Sealand: hoe iemand van een platform een prinsdom maakte

Sealand: hoe iemand van een platform een prinsdom maakte Negen kilometer van de Engelse oostkust ligt een voormalig marineplatform uit de Tweede Wereldoorlog. Een platform dat er ogenschijnlijk verlaten bijligt. Dit platform is echter sinds 40 jaar een prinsdom: Principality of Sealand. In 1967 riep de zichzelf benoemde prins Paddy Roy Bates de onafhankelijk uit van deze microstaat. Sindsdien heeft Sealand een eigen vlag, eigen paspoort, eigen postzegels en een eigen volkslied.

Geschiedenis van Prinsdom Sealand (Principality of Sealand)

Bron: Zscout370, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Bron: Zscout370, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Engeland een aantal militaire platforms in de Noordzee. De meeste ervan lagen binnen de drie mijl zone. Eén platform werd echter buiten de territoriale grenzen op zo’n negen mijl van de kust vandaan gebouwd. Nadat de Tweede Wereldoorlog ten einde was, werden de meeste platforms afgebroken. Alleen het platform genaamd ‘Rough Waters’, dat als enige in internationale wateren was geplaatst, bleef verlaten achter. Tot Paddy Roy Bates het platform bezette. Aanvankelijk wilde hij er een radiostation plaatsen. In plaats daarvan ging hij er met zijn gezin wonen en riep op 2 september 1967 de onafhankelijkheid van het platform uit.
Het platform was nu een micronatie. Hij benoemde zichzelf prins van de nieuwe staat; zijn vrouw werd prinses van Sealand.

Oorlog in Prinsdom Sealand

Strijd om de onafhankelijkheid

Zoals bij menig nieuwe staat is de onafhankelijkheid niet zonder oorlog en geweld gepaard gegaan. Zo moest ook Prinsdom Sealand zich verdedigen tegen de buitenwereld. Eind 1968 trachtte de Engelse marine het platform in te nemen. De verrassing was groot toen ze halverwege werden beschoten. Prinsdom Sealand was gewapend. Omdat Prins Bates ook Engels staatsburger was, moest hij zich hierover in de Britse rechtszaal verantwoorden. De rechter verklaarde zich echter niet bevoegd om een oordeel te vellen over Sealand, nu dit platform zich in internationale wateren bevond. Voor de Prins van Sealand en zijn advocaten was dit het bewijs dat Engeland het Prinsdom Sealand als een zelfstandige staat erkende. Van officiële internationale erkenning is echter nooit geen sprake geweest.

Grondwet van Prinsdom Sealand

Op 25 september 1975 verkondigde Paddy Roy Bates de grondwet van het Prinsdom af. Prinsdom Sealand kreeg een eigen vlag, eigen postzegels en een eigen volkslied. Er werden Sealandse munten ‘Sealand dollars’ geslagen en zelfs Sealandse paspoorten uitgegeven.

Een kidnapping

In 1978 was er ineens oproer in het Prinsdom Sealand toen een groep Hollanders en Duitsers op het platform kwamen. Zij waren er voor zaken, maar het eindigde in een kidnapping van de zoon van de prins om Sealand te bezetten. De Prins die toen in Engeland was, heroverde samen met anderen al snel het platform terug. Iedereen bleef ongedeerd; de groep kidnappers werden vastgehouden als krijgsgevangenen. Zowel de Nederlandse als de Duitse regering startte de onderhandelingen door eerst de hulp van Engeland in te roepen. Zij verwezen naar de eerdere uitspraak van de rechter en achtte zichzelf niet bevoegd om met dit dispuut in te mengen. Nu de oorlog ten einde was, besloot het Prinsdom in navolging van het Verdrag van Genève de gevangenen vrij te laten. Voor het Prinsdom was hun eerste oorlog gewonnen.

Strafbaar

De driemijlszone is inmiddels verbreed. In 1987 werden de territoriale wateren verbreed tot 12 mijl buiten de kust. Dit maakt in principe de claim van Bates strafbaar. Hij is echter nooit vervolgd. Ook is Sealand nimmer door het Britse leger bezet om zijn claim van onafhankelijkheid te ontkrachten.

Een bewoner, de regent

Op dit moment woont eigenlijk alleen de zoon van de Prins nog op Sealand. In 1999 kreeg hij bij ‘Koninklijk besluit’ het regentschap van Sealand.

Bron: Ryan Lackey, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Ryan Lackey, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Te Koop

Een brand die op 23 juni 2006 op de bovenste verdieping van het platform uitbrak, betekende bijna het einde van de microstaat. Met een kostenpost van een geschatte 250.000 Engelse ponden is het prinsdom in 2007 te koop gezet. Voor geïnteresseerden, de vraagprijs is 10 miljoen pond. Belangstelling is er. Zo toonde eerder de The Pirate Bay (een Torrentwebsite) interesse. Sean Hastings richtte HavenCo limited op. Dit is een bedrijf dat datahavens aanbiedt op locaties die aantrekkelijk zijn voor internetbedrijven. Sealand, ver weg van regelgeving en zijn ontoegankelijkheid erg beveiligd is zo’n aantrekkelijke locatie. Hij werkt samen met het Prinsdom Sealand.

Paddy Roy Bates

De prins van Sealand

Zijn naam Paddy Roy Bates; zijn daad: een marineplatform omtoveren tot een eigen prinsdom.
Op 2 september 1967 verklaarde hij het voormalige offshore marine platform, gelegen negen kilometer van de Engelse oostkust, onafhankelijk en noemde het Principality of Sealand, oftewel Prinsdom Sealand. Hij werd prins van Sealand; zijn vrouw prinses.
Paddy Roy Bates werd als Engelsman geboren in 1922. Hij was majoor in het Britse leger. Zijn interesse lag in de radiopiraterij. In 1965 nam hij Radio City over, stuurde de medewerkers naar huis en hernoemde het Britain’s Better Music Station. Op last van de regering moest hij echter zijn radio-uitzendingen staken. Hij gaf niet op. In plaats daarvan bezette hij het marineplatform Rough Towers om daar vrijelijk zijn radio-uitzendingen te kunnen voortzetten.
Rough Towers werd uiteindelijk geen radiostation, maar een Prinsdom. Samen met zijn gezin ging hij er in prinselijke stijl wonen. Op dit moment wonen hij en zijn vrouw in Engeland. Hun zoon is momenteel de enige inwoner van het prinsdom.

Zelf Lord of Lady van Sealand willen zijn?

Hoewel niet toegankelijk voor publiek, kan het vorstendom Sealand worden uitgebreid. Zo biedt de website van deze zelfbenoemde, maar niet-erkende staat naast een heuse souvenirshop ook de mogelijkheid iemand Lord of Lady van Sealand te benoemen, compleet met certificaat en stempel.
© 2010 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…
Nanuya Levu – Fiji eiland van The Blue LagoonNanuya Levu – Fiji eiland van The Blue LagoonDe film The Blue Lagoon met Brooke Shields en Christopher Atkins speelt op een paradijselijk eiland met een blauwe lagun…
Micronaties! Een koninkrijk in je eigen kamerMicronaties! Een koninkrijk in je eigen kamerDe meeste mensen hebben er als kind wel eens van gedroomd een koningin of koning te zijn. Wie wilde nu niet de baas zijn…
recensieBoekrecensie: Vingervlug - Sarah WatersVingervlug is in 2002 geschreven door de Engelse schrijfster Sarah Waters. Het boek speelt zich af in de negentiende eeu…

Leuk feestje organiseren, zonder ruzie en scheve gezichtenLeuk feestje organiseren, zonder ruzie en scheve gezichtenEen feestje organiseren voor vrienden, collega's, buren en familie is leuk maar ook riskant en tricky. Want welke gasten…
Wolfskinderen: wilde kinderenWolfskinderen: wilde kinderenWolfskinderen zijn kinderen die zonder contact met mensen zijn opgegroeid en daardoor verwilderd zijn. Een bekend verhaa…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 05-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.