Stichting Heifer Nederland, dieren naar ontwikkelingslanden
Stichting Heifer helpt kansarmen om een bestaan op te bouwen. Dit doen ze door dieren te schenken, zoals koeien, schapen, geiten en kippen. Deze dieren, samen met trainingen en nazorg, zorgen ervoor dat mensen een bestaan op kunnen bouwen en blijvend baat hebben aan de hulp. Het eerstgeboren jong wordt doorgegeven aan een nieuwe deelnemer aan het project, zodat het project in stand blijft. Stichting Heifer werkt voornamelijk in Afrika, maar heeft ook projecten in Romenië, Bosnië en Albanië.
Wat doet stichting Heifer?
Stichting Hiefer is een stichting die in de derde wereld gezinnen helpt een bestaan op te bouwen. Dit doet de stichting door het schenken van dieren en het geven trainingen op het gebied van het houden van dieren. Het opbouwen van een bestaan in arme landen kan nagenoeg onmogelijk zijn. Door mensen dieren te geven, die voedsel produceren, kunnen gezinnen en hele gemeenschappen zich uit een spiraal van armoede trekken. Één geit kan voldoende producten leveren om een arm gezin te voeden, daarbij blijft nog melk over om te verkopen en andere producten te kopen of kinderen school te sturen.
Waar werkt stichting Heifer
Stichting Hiefer werkt voornamelijk in verschillende Afrikaanse landen. Verder werkt stichting Heifer in Romenië, Bosnië en Albanië. Hiefer heeft onder andere projecten in Burkina Faso, Ghana, Zimbabwe, Kenia en Oeganda.
De oprichting
De Amerikaanse Dan West was vrijwilliger in de Spaanse Burgeroorlog. Hij deelde melkpoeder uit en zag hoe mensen iedere dag stonden te wachten met hun kom. Tijdens dit werk zag hij in dat melk niet de oplossing was, de mensen hadden een koe nodig. Hieruit is stichting Heifer geboren. In 1999 werd Heifer Nederland opgericht. De oprichter werkte eerder als vrijwilliger voor stichting Heifer Kameroen en besloot het project naar Nederland te brengen.
De projecten
Stichting Heifer heeft 18 projecten, verdeeld over 12 landen. In al deze landen wordt zowel vee als training gegeven. Hierbij wordt ook technische ondersteuning gegeven en de gemeenschap versterkt. Er worden ook projecten gecombineerd met veeteelt, zoal microcredit en HIV-projecten.
Welk dier voor wie?
De stichting doneert niet zomaar de dieren waar mensen om vragen. Doorgaans horen groepen mensen, zoals kerkgenootschappen, boeren- of vrouwenorganisaties, van stichting Hiefer via anderen, die er al ervaring mee hebben. De Hiefer medewerkers te plaatse zoeken samen met de groep naar de beste dieren. Een koe, bijvoorbeeld, is voor lang niet iedereen geschikt. Deze heeft veel voer, ruimte en water nodig. Geiten zijn in dit opzicht toleranter naar hun omgeving. Het heeft geen zin om bijen te doneren als er geen bloemen in de buurt zijn. Nadat – in overleg – is besloten welke dieren gedoneerd worden, wordt gekeken wie het eerste dier krijgt. Dit is doorgaans de eerste die een stal klaar heeft en voedsel verbouwd.
Dieren doorgeven
De dieren die worden gedoneerd worden niet vrijblijvend weggegeven. Ze zijn te zien als een ‘levende lening’, zodra ze een jong krijgen wordt dit weggegeven aan een volgende deelnemer aan het project. Op die manier krijgen slechts enkele mensen uit een groep in eerste instantie een dier. Wanneer een iemand in een groep eenmaal een dier heeft, wordt hiermee gefokt. Doorgaans worden drachtige dieren gedoneerd, waardoor het eerste jong al snel komt. Deze eerstgeborenen wordt gedoneerd aan een volgende deelnemer. Op deze manier blijft het project in stand en kunnen maximale resultaten behaald worden.
Waar komen de dieren vandaan?
De dieren die gebruikt worden voor de projecten worden zoveel mogelijk lokaal gekocht. Dit om de lokale economie te stimuleren, maar ook omdat de dieren gewent zijn aan de lokale omstandigheden. Verder is het uiteraard diervriendelijk en milieuvriendelijk om de dieren niet door een lange reis te laten gaan.
Natuurvriendelijk en milieuvriendelijk
Om de projecten duurzaam in stand te houden, is het belangrijk dat de projecten natuurvriendelijk en milieuvriendelijk zijn. Dit gebeurt niet alleen door dieren uit de omgeving te gebruiken, maar ook door kritisch te kijken naar diersoort, waterbeheer, bodemerosie en CO2-uitstoot. In droge gebieden worden bijvoorbeeld vaak geiten gebruikt in plaats van koeien, omdat deze minder water nodig hebben. Vee wordt gevoerd in de stal en heeft een beperkte of geen ruimte om te grazen.Dit om overbegrazing tegen te gaan. Verder worden alle producten van de dieren gebruikt, inclusief de mest en urine voor natuurlijke bemesting.
Training en nazorg
Natuurlijk kun je niet zomaar een dier geven en weglopen. Hiermee loop je het risico dat het dier niet goed verzorgd wordt, wat nadelig is voor het dier maar ook voor de deelnemers. Een zieke koe geeft geen melk en aan een kip die van de leg is heb je ook niets. Je loopt het risico dat de dieren opgegeten worden, wat niet de bedoeling is van het project, dan zou het immers geen blijvende hulp zijn. Om ervoor te zorgen dat de dieren goed verzorgd worden en de deelnemers maximale opbrengst krijgen, wordt er een training gegeven aan de deelnemers van het programma. Ze worden geholpen met de verzorging van dieren en de bouw van stallen. Verder leren ze hoe ze hun overgebleven producten het beste kunnen verkopen.
In ieder projectland heeft stichting Heifer lokale partners die vakkennis hebben en de cultuur kennen. Ze helpen de boeren en leggen bezoeken af. Doorgaans is de stichting nog zo’n 5 jaar betrokken bij het project voordat de gemeenschappen het zelf af kunnen.
Welke dieren?
Stichting Heifer doneert verschillende soorten dieren. Al deze dieren leveren verschillende producten, zoals wol, eieren, melk of mest. De dieren waarmee stichting Heifer werkt zijn:
- Geiten
- Kippen
- Varkens
- Schapen
- Koeien
- Konijnen
- Bijen (bijenkorf)
Al deze dieren hebben verschillende voordelen en nadelen en worden op verschillende plaatsen gebruikt. Konijnen en varkens bijvoorbeeld, worden voornamelijk voor vlees en mest gehouden. De ouderdieren blijven, maar de jonge dieren groeien op om verkocht te worden of ze worden voor hun vlees gebruikt. Geiten zijn uitstekend voor in gebieden met weinig voedsel en water en een koe geeft voldoende melk om een gezin te onderhouden. Bijen geven honing en was om te verwerken en zijn geweldig in de omgeving van boomgaarden, aangezien fruitbomen meer gaan opleveren met veel bijen in de buurt om te bestuiven.
Een andere mogelijkheid is het doneren van
jonge bomen. Dit werkt hetzelfde als het doneren van dieren, alleen worden zaailingen in plaats van jonge dieren doorgegeven. Fruitbomen leveren niet alleen voedsel, maar gaan ook erosie tegen en verbeteren het klimaat.
Een voorbeeld – Burkina Faso kippenproject
Stichting Heifer heeft verschillende projecten. Één daarvan is een kippenproject in Burkina Faso. In dit project hebben 140 gezinnen kippen gekregen van Stichting Heifer. 233 Gezinnen hebben vervolgens kippen van de eerste groep gekregen. Het schenken van kippen ging gepaard met training in het houden van kippen, duurzame landbouw, marketing en het bouwen van stallen. De boeren begonnen met 10 kippen, maar dit breidde zich al snel uit. Door te fokken en kippen te verkopen hebben ze een bestaan opgebouwd en een redelijk inkomen. Uiteindelijk is te zien dat mensen het geld van de verkoop niet alleen gebruiken voor eigen levensonderhoud, maar ook voor de gemeenschap. Verder kopen veel van de boeren er andere dieren bij, om zo hun welvaart te vergroten.
Certificering
Stiching Heifer heeft een CBF certificaat voor goede doelen.
Heifer helpen
Wilt u Heifer helpen? Dit kan via
hun website door een dier te doneren. Verschillende dieren hebben verschillende prijzen. Hierbij zijn trainings- en nazorgkosten inbegrepen. Het is ook mogelijk om een bijdrage te leveren zonder een dier te selecteren. Dit kan via hun website, maar ook door geld over te maken naar GIRO 4663 t.n.v. Heifer Nederland, Roosendaal.