Tien redenen om de televisie de deur uit te doen

Tien redenen om de televisie de deur uit te doen Wat is het toch dat mensen hebben met televisie kijken? Kijk jij naar alles op de televisie, als het maar beweegt? Is alles waar je naar kijkt erg interessant? De meeste mannen die ik ken, willen graag gezelschap, daarom staat de televisie bij een man vaak aan terwijl hij met iets anders bezig is. Door televisie kijken leren je kinderen van slechte voorbeelden, gaat je relatie achteruit en het is slecht voor je fysieke gezondheid. Zijn we bang voor stilte? Zet je televisie toch buiten de deur!

Lid van het gezin

De televisie is tegenwoordig meer een lid van het gezin, waar iedereen rekening mee dient te houden, dan een gebruiksvoorwerp. We eten vroeg, stoppen de kinderen in bad en in bed om het journaal van acht uur niet te missen. Wanneer zoonlief vraagt of we wat later kunnen eten zodat hij zijn huiswerk even af kan maken, kan dat niet omdat pa studio sport wil zien om zeven uur.

Hoeveel televisie wordt er gekeken in Nederland

Gemiddeld wordt er in Nederland per dag, drie uur en elf minuten naar de televisie gekeken. Dat is 22,11 uur per week. Van de Nederlandse huishoudens heeft 98 procent een televisie. Er wordt verwacht dat er dit jaar 1,6 miljoen flatscreens verkocht gaan worden. Een aantal jaren geleden nog, dacht men dat de televisie en de laptop één zou worden. Dat de kijker met het toetsenbord op schoot voor de televisie zou gaan bepalen wat hij op de televisie zou gaan zien. Het televisie kijken via internet wordt wel steeds populairder. Het programma Uitzendinggemist.nl werd in het hele jaar 2005, 56 miljoen keer bekeken en in de vier eerste maanden van 2008 werd dit programma al 51,1 miljoen keer bekeken.

Televisiegedrag in het buitenland

Dat er een groot verschil bestaat tussen het televisiegedrag in Nederland en een land als bijvoorbeeld Griekenland, wordt duidelijk wanneer je op visite gaat. In Nederland wordt de televisie meteen uitgezet mocht er bezoek komen, tenzij het bezoek speciaal voor bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd komt. Wanneer je in Griekenland bij iemand op bezoek gaat, is het normaal dat de televisie al aanstaat. Deze gaat dan ook niet uit als er bezoek komt. Het is vaak zelfs zo, dat als je op bezoek komt en de televisie staat heel toevallig niet aan, dat deze dan alsnog aangezet wordt. In Griekenland heeft elk, zichzelf respecterend, restaurant een televisie hangen. Ook in het plaatselijke café hangt een televisie. Nu wil dit niet zeggen, dat ze zelfs als ze bezoek hebben of uit eten zijn naar de televisie willen kijken. Het ding hangt er gewoon en geeft beeld en geluid.

Tien redenen om de televisie weg te doen

Er zullen redenen genoeg zijn om de televisie de deur uit te doen, hier zijn de beste tien.

 1. Veel programmaís zijn een slecht voorbeeld voor jonge kinderen. Goede reden om de televisie weg te doen, dat is beter voor de kinderen.
 2. Zit je net lekker met een boek en een wijntje op de bank, komt je partner binnen en zet doodleuk de televisie aan. Goede reden om dat ding de deur uit te gooien (niet je partner), dat is goed voor je rust.
 3. Wanneer je televisie zit te kijken, reageer je dan als je partner je iets vraagt? En je partner, reageert die op een vraag of opmerking tijdens het kijken? Eruit met dat ding, dat is beter voor je relatie.
 4. Hoe vaak spelen jullie als gezin een spelletje ís avonds na het eten? Of ploft iedereen voor de televisie neer? Weg die televisie, dat is beter voor het gezin.
 5. Sport op de televisie en wil je dat niet missen, ga eens lekker met vrienden of vriendinnen naar een wedstrijd. Of nog beter, ga zelf sporten. Geen tijd, want je zit voor de televisie? Doe die televisie nou gewoon de deur uit, dat is beter voor je lichaam.
 6. Word je depressief van al die vervelende en ronduit afgrijselijke dingen die er gebeuren in de wereld? Goede reden om de televisie op de stoep te zetten, dat is goed voor je psychologische welzijn.
 7. Verlies jij je regelmatig in de televisie? Ieder tijdverdrijf is toegestaan, maar zorg dat je je er niet in verliest, want dan kun je afgestompt raken. Doe de televisie weg, dat is beter voor je persoonlijke groei.
 8. Stel je wordt onverwacht uitgenodigd voor een leuk feest, maar nu is dat precies op de avond dat je favoriete serie op de televisie komt. Ga je om die reden niet naar dat feest? Zet je televisie bij het groot vuil, dat is veel beter voor je sociale leven.
 9. Zit je hond regelmatig te wachten tot jij klaar bent met televisie kijken? Gooi je televisie toch weg, dat is beter voor de relatie met je hond.
 10. Wanneer je een televisie in huis hebt omdat je echt het nieuws niet wilt missen. Goed nieuws, nieuwsberichten kun je ook via internet bekijken. Dus eruit met die televisie.

Wanneer je het een te drastische maatregel vindt om je televisie bij het grof vuil te zetten, probeer dan eerst de televisie in een andere kamer te zetten. Als zelfs dat nog te moeilijk is, dan kun je proberen om gericht te kijken. Zoek van tevoren een programma uit dat je echt wilt zien en zet de televisie pas aan als dat programma begint. Uiteraard zet je na het programma meteen de televisie weer uit. Niet smokkelen, hè!
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven zonder televisiemijn kijk opLeven zonder televisieStaat bij jou thuis ook altijd de tv aan? De gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 2 uur en 3 kwartier per dag naar de t…
Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Als je schade hebt aan je inboedel, kan je de schade claimen op je inboedelverzekering. Maar welke uitkering kan je dan…
Afvallen terwijl je televisie kijktAfvallen terwijl je televisie kijktKun je afvallen terwijl je televisie kijkt? Jazeker, maar het is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Toch kan een uurtje…

De taken van een goed manager; ontwikkelen en stimulerenDe taken van een goed manager; ontwikkelen en stimulerenEen goed manager weet zijn mensen te stimuleren en te ontwikkelen. Dit heeft voor zowel de manager als zijn werknemers g…
Mijn visie op de imperfectie van de democratiemijn kijk opMijn visie op de imperfectie van de democratieDemocratie grijpt als woord terug op de oude Griekse democratie uit de gloriedagen van de stad Athene. Deze vorm van dem…
Bronnen en referenties
 • http://www.intermediair.nl/artikel//63583/waarom-de-tv-de-deur-uit-gaat.html
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.