De Jersey Devil

De Jersey Devil is een mythisch wezen dat zich ophoudt in de Pine Barrens, een bosrijk gebied ten zuiden van de Amerikaanse staat New Jersey. Kogels en kanonballen lijken hem niet te deren en volgens velen is hij onsterfelijk. In de Verenigde Staten is de Jersey Devil zo populair dat er al verschillende films over hem werden gemaakt.

Uiterlijk

De Jersey Devil is één van de weinige creaturen uit de cryptozoölogie waarbij de ooggetuigenverslagen zo uiteenlopend zijn. Niemand is het blijkbaar eens over hoe de Jersey Devil er nu eigenlijk uitziet. Volgens sommigen is het een schaapachtig wezen met vleugels en hoeven. Anderen zeggen dat hij het hoofd van een ram met hoorns heeft, met één korte en één lange poot. En nog anderen praten over het gezicht van een paard, wijde vleugels, en achterpoten van die van een kraanvogel.

De beschrijvingen van de Jersey Devil mogen dan nog zo uit elkaar lopen, één ding is zeker: duizenden mensen hebben een angstaanjagend wezen gezien dat ze niet kunnen duiden en dat hen doodsbang heeft gemaakt.

Legende

Ook over de oorsprong van de Jersey Devil doen er meerdere versies de ronde.

In het meest bekende verhaal kon de zwangere Mowas Leeds de pijn van haar bevalling niet aan en smeekte ze de duivel om haar baby mee te nemen. Op dat moment veranderde het kind in een monster dat via de schoorsteen van de kamer naar buiten vloog.

In varianten hierop was Mowas Leeds een heks die het monster verborgen hield in de kelder. Er wordt ook gezegd dat het wezen in een plant leefde (de Agent Orange) waarvan het bestaan nog niet bewezen is.

De geboorteplaats van de Jersey Devil zou volgens de legende Leeds Point (nu Atlantic County) zijn. Over de geboortedatum bestaan er opnieuw veel meningsverschillen: 1735, 1778, 1850, 1855 en 1857.

Verschijningen

De Jersey Devil werd zo vaak waargenomen dat we alle verschijningen onmogelijk kunnen opnoemen. Hoewel de duivel vandaag nog steeds gezien wordt, vonden de meeste waarnemingen plaats in de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw. Vooral januari 1909 bleek bijzonder te zijn. Op slechts één maand tijd konden duizenden inwoners van meer dan dertig dorpen in en rond Delaware Valley een glimps van het wezen opvangen.

Verschillende mensen zeggen het dier verwond te hebben, zei het zonder effect. Op een bepaald moment zou een kanonbal een gapende wonde hebben achtergelaten, maar het monster vloog weg alsof er niets aan de hand was. Enkele dagen later werd de Jersey Devil opnieuw gezien. Velen zijn er dan ook van overtuigd dat het wezen onsterfelijk is.

De bekendste ooggetuige was Joseph Banaparte, de broer van Napoleon.

Verklaring

De Jersey Devil zou een nog niet ontdekte vogelsoort zijn. De Pine Barrens is namelijk een moeilijk toegankelijk gebied waarvan niet alles bekend is. Mogelijk is deze vogelsoort zelfs al uitgestorven. Er bevinden zich namelijk veel slangen in de buurt waarvan de beet dodelijk is.

Veel Amerikanen blijven er echter van overtuigd dat de Jersey Devil echt is.

Zelf op zoek naar de Jersey Devil

Wil je zelf op zoek gaan naar de Jersey Devil, begin dan met een bezoekje aan Shroud’s House in Leeds Point (Atlantic County). Dit is namelijk het huis waar Mowas Leeds het leven zou hebben gegeven aan dit mythische wezen.

Om bij de ruïne van dit stenen huis te geraken, neem je de Garden State Parkway naar het zuiden. Neem vervolgens Route 9 richting Smithville en sla linksaf op Route 561. Shroud’s House bevindt zich enkele kilometers verder aan de rechterkant van de weg. Richtingaanwijzers zijn er niet.

Films over de Jersey Devil

Satan’s Playground

 • Jaar: 2005
 • Regie: Dante Tomaselli
 • Acteurs: Felissa Rose, Ellen Sandweiss, Danny Lopez
 • Verhaal: Een familie krijgt autopanne in de bossen van New Jersey. Ze vallen niet alleen ten prooi aan mevrouw Leeds en haar psychopatische kinderen, maar ook aan een onzichtbaar monster dat in de bossen ronddwaalt.

The Jersey Devil

 • Jaar: 2005
 • Regie: Dan DeLuca
 • Acteurs: Dan DeLuca, David Brown, Natalie Marie Hughes
 • Verhaal : Josephine Leeds wordt door de dorpelingen van Shroud’s Point vervloekt omdat ze de weduwe van een oplichter is. Als haar kinderen één voor één verhongeren, gebruikt ze hun overblijfselen om zichzelf en de rest van haar kroost te voeden. Als ze terug zwanger wordt, vraagt ze de duivel om de ziel van haar baby te nemen zodat het kind zich kan wreken op de inwoners van Shroud’s Point.

The 13th Child : Legend of the Jersey Devil

 • Jaar: 2003
 • Regie: Steven Stockage
 • Acteurs: Cliff Robertson, Lesley-Anne Down, Robert Guillaume
 • Verhaal: Een Indiaanse shamaan transformeert zijn dertiende zoon tot half mens half demoon om zo Engelse soldaten te kunnen onthoofden tijdens de Amerikaanse revolutie. Twee eeuwen later wordt een bloedmooie rechercheur op pad gestuurd om het duivelse wezen uit de bossen van New Jersey te verdrijven.

The Last Broadcast: The True Legend of the Jersey Devil

 • Jaar: 1998
 • Regie: Stefan Avalos & Lance Weiler
 • Acteurs: David Beard, Stefan Avalos, Lance Weiler
 • Verhaal: In The Last Broadcast besluit een tv crew het mysterie van de Jersey Devil live op te lossen. Gewapend met camera’s trekken ze de Pine Barrens in. Die nacht worden er drie van de vier mannen op gruwelijke wijze omgebracht. Deze film was waarschijnlijk één van de inspiratiebronnen van The Blairwitch Project.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tv-serie: GrimmTv-serie: GrimmGrimm is een politie/drama-serie met veel fantasie-elementen. De serie draait om de politierechercheur Nick Burkhardt. N…
Pine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelenPine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelenPine pollen, oftewel dennenpollen of grenenpollen: het is anno 2019 één van de nieuwste zogenaamde "superfoods". Dit nat…
Eenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekEenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekBovenop de koepel van de Amelander vuurtoren staat een eenhoorn, een mythisch figuur in de vorm van een paard met een ge…
Lone Pine SanctuaryHet Lone Pine Sanctuary is het eerste en grootste Koala reservaat ter wereld. Heeft u altijd gedroomd van het het aaien…

Keti-Koti, einde van de slavernijKeti-Koti is een Feestdag, dat gevierd wordt door voornamelijk Creoolse Surinamers, maar ook Antillianen. Op deze dag wo…
De motman: het waargebeurde verhaal achter de filmDe motman of mothman (vlinderman) is één van de meest angstwekkende wezens die de wereld ooit heeft gekend. Het is een g…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 06-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.