De voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïden

De voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïden Anabole steroïden zijn veelgebruikte supplementen in de sportwereld. Het zorgt voor verbeterde sportprestaties en het zijn met name amateursporters die dit supplement gebruiken. Maar wat zijn anabolen eigenlijk? En wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Zijn er daarnaast ook gevaren aan het gebruik van dit supplement?

Wat zijn anabole steroïden?

Anabole steroïden (hierna: anabolen) zijn middelen die sportprestaties verhogen. De middelen worden wereldwijd niet meer officieel verkocht, maar zijn vooral onder amateursporters nog wel zeer populair. De ontdekker van het middel is de arts John Bosley Ziegler. In 1954 begeleidde Ziegler een Amerikaans gewichthefferteam en diende hij deze anabolen toe. De atleten klaagden echter over verschillende bijwerkingen van dit middel. Ziegler ging op zoek naar een middel wat deze bijwerkingen niet had en kwam in 1958 tot een nieuw middel. We weten nu echter dat anabolen nog steeds bijwerkingen hebben. Anabolen zijn afgeleid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Globaal gezien kunnen we twee verschillende werkingen van anabolen afleiden:
 • Een werking waarbij spieropbouw wordt beoogd. Bij deze werking binden de anabolen zich aan een receptor in de spiercel, waarna omzetting van eiwitten plaatsvindt. Deze omzetting zorgt voor een vergroting van de spiermassa.
 • Een werking waarbij het voorkomen van spierafbraak wordt beoogd. Bij deze werking binden de anabolen zich niet aan de receptor in de spiercel, maar zorgen ze er juist voor dat spierweefsel niet wordt afgebroken wanneer het lichaam energie van de spieren nodig heeft.

Wat doet testosteron?

Voor een beter begrip van anabolen is het verstandig om een uitstapje te maken naar testosteron. Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijke geslachtshormoon). De hoeveelheid testosteron in het mannelijk lichaam neemt vanaf de geboorte toe, met een grote groei tijdens de puberteit. Enkele belangrijke functies van testosteron zijn hieronder weergegeven:
 • In de vroege fase van het leven zorgt testosteron voor de ontwikkeling van mannelijke primaire geslachtskenmerken.
 • Tijdens de puberteit zorgt testosteron voor de ontwikkeling van de mannelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals de grote van de penis en balzak en de komst van baardgroei en overige lichaamsbeharing.
 • Testosteron zorgt ook voor de productie van sperma. Het zorgt er dus voor dat het mannelijke voortplantingssysteem blijft functioneren.

De voordelen van anabolen

We hebben eerder gezien dat anabolen twee hele belangrijke functies heeft: het zorgt zowel voor spieropbouw alsook een vermindering van spierafbraak. Het is dan ook een middel dat zeer grote effecten kan hebben op de spieromvang. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat de resultaten dankzij anabolen erg groot zijn en veel groter dan andere supplementen.

De nadelen en gevaren van anabolen

Door het gebruik van anabolen kunnen er effecten optreden die niet meer ongedaan kunnen worden. Vooral bij vrouwen kunnen de gevolgen drastisch zijn, omdat anabolen zijn afgeleid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. De stem kan veranderen, er kan meer lichaamsbeharing komen, de menstruatiecyclus kan worden ontregeld en er kan een vermindering optreden van de vrouwelijke geslachtskenmerken.

Het zijn echter met name de cardiovasculaire bijwerkingen die zeer ingrijpend kunnen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kans op hartafwijkingen toeneemt door het gebruik van anabolen. De hartspier verdikt en dit kan onder andere tot plotselinge hartfalen leiden. Hierbij speelt echter genetica ook een rol. Bij sommige mensen ontwikkelen de negatieve eigenschappen zich heviger dan bij andere mensen. Dat geldt ook voor de hieronder genoemde mogelijke nadelen van anabolen:
 • Bij mannen een verhoogde kans om impotent te worden, maar ook andere klachten aan de prostaat.
 • De bloeddruk kan stijgen en het goede cholesterol afnemen.
 • Verschillende soorten hartafwijkingen kunnen optreden.
 • Maag- en darmpijnen.
 • Aandoeningen aan de lever.
 • Haaruitval.
 • Verhoogde kans op tromboses.
© 2014 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anabole steroïden - gebruik en misbruikAnabole steroïden - gebruik en misbruikAndrogene anabole steroïden, of in het kort anabole steroïden, zijn in 1930 ontwikkeld om de groei van de skeletspieren…
Het gebruik van steroïden: de werking van dianabolDianabol is een van de meest bekende anabolen steroïden in de wereld. Deze werd reeds al in het begin van de jaren 60 op…
Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen?Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen?Anabole steroïden zijn middelen die vooral worden gebruikt om groter en sterker te worden. Het zijn ook prestatieverhoge…

Wat is en doet XTC met je?Wat is en doet XTC met je?Een klein pilletje dat je het gevoel geeft dat je niet meer te stoppen bent en de hele avond kan dansen en feesten. Dat…
Drugssoorten op een rij en de risico'sDrugssoorten op een rij en de risico'sDrugs zijn middelen die je kunnen verdoven, stimuleren of je bewustzijnsniveau beïnvloeden. Bekende drugssoorten zijn wi…
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.