Emigreren: Australië

Emigreren: Australië Australië staat bekend om zijn ruimte. Het land biedt ruimte en vrijheid waarover men in Nederland alleen maar kan dromen. Om de dromen om te zetten in een prachtige werkelijkheid is een goede voorbereiding erg belangrijk, doet u dit niet dan is er een goede kans dat de droom uitmondt in een nachtmerrie. Als u emigratieplannen heeft is het belangrijk u in Nederland al goed te oriënteren en voor te bereiden. Men kan niet eenvoudig op het vliegtuig stappen en wel zien waar hij terecht komt. Papieren moeten in orde gemaakt worden en er moet beslist worden wat men in het nieuwe thuisland wil gaan doen en waar men dit wil gaan doen. Het land is natuurlijk enorm groot en dus is het erg belangrijk bij uzelf na te gaan waar u zichzelf ziet wonen. Bevalt het tropische noorden u, of het droge westen, of misschien is het zuidelijke eiland Tasmanië met haar gematigde klimaat meer iets voor u. De levensomstandigheden, huizenprijzen en carrièremogelijkheden verschillen van plaats tot plaats.

Indien u heeft besloten om permanent, of in ieder geval voor meerdere jaren, naar Australië te vertrekken zult u de juiste papieren voor uw verblijf aan moeten vragen. Dit doet u bij de Australische overheid.

Werkvisum

Ondanks het feit dat Australië een immigratiegericht beleid voert, wordt niet zomaar iedereen toegelaten. Om een visum voor langer dan een jaar te kunnen krijgen wordt een uitgebreide gezondheidstest gedaan. Ook wordt er nagegaan of de potentiële immigrant een strafblad heeft of al eens gedwongen is opgenomen in een psychiatrische instelling. Deze onderzoeken vormen de Character-check. Indien een van de bovengenoemde zaken niet in orde is, zal een visum hoogstwaarschijnlijk worden geweigerd.

Australië laat slechts 135.000 immigranten per jaar toe. Waarbij de meesten een visum krijgen vanwege hun vakbekwaamheid. Iemand kan ook een verblijfsvergunning krijgen vanwege zijn ondernemerschap of omwille van gezinshereniging, ook vluchtelingen worden geaccepteerd.

Migranten die een visum ontvangen vanwege hun vaardigheden, maken ook kans op een verblijfsvergunning. Hiervoor moeten ze aan bepaalde eisen voldoen:
  • De aanvrager moet minstens 18 jaar oud zijn en mag niet ouder zijn dan 44.
  • Het beroep van de aanvrager moet voorkomen op de beroepenlijst van de Skilled Occupations List.
  • De aanvrager moet zijn beroep minimaal 12 maanden hebben beoefend in een bepaalde functie .
  • De aanvrager moet het assessment dat de Australische beroepsorganisatie afneemt met succes afsluiten.
  • De aanvrager moet een IELTS-test met goed gevolg afleggen om aan te kunnen tonen dat hij de engelse taal in voldoende mate beheerst.
  • De migrant moet een diploma hebben.

Australisch staatsburgerschap

U kunt het staatsburgerschap aanvragen als u ten minste vier jaar aaneengesloten en legaal in Australië heeft gewoond. Hiervan dient u ten minste één jaar in het bezit te zijn van een permanente verblijfsvergunning.

Bij het aanvragen van het staatsburgerschap bent u verplicht een inburgeringstest af te leggen. Op deze manier kan worden nagegaan of de migrant voldoende kennis heeft over zijn rechten en plichten, die verbonden zijn aan het Australische staatsburgerschap. Daarnaast moet men weer een Charactertest ondergaan.

Het zoeken van een woning

In Nederland kunt u, via internet, al opzoek gaan naar een woning. U kunt zich alvast oriënteren op de huizenprijzen in Australië. Let daarbij op de oppervlakte van de woning en op de locatie van de woning.

De meeste immigranten kopen pas een woning als ze ook daadwerkelijk in Australië zijn. Het heeft grote voordelen om te wachten met de koop tot u in Australië bent. U heeft dan de mogelijkheid de buurt te verkennen op verschillende tijdstippen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om advies te vragen aan een lokale makelaar.
In de periode van vertrek tot de aankoop van een eigen huis, verblijven migranten vaak bij vrienden. Het huren van een kamer in een pension of hotel is ook een optie. Indien u nog niet over een toereikend budget beschikt voor een koopwoning, kunt u net als in Nederland kiezen voor een huurwoning.
Een aantal zaken om op te letten bij de aankoop van een huis:
Laat altijd de bouwkundige staat van het huis controleren (building inspection). Op deze manier komt u achteraf niet voor onaangename verrassingen en kosten te staan. Blijken er na de inspectie gebreken te zijn waarover u niet bent ingelicht door de eigenaar, dan mag u het contract verbreken.
Vraag ook om een termieten inspectie. Australische huizen waarin veel hout zit verwerkt kunnen worden bedreigt en aangetast door deze dieren. Een termites inspection biedt de garantie dat het huis termiet-vrij is.

Meubilair meebrengen

In Australië is een zeer streng importbeleid omdat de overheid bang is voor de import van vreemde ziekten. Huisraad mag meegenomen worden, maar men zal de herkomst zeer streng controleren. Elektrische apparaten kunnen ook meegenomen worden, maar men heeft een convertor nodig omdat men in Australië een stroom van 240V hanteert. Het is misschien verstandiger om degelijke elektrische apparaten in Australië te kopen.

Bloemen en planten kunnen niet mee. Hetzelfde geldt voor bont.

Huisdieren meenemen

Indien u uw hond of kat mee wil nemen zult u dat vijf maanden van te voren aan de Australische douane door moeten geven. Het dier zal na aankomst in Australië minstens 30 dagen in quarantaine moeten blijven, waarbij de kosten voor de eigenaar zijn. Ook zal men rekening moeten houden met de kosten van de vlucht voor het dier.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum voor AustraliëIedereen die voor een korte of lange periode naar Australië zal reizen heeft een visum nodig. Er zijn verschillende visa…
Studeren in AustraliëVeel Nederlanders emigreren naar Australië. Australië is ook een erg populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederl…
Huis kopen in AmerikaHuis kopen in AmerikaAmerika is een prachtig land en staat bekend om de grote steden, de schitterende natuur en de bijzondere mentaliteit. Ve…

Wat zijn de nationale feestdagen?Wat zijn de nationale feestdagen?In Nederland hebben wij zeven nationale feestdagen. Dit zijn dagen waarop wij iets te vieren hebben en veel werknemers v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CSITDMS, Pixabay
  • Emigreren naar Australië – Dorine in ‘t Veld 
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.