Lach je gezond ... bijvoorbeeld met yoga

Lach je gezond ... bijvoorbeeld met yoga Dat lachen goed voor ons is, is niets nieuws. Maar ook dat we lang niet altijd om hetzelfde moeten lachen en dat heeft weer te maken met onze geest. Maar ook de manier waarop we lachen is sterk uiteenlopend. Zo zal de een giechelen of komt niet verder dan een glimlach, en de ander kan een buiklach hebben waar hij/zij bijna niet eens meer uitkomt. Niets is goed of fout, alleen anders.

Goed voor lichaam en geest

Lachen ontspant, ook al kan een bulderende buiklach je spieren goed aan het werk zetten. Maar lachen is gezond en erg belangrijk, je maakt automatisch enkele stoffen aan:
  • endorfine
  • serotonine
  • dopamine
Je lichaam ontspant ervan en geeft je geest een prettig gevoel.

Endorfine

Endorfine is een lichaamseigen stof (d.w.z. wordt door het lichaam zelf aangemaakt). Neurotransmitters worden door de ene zenuwcel in een “synaps” (verbinding tussen zenuwcellen) vrijgelaten, in de andere zenuwcel zitten eiwitten voor de betreffende stof.

Serotonine

Serotonine is een molecuul dat wordt “gebruikt” voor signaaloverdracht en is betrokken bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie etc. Serotonine werkt als regulator van het systeem.

Dopamine

Dopamine is ook een stof welke in de hersenen wordt afgegeven en speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze “transmitter”. Een ervan is de voorhoofdskwab.

Lachyoga

En behalve gewoon om een goede grap of grappige situatie lachen is er inmiddels ook lachyoga. En wat beter als te beginnen, wat je ook thuis kunt doen, met een enorme brede glimlach op je gezicht te laten verschijnen. Ga zover dat je het idee hebt dat er aan de zijkanten van je gezicht mensen staat te trekken. Ontspan en herhaal deze brede glimlach. Doe dit in een ontspannen houding een minuut of wat .. iedere dag op een vast moment. Bijvoorbeeld als je ’s morgens opstaat.

Lachyoga gaat uiteraard verder, want de achterliggende gedachten heeft te maken met de universele mens, want lachen geneest en verbindt. En wat beter om dit met lachen te kunnen bewerkstelligen.

Lachgoeroe

Madan Kataria wordt ook wel de lachende goeroe genoemd en hij is de oprichter van Lachyoga. Het is een uit India afkomstige arts (Mumbai) die lachen heeft opgepikt als helend aspect van ons lichaam. In 1995 was hij de eerste die in India in een park nota bene de eerste lessen Lachyoga gaf. Inmiddels is het Lachyoga over zestig landen verdeeld. Dat hij goeroe wordt genoemd heeft niets te maken met het beeld wat men van een goeroe heeft, het is een sekte of religie. Het is een therapie die heel zuiver wordt ingezet, met iets dat al in ons lichaam zit.

Door Wil Hendriks is Lachyoga naar Nederland gehaald en in Nederland wordt er sinds enkele jaren (2008) ook lachyoga gegeven.
Veel westerse landen herbergen mensen die ingehouden lachen, in de cultuur ingebakken, in de genen of via aangeleerd gedrag … het is een opgaaf om in de westerse maatschappij met groepen actief te zijn waar Lachyoga ook tot bloei komt, maar inmiddels is dat door Hendriks in Nederland wel zover.

De oefeningen zijn fysiek niet zwaar, maar geestelijk wel. Zo kan je plotseling ‘de beurt krijgen’ om in de groep te moeten lachen. Alleen het idee, doet iets met mensen. Maar we weten ook dat lachen aanstekelijk werkt en als de groep mee mag of moet doen, wordt het plots een heel ontspannen geheel.

Altijd waar het eens uit te proberen.

Meer info

www.laughteryoga.org of www.lachyoga.nl
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Wat is het verschil tussen echt en nep lachen?Je lacht wanneer je iets grappig of leuk vindt. Wanneer je op de foto moet of wanneer je beleefd lacht omdat het moet. J…
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…

Wakker worden met yogaWakker worden met yogaIeder heeft zo zijn eigen ritueel in de ochtend, de een is actief en de ander eigenlijk pas na enkele uren. Toch is het…
Hoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennenHoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennenLees hier hoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennen. Hier staan de echtheidskenmerken van originele lacoste truien. M…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.