen met de werking van alcohol. Er is echter het grote gevaar van ‘out’ gaan, een gevaarlijke toestand waarbij je je bewustzijn verliest, dit kan enige uren duren. GHB is bij langdurig gebruik lichamelijk en geestelijk verslavend. Afkicken moet gebeuren onder medische begeleiding.
GHB, hoe ziet het eruit?
GHB is verkrijgbaar in vloeibare vorm, en wordt dan vaak verkocht in buisjes van 5 ml. Het is, in mindere mate, ook als pil of in poedervorm verkrijgbaar. GHb is geurloos en heeft een sterk zoute smaak.
Wat is GHB?
GHB wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. De werking begint tussen de 5 en 30 minuten na toediening en het middel werkt ongeveer 3 uren door. GHB wordt door sommige gebruikers zelf gemaakt. De gevaren voor de gezondheid zijn dan nog extra groot. Het schoonmaakmiddel GBL is één van de grondstoffen van GHB. Dit is een stof die gebruikt kan worden voor het verwijderen van lijm of verf. Sommigen gebruiken GBL als drugs. Dit is erg gevaarlijk, het is twee keer zo sterk als GHB en in onverdunde vorm is het erg irriterend voor de slijmvliezen. Verder kan het allerlei organen aantasten, als de slokdarm.
Waarom gebruiken mensen GHB?
Het middel geeft een vergelijkbare werking als alcohol, het verdoofd, ontspant en geeft een vredig gevoel. Verder remt het angsten en remmingen, waardoor de gebruiker dingen durft te doen, die hij/ zij normaal niet zou doen. Ook kan GHB seksueel stimulerend werken.
Vervelende effecten van GHB
- Gevaar van out gaan
- Vermoeidheid
- Vergeetachtigheid
- Duizeligheid
- Misselijkheid en/of overgeven
- Stuiptrekkingen
Gevaar van ‘out’ gaan
Bij een hogere dosering kan de gebruiker out gaan, je raakt
bewusteloos en die toestand kan wel 3 tot 4 uren duren. Je kunt in die toestand niet wakker gemaakt worden, zodat je compleet afhankelijk bent van de betrouwbaarheid( gevaar verkracht te worden) en hulp van anderen om je heen. De gebruiker weet zelf totaal niet wat er met hem gebeurt. Verder
dempt GHB de ademhaling en kan zelfs tot
ademstilstand leiden, helemaal als het middel gebruikt wordt in combinatie met alcohol, slaap- of kalmeringstabletten. Als je out bent, kun je
stikken in je eigen tong of braaksel.
Onderkoeling of oververhitting kan optreden, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt.
Risico’s GHB gebruik
De kans op het nemen van een te hoge dosering, zodat je out gaat, is erg groot. De effecten van GHB zijn afhankelijk van je lichaamsgewicht, de inhoud van je maag en je gevoeligheid voor het middel. Verder kan de sterkte van het middel nogal eens variëren. Verder is er nog weinig bekend welke gevolgen het gebruik ven GHB op de lange termijn heeft op je lichaam. Er zijn gevallen bekend van geheugenverlies. Ga je vaak out, dan is het maar afwachten wat de gevolgen op lange termijn zijn voor je hersenen en organen. In het verkeer is het middel levensgevaarlijk, omdat je zomaar weg kan vallen. Mensen met een hartkwaal of epilepsie lopen extra risico.
GHB verslavend of niet?
Bij regelmatig gebruik kan zowel lichamelijke- als geestelijke afhankelijkheid optreden. Wie het dagelijks gebruikt, heeft het middel al snel om de paar uur nodig. Anders treden er ontwenningsverschijnselen op als;
- Verwardheid
- Slapeloosheid
- Depressie
- Angsten
- Trillingen
Als iemand na langdurig gebruik plotseling stopt, kan een delirium of epileptische aanval optreden.
Stoppen met GHB gebruik
Na een periode van dagelijks gebruik moet altijd medische hulp ingeschakeld worden, als je wilt stoppen. Dit moet onder zorgvuldige begeleiding plaatsvinden. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij instellingen voor verslavingszorg of bij de GGD.