Als je een tatoeage wil: tips & adviezen

Als je een tatoeage wil: tips & adviezen Er zijn vele vormen van lichaamsversiering, waaronder tatoeages ofwel tattoos. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, en vaak al op jongere leeftijd. Maar een tatoeage haal je niet zomaar weg, dus waar moet je op letten voordat je hem laat zetten?

Het ontwerp & de plaats op je lichaam

Het allerbelangrijkste van je tatoeage is natuurlijk het ontwerp. Maar soms is het ontwerp gebonden aan de plaats op je lichaam waar je de tatoeage wil hebben. Op je voet is nu eenmaal veel minder ruimte dan op je rug. Het is belangrijk om goed na te denken over waar je de tattoo wil laten zetten; bij sommige beroepen zijn zichtbare tatoeages niet toegestaan en bij veel anderen wordt het niet gewaardeerd. Misschien wil je ook niet dat iedereen meteen ziet dat je een tatoeage hebt.

Voor het ontwerp kan je gewoon bij een zogenaamde tattoo-shop naar binnen lopen en daar eens rondkijken, maar het is verstandiger thuis alvast te zoeken. Kies geen ontwerp omdat je zo graag een tattoo wil; neem een tatoeage omdat het ontwerp iets voor je betekent. Ook als je een goed ontwerp of idee hebt gevonden, zoek dan nog even verder, je weet maar nooit wat je nog tegenkomt.

Het vinden van een goede tatoeëerder

Als je eenmaal ongeveer weet wat voor tatoeage je wil en waar hij moet komen kan je op zoek naar een tatoeëerder. Zorg in ieder geval dat hij of zij een vergunning heeft van de GGD: dat betekent dat alles hygiënisch en veilig gebeurt. Er zijn tatoeëerders die dit niet hebben en goedkoper zijn, maar je loopt dan een groter risico op infecties of slecht gezette tatoeages, en dat wil je voorkomen. Online zijn vaak ervaringen van mensen te vinden over verschillende tattoo-shops. Loop ook eens ergens binnen en kijk hoe alles eruit ziet en (als dat kan) hoe een tatoeage wordt gezet bij iemand anders. Vertrouw altijd op je gevoel!

De prijs

De prijs van een tatoeage kan enorm variëren. Dit is afhankelijk van het ontwerp, de kleuren, de plaats op je lichaam, en de kwaliteit van de tatoeëerder. Vaak wordt een minimumprijs gehanteerd van 50-70 euro voor de gemaakte kosten. Een kleine tatoeage kan je dus al voor 60 euro laten zetten, terwijl een tatoeage over je gehele rug gemakkelijk 1000 euro kan kosten.

Hoe lang duurt het?

Het zetten van een tatoeage duurt over het algemeen niet erg lang. Bij een klein ontwerp kan je met een half uur al klaar zijn. Vanzelfsprekend duurt het langer als je meerdere kleuren wil of een groter ontwerp hebt.

De pijn

Het laten zetten van een tatoeage doet pijn. Hoeveel pijn is afhankelijk van de plek, en natuurlijk van de eigen pijngrens. Een plek die relatief ongevoelig is is de bovenarm, hier is de pijn dus niet zo erg. Erg pijnlijke gebieden zijn gebieden waar de huid dicht op het bot zit, zoals op je voet en enkel, je ribben, maar ook knie en elleboog. En vanzelfsprekend zijn de intieme zones, en het gebied daar dicht omheen, ook erg gevoelig.

Voorbereidingen

Zorg dat je van tevoren goed eet en drinkt, anders loop je het risico om duizelig en flauw te worden. Kies voor gemakkelijke kleding, met name op de plek waar de tatoeage komt. Kies iets wat losjes zit en zeker niet knelt. Bedenk ook wanneer je de tatoeage wil laten zetten: in het begin mag je niet zwemmen of zonnen, dus vlak voor je zomervakantie is niet ideaal. Regel eventueel ook vervoer als je dat prettig vindt.

Nazorg

Als de tattoo is gezet wordt er vaak een beschermende spray overheen gespoten, of er wordt doorzichtig folie overheen geplakt. De spray verdwijnt vanzelf, de folie moet je er na een paar uur vanaf halen. Je zal van de tatoeëerder waarschijnlijk een zalfje meekrijgen - zo niet, vraag hiernaar! Sommigen gebruiken een vette zalf als vaseline of uierzalf, anderen bijvoorbeeld Bepantène. Smeer de tattoo een paar keer per dag met een heel dun laagje in. Het is bedoeld om de huid soepel te houden, maar er mag geen dikke laag opzitten! Na een aantal dagen ontstaan er korstjes op de tatoeage, deze zullen vanzelf loslaten. Trek ze er niet af.

Als al die korstjes eraf zijn is de tattoo genezen. Meestal duurt dat een week of 2. Tot die tijd mag je tatoeage niet langdurig in aanraking komen met zonlicht en water. Vermijdt ook strakzittende kleding.

Denk goed na over al deze informatie en maak nooit een overhaaste beslissing. Hoewel tatoeages tegenwoordig netjes verwijderd kunnen worden, is dit natuurlijk niet de bedoeling ervan en kost het veel geld. Geef jezelf de tijd er rustig over na te denken, en dan heb je straks een 'sieraad' waar je de rest van je leven blij mee bent!
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…
Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Het kan helaas voorkomen dat je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van hebt. Je was misschien te jong toen je…
Mag je in de zon met een tattoo?Mag je in de zon met een tattoo?Heb jij net een tatoeage laten zetten? Dan wil je vast weten of je de zon wel in mag. Er wordt vaak geadviseerd dit niet…
Help! Ik mag geen tatoeage van mijn oudersHelp! Ik mag geen tatoeage van mijn oudersWil jij graag een tatoeage, maar zeggen je ouders: ‘nee’? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe je hen toch kunt overhalen…

Boeddhisme en voedingBoeddhisme en voedingHet Boeddhisme is eigenlijk een levensleer en niet zozeer een religie. Boeddhisten streven naar puurheid van zowel licha…
Wat is tbs (terbeschikkingstelling)?Bij mensen die zware delicten hebben gepleegd, heeft de rechter de mogelijkheid om tbs op te leggen. Deze maatregel is u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xumux, Pixabay
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 23-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.