Diamantkoorts - Alles over de diamant

Diamantkoorts - Alles over de diamant De beroemdste edelsteen, de diamant, voedt al duizenden jaren de verbeeldingskracht en de hebzucht van mensen. Wie kent niet de onsterfelijke liedtekst 'Diamonds are a girls best friend', waarin Marilyn Monroe de aantrekkingskracht van de kostbare steen op iedere blondine bezingt? Maar lange tijd werden diamanten vooral door mannen gedragen, variërend van Indiase grootmogols tot Europese vorsten. Vanuit een strikt wetenschappelijk oogpunt zijn de glinsterende edelstenen slechts een pure vorm van koolstof. Toch blijven tot op heden diverse beroemde en minder beroemde diamanten gehuld in een sluier van mysterie en verhalen. Zo zou de blauwe Hope-diamant een vloek bij zich dragen, en zouden tal van diamanten, zelfs naamloze exemplaren, een geneeskrachtige werking hebben.

In cijfers

  • De oudste diamanten ontstonden ongeveer 3,3 miljard jaar geleden op een diepte van ten minste 150 kilometer onder het aardoppervlak. De Excelcior-diamant woog 995,2 karaat of 199,04 gram, een van de grootste ruwe diamanten ooit gevonden. De mijnwerker die de diamant in 1893 ontdekte kreeg 500 pond en een paard met zadel en teugels.
  • Het koste diamantslijpers meer dan drie jaar om de Millennium Star-diamant zijn klassieke 54-vlaks peervorm te geven.
  • In 1979 schoten de prijzen die investeerders betaalden omhoog, maar in 1980 stortte de handel weer in en daalden de prijzen voor een een-karaats steen van 60.000 naar slechts 6000 dollar.
  • De Argyle diamantmijn in Australië produceert ongeveer 30 miljoen karaat per jaar.

Diamanten financieren oorlogen

Een film maakte het grote publiek bewust van dit gegeven. Blood diamont, met in de hoofdrollen Leonardo Dicaprio en Dijmon Hounsou, verhaalt over de Afrikaanse diamantsmokkel in door burgeroorlog getroffen gebieden. Plaatselijke krijgsheren gebruiken de opbrengsten van de verkoop van illegaal gedolven diamanten om wapens te kopen, waardoor de onderlinge conflicten nog hoger oplopen. Hoewel 75 landen inmiddels hebben afgesproken om alleen de verkoop van diamanten met een certificaat van herkomst toe te staan, gaat de handel in bloeddiamanten gewoon door en worden de opbrengsten nog steeds gebruikt om oorlogen mee te financieren.

Innerlijke waarden

De prijs van een diamant wordt bepaald op basis van vier criteria: karaat, kleur, zuiverheid en maaksel. Een zeer waardevolle steen moet zoveel mogelijk karaat hebben en kleurloos, perfect gemaakt en zonder insluitsels zijn. Diamanten met deze kwaliteiten zorgen voor het meest dramatische effect als er licht op valt.

Harder bestaat niet

Diamanten vormen prachtige juwelen, en zijn ook de hardste substantie die de mensheid kent. Je kunt een diamant alleen bekrassen met een andere diamant. Deze buitengewone hardheid maakt diamanten echter ook broos, waardoor het relatief gemakkelijk is om een grote steen te delen in verschillende kleine. Vanwege deze hardheid zijn diamanten bijzonder waardevol voor de industrie. Tot 80% van de jaarlijkse gedolven diamanten wordt helemaal niet gebruikt als versiering van kettingen, armbanden en oorbellen maar beland in precisieboren, snijgereedschap en polijstpasta. Het is nog niet zo lang geleden dat in elk huishouden in de westerse wereld wel een apparaat stond waar een diamant inzat. Veel mensen zullen dat niet eens hebben geweten. De naald van de oude, vertrouwde pick-up is vaak een diamant, zij het een piepkleine.

Tijdlijn

  • Dertiende eeuw: In India kende men al diamanten, nu duiken ze ook in Europa op.
  • Rond 1330: De techniek van het diamantslijpen wordt ontwikkeld in Venetië. Voortaan kan de volle schoonheid van de steen tot leven worden gewekt.
  • 1739: Nader Sjah komt via een listin het bezit van een van de meest beroemde en waardevolle diamanten ter wereld. Hij noemt de steen Koh-I-Noor, of 'berg van licht'. De steen maakt nu deel uit van de Britse kroonjuwelen en siert een kroon van de koningin.
  • 1905: De grootste diamant aller tijden wordt gevonden in Zuid-Afrika. De steen telt 3106 karaat en krijgt de naam Cullinan, naar de eigenaar van de mijn waar hij wordt ontdekt.
  • 1955: General Electric slaagt erin de eerste synthetische diamanten te maken.
  • 1969: Richard Burton betaalt meer dan een miljoen dollar voor een diamant die hij aan Elyzabeth Taylor geeft. Zij zou de Taylor-Burton-diamant, zoals de steen bekend stond, later voor 5 miljoen dollar verkopen.
© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. O…
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…

Loverboys 2.0 - de gevaren van het internetOngeveer negentig procent van de Nederlandse jongeren is actief op sociale media zoals Hyves en Facebook. Het communicer…
Bronnen en referenties
  • Antwerpen, gids, de diamant.
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.