Le Corbusier en de herziening van de stad

Le Corbusier en de herziening van de stad Le Corbusier heeft een grote faam verworven met zijn ideeën over de Stad van de Toekomst. Hij liet zich hierdoor inspireren door het futurisme, een stroming die de moderniteit met volle passie omarmde. De ideale stad van Le Corbusier werd gekenmerkt door logische indelingen en strakke planningen met voldoende ruimte voor groenvoorzieningen en veel hoogbouw.

De imperfecte stad

Le Corbusier zag, als architect, de steden van zijn tijd met lede ogen aan. De steden, met stadskernen van honderden jaren oud, waren niet bestand tegen de moderniteit. Auto’s hadden moeite met de ouderwetse steden, die gebouwd waren op voetgangers en paard en wagen, en de steden namen onnodig veel oppervlakte in waardoor het groen uit de stad verdwenen was. Daarnaast zagen stadsplattegronden er helemaal niet logisch uit; alles was door toevalligheden ontstaan.

Herziening van de stad

Le Corbusier wilde daarom een grondige herziening van het idee over de stad; men moest steden niet meer toevallig laten ontstaan, maar via een strakke planning inrichten. De stad moest opnieuw uitgevonden worden en van begin af aan opnieuw gebouwd worden. De ideale stad van Le Corbusier noemde hij dan ook de Stad van de Toekomst.

Stad van de Toekomst

Volgens Le Corbusier moest de Stad van de Toekomst voldoen aan een aantal eisen:

  • We moeten de verstopping van onze stadcentra ongedaan maken.
  • We moeten de bouwdichtheid vergroten.
  • We moeten meer middelen krijgen om ons te verplaatsen
  • We moeten meer parken en open ruimtes aanleggen.

Deze eisen waren een uitvloeisel van de problematiek die sinds de industriële revolutie steeds groter geworden was. Hoewel sommige van die problemen werden aangepakt door diverse steden; er werden bijvoorbeeld bredere straten aangelegd en grote openbare parken gemaakt, was dit volgens Le Corbusier niet voldoende. Er moesten nieuwe steden ontworpen worden, speciaal voor het moderne leven en geschikt voor de toekomstige ontwikkelingen.

Hij wilde de oude steden totaal opnieuw bouwen: kronkelstraatjes zijn voor ezels, rechte straten zijn voor mensen (auto’s). Hij wilde een stad die zelf een grote groene vlakte zou zijn, waarop hoogbouw zou worden neergezet. Daarnaast zou in het midden een station zijn (vanaf het dak hiervan zouden luchttaxi’s naar het vliegveld buiten de stad gaan) en het centrum zou omringd worden door hoge wolkenkrabbers.

Uitvoering van de ideeën van Le Corbusier

Zijn ideeën kregen veel bijval, maar zouden nooit in deze vorm worden uitgevoerd. Een uitvloeisel van deze ideeën is toch wellicht de oude Bijlmer in Amsterdam, waarbij ruime flatgebouwen gepositioneerd werden in een “groene vlakte”. Aan de andere kant hebben enkele van zijn ideeën ook nog doorgewerkt bij het opzetten van Brasilia, de nieuwe hoofdstad van Brazilië: hier is grote aandacht besteed aan de bereikbaarheid en voorkomen van de verstopping van de stad.

Toch kan men niet stellen dat zijn ideeën echt succesvol waren; de hoogbouw en de strakke planning en indeling van de stad zorgde voor onleefbare steden, de dynamiek van een stad verdween. Veel wijken zouden ’s nachts onveilig zijn, de hoogbouw deed onpersoonlijk aan en de strikte scheidingen tussen woon/werk/uitgaans en winkelgebieden in de ideeën van Corbusier versterkten het onpersoonlijke van de steden alleen maar. Deze onpersoonlijkheid zou ook leiden tot ongeïnteresseerdheid en verloedering; in de Bijlmer bijvoorbeeld werd dit al snel na de bouw duidelijk.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniekHet futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniekHet futurisme als kunststroming zou, dankzij de beide wereldoorlogen en een voorkeur voor het futurisme van Italiaanse f…
Brasilia: hoofdstad van BraziliëBrasilia: hoofdstad van BraziliëDe hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Niet Rio de Janeiro of een andere grotere of bekendere stad is de hoofdstad. Toch…
Beroemde architecten en architectuurBeroemde architecten en architectuurDe bouwkunst is al duizenden jaren oud en heeft ons prachtige bouwwerken opgeleverd waar we van kunnen genieten. Maar wi…
De gulden snedeAls we iets bijzonder mooi vinden, zit daar vaak de wiskundige gulden snede achter. De vormenrijkdom in de kosmos houdt…

Het beïnvloeden van gedrag en motivatieHet beïnvloeden van gedrag en motivatieOm werknemers binnen een bedrijf te motiveren of gemotiveerd te houden, zijn er voor de manager enkele middelen ter besc…
De onbedoelde gevolgen van het meten van prestatiesDe onbedoelde gevolgen van het meten van prestatiesHet meten van prestaties kan een hoop gevolgen hebben; als positieve gevolgen zijn er bijvoorbeeld de controle die manag…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.