Hoe bezuinig ik op water? Tips om water te besparen
Het is crisis en dat voelt iedereen in zijn portemonnee. Dus wil iedereen gaan besparen en beknibbelen op tal van zaken. Een van die zaken is ook het waterverbruik. Want water verbuiken kost geld, veel geld. Maar ook in tijden van extreme droogte is het goed om je waterverbruik in te perken. Door enkele eenvoudige ingrepen kan je het waterverbruik naar beneden halen en dus ook de bijbehorende factuur. Denk maar aan eenvoudige dingen als bad, douche, WC, koken, wassen en plassen. Ook minder evidente dingen, zoals bijvoorbeeld je vleesconsumptie inperken.
De ecologische voetafdruk
Onvoorstelbaar hoeveel water een mens verbruikt per dag! Voor een Europeaan loopt dit al gauw op tot 200 liter per dag per persoon. Amerikanen maken het nog bonter: zo'n 600 liter per persoon per dag! Hoe je aan zo'n enorme hoeveelheid komt? Eenvoudig: je neemt een bad (zo'n 100 liter) , gaat zo'n vijf maal per dag naar het toilet (50 liter water om door te trekken), wast geregeld je handen en je tanden(10 liter), kookt (zo'n 10 liter voor spoelen en bereiden), doet de vaat, laat de wasmachine draaien, kuist het huis van onder tot boven, wast al eens je auto, vult al eens een zwembad, en ga zo maar door. En dan durft de factuur voor waterverbruik al eens flink oplopen! Toch kan je hierop besparen. Ook bij extreme droogte is het handig om je waterverbruik in te perken. Want water is een kostbaar goed, waar we spaarzaam mee moeten omspringen. Verklein nu je ecologische watervoetafdruk met enkele eenvoudige trucjes.
Bron: Betsisman, Pixabay In de badkamer
Douche in plaats van bad
Neem eens een douche in plaats van een bad. Voor een bad ben je al gauw 100 liter kwijt, een douche van zo'n vijf minuten verbruikt zo'n 60 liter. Per dag zo'n 40 liter water bespaard! Wat neerkomt op een besparing van zo'n 70 euro per persoon per jaar! Laat het water niet nutteloos wegstromen terwijl je je inzeept, maar doe de kraan op dat moment dicht. Dat scheelt ook weer. Neem eens een douche in je sportclub of op je werk als je daar de mogelijkheid toe hebt (in sommige bedrijven voor mensen die met de fiets komen werken). Zo bespaar je ook nog eens op je eigen rekening.
Samen in bad
Heb je nog kleine kinderen? Zet ze dan samen in één bad. Plezier gegarandeerd en slechts één bad vullen, dus weeral water gespaard. Zelf kan je ook met kleine kinderen in bad. Zij vinden het vast en zeker leuk. Of duik eens met je partner in hetzelfde bad. Lekker romantisch! Nog extremer? De moderne mens is niet zo vuil (tenzij je natuurlijk grote werken doet), dus waarom zou heel het gezin niet in hetzelfde badwater kunnen? Voor een gezin met vier mensen, spaart dit 300 liter water uit per dag! Immers vier personen in een bad van 100 liter is 400 liter per dag. Eén bad voor het hele gezin is slechts 100 liter.
Gebruik het badwater eens voor wat anders
Het badwater is meestal niet erg vuil. Gebruik het dan eens voor wat anders. Staat je toilet naast je bad? Gebruik het water van je bad dan bijvoorbeeld om je toilet door te spoelen met behulp van een emmer. Voor een gezin van vier is dit al gauw weer 100 liter uitgespaard. Immers, er van uitgaande dat iedereen zo'n 5 maal per dag naar het toilet gaat, zit je aan 200 liter per dag voor toiletbezoeken. Aangezien je bad maar 100 liter bevat, zal je toch nog een paar maal moeten doortrekken. Maar het is toch weer zo'n 100 liter gespaard. Per jaar kan dat flink oplopen. Of gebruik je badwater om te kuisen. Mensen doen zoveel zeep en badcrèmes in bad zodat het water heerlijk ruikt. Gebruik het badwater gewoon eens om je huis op te nemen of om je lavabo's mee uit te kuisen. Besparen op water en op schoonmaakprodukten! Een dubbele besparing, wat wil een mens nog meer!
Het WC
Zo'n 50 liter per dag per persoon, dus voor een gezin van vier zo'n 200 liter per dag. Je kan al beginnen bezuinigen in de ochtend. Het eerste wat iedereen meestal doet na het opstaan, is een plasje doen. Vier maal een plasje, eenmaal doortrekken, 30 liter bespaard! Bij grote boodschappen kan je beter direkt doortrekken, want dat allemaal op een hoopje doen, gaat misschien net iets te ver. Een andere truuk is besparen zoals onze grootouders deden: een baksteen in de toiletbak leggen. Zo is de toiletbak sneller vol en dat scheelt een hoop water. Voor een plasje is een halve bak meer dan voldoende. Natuurlijk kan je ook een modern toilet instaleren met een waterbesparende knop naast de gewone knop. Maar dat kost ook weer geld. Bovenstaande tip met badwater kan je de hele dag door toepassen, tot je bad leeg is. Zo gaat je badwater niet nutteloos het rioolputje in. En last but not least: ga eens wat vaker op je werk of op school of op plaatsen waar je gratis naar het toilet mag (sommige winkels, sommige cinema's, etc).
Tanden poetsen
Vele mensen laten de kraan gewoon lopen wanneer ze hun tanden poetsen. Er van uitgaande dat een poetsbeurt zo'n drie minuten duurt, zijn dat weer heel wat liters die gewoon worden doorgespoeld. Zet dus de kraan dicht terwijl je je tanden poetst. Een eenvoudig en efficiënt bespaarmiddel.
Druppelende kranen en waterlekken
Let er ook vooral op dat er niets blijft lekken! Een badkraan die blijft druppelen of een WC die niet goed is doorgetrokken kan per dag vele liters water verspillen. Controleer dus steeds of alle kranen wel goed dicht zijn en herstel waterlekken onmiddellijk!
Keuken
Hergebruik kookvocht
Heb je net lekkere groentjes gekookt? Gooi het kookvocht dan niet in de spoelbak! In het kookvocht zitten nog heel wat vitamienen. Hergebruik het kookvocht dus in de soep, in een smoothie of in een ander gerecht.
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay Zet een deksel op je potten
Wanneer je geen deksel op je kookpotten zet, verdampt je water en vliegt het weg. Wanneer je kookt met deksels op de kookpotten, heb je een gesloten circuit. Je water verdampt wel, maar stoot op het deksel en druppelt dan terug in je pot. Zo gaat er slechts weinig water verloren. Bovendien kook je driemaal sneller met een deksel op je pot! Een tijdwinst en een winst op je
energiefactuur!
Doe de afwas in de spoelbak
Vele mensen wassen af onder stromend water. Wat een verspilling! Vul gewoon je spoelbak en was daar in af. Begin met de stukken die het minst vuil zijn, zoals glazen bijvoorbeeld en eindig met de vettigste stukken, zoals kookpotten en braadpannen. Heb je een vaatwasmachine, laat hem dan pas draaien wanneer de vaatwasmachine helemaal vol zit. Ook voor een halve machine wordt evenveel water verbruikt.
Beperk je vleesconsumptie
Het is iets waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je aan waterbesparing denkt. Maar om vlees te kunnen produceren, wordt er enorm veel water verbruikt. Zo verbruikt de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Moet iedereen dan vegetariër worden? Neen, zo ver hoeft het niet te gaan. Indien iedereen een dag per week geen vlees eet, wordt er al heel wat water minder verbruikt.
Wassen en plassen
De wasmachine
Wat voor de vaatwasmachine geldt, geldt ook voor de wasmachine. Zet de wasmachine slechts aan wanneer je een volle wasmachine hebt. Heeft zoonlief dringend zijn voetbalpakje nodig, was het dan liever eventjes met de hand uit. Dat bespaart op de waterrekening! Het laatste spoelwater van de wasmachine kan je ook weer recupereren om andere dingen mee te doen. Om dingen uit te wassen bijvoorbeeld, om vuil wasgoed in te laten weken of om mee schoon te maken.
Schoonmaken
Zoals hierboven gezegd, kan je het laatste spoelwater van je wasmachine of badwater gebruiken om het huis mee schoon te maken. Vind je dit maar vies, en wil je toch met proper water schoonmaken, gebruik je water dan zo lang mogelijk. Begin met dingen die het minst vuil zijn, zoals de meubels of postuurtjes en eindig met de grond.
Bron: Romaneau, Pixabay Buiten en in de tuin
De wagen wassen
Ook om de wagen te wassen is veel water nodig. Maak voor een keer eens gebruik van ons slechte weer! Zeep je wagen in en wacht gewoon tot het hevig regent om de zeep er te laten afspoelen.
Zwembad vullen
Om een zwembad te vullen, verbruik je liters en liters water. Spreek liever met vrienden of familie af en ga naar
een meer of naar de zee. Je hebt een hele dag plezier en het kost je minder dan wanneer je je eigen zwembad moet vullen.
De tuin besproeien
Ook de planten hebben water nodig wanneer het niet veel regent. Om water te besparen, kan je best je planten besproeien in de vroege ochtend of 's avonds laat. Zo verdampt het water niet door de warmte.
Leer ook je huisgenoten en vooral jonge kinderen zuinig om te gaan met het kostbare water! Met de uitgespaarde eurootjes kan later iets leuks worden gedaan!