Lach je gezond ... bijvoorbeeld met yoga
Dat lachen goed voor ons is, is niets nieuws. Maar ook dat we lang niet altijd om hetzelfde moeten lachen en dat heeft weer te maken met onze geest. Maar ook de manier waarop we lachen is sterk uiteenlopend. Zo zal de een giechelen of komt niet verder dan een glimlach, en de ander kan een buiklach hebben waar hij/zij bijna niet eens meer uitkomt. Niets is goed of fout, alleen anders.
Goed voor lichaam en geest
Lachen ontspant, ook al kan een bulderende buiklach je spieren goed aan het werk zetten. Maar lachen is gezond en erg belangrijk, je maakt automatisch enkele stoffen aan:
- endorfine
- serotonine
- dopamine
Je lichaam ontspant ervan en geeft je geest een prettig gevoel.
Endorfine
Endorfine is een lichaamseigen stof (d.w.z. wordt door het lichaam zelf aangemaakt). Neurotransmitters worden door de ene zenuwcel in een “synaps” (verbinding tussen zenuwcellen) vrijgelaten, in de andere zenuwcel zitten eiwitten voor de betreffende stof.
Serotonine
Serotonine is een molecuul dat wordt “gebruikt” voor signaaloverdracht en is betrokken bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie etc. Serotonine werkt als regulator van het systeem.
Dopamine
Dopamine is ook een stof welke in de hersenen wordt afgegeven en speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze “transmitter”. Een ervan is de voorhoofdskwab.
Lachyoga
En behalve gewoon om een goede grap of grappige situatie lachen is er inmiddels ook lachyoga. En wat beter als te beginnen, wat je ook thuis kunt doen, met een enorme brede glimlach op je gezicht te laten verschijnen. Ga zover dat je het idee hebt dat er aan de zijkanten van je gezicht mensen staat te trekken. Ontspan en herhaal deze brede glimlach. Doe dit in een ontspannen houding een minuut of wat .. iedere dag op een vast moment. Bijvoorbeeld als je ’s morgens opstaat.
Lachyoga gaat uiteraard verder, want de achterliggende gedachten heeft te maken met de universele mens, want lachen geneest en verbindt. En wat beter om dit met lachen te kunnen bewerkstelligen.
Lachgoeroe
Madan Kataria wordt ook wel de lachende goeroe genoemd en hij is de oprichter van Lachyoga. Het is een uit India afkomstige arts (Mumbai) die lachen heeft opgepikt als helend aspect van ons lichaam. In 1995 was hij de eerste die in India in een park nota bene de eerste lessen Lachyoga gaf. Inmiddels is het Lachyoga over zestig landen verdeeld. Dat hij goeroe wordt genoemd heeft niets te maken met het beeld wat men van een goeroe heeft, het is een sekte of religie. Het is een therapie die heel zuiver wordt ingezet, met iets dat al in ons lichaam zit.
Door Wil Hendriks is Lachyoga naar Nederland gehaald en in Nederland wordt er sinds enkele jaren (2008) ook lachyoga gegeven.
Veel westerse landen herbergen mensen die ingehouden lachen, in de cultuur ingebakken, in de genen of via aangeleerd gedrag … het is een opgaaf om in de westerse maatschappij met groepen actief te zijn waar Lachyoga ook tot bloei komt, maar inmiddels is dat door Hendriks in Nederland wel zover.
De oefeningen zijn fysiek niet zwaar, maar geestelijk wel. Zo kan je plotseling ‘de beurt krijgen’ om in de groep te moeten lachen. Alleen het idee, doet iets met mensen. Maar we weten ook dat lachen aanstekelijk werkt en als de groep mee mag of moet doen, wordt het plots een heel ontspannen geheel.
Altijd waar het eens uit te proberen.
Meer info
www.laughteryoga.org of www.lachyoga.nl