De Sigaar van La Palma (Spanje)

De enige plaats in Spanje waar Tabak verbouwd en verwerkt wordt is op La Palma, één van de Canarische Eilanden. Er zijn nog maar enkele familiebedrijven waarin de kunst van het sigaren rollen al generaties lang wordt doorgegeven. Je kan er hier en daar het sigaren rollen gaan bezichtigen. Echt de moeite waard!

Hoe kwam de Sigaar in Spanje terecht?

De vele veroveraars beweerden allemaal dat ze "Tabak", ontdekt hadden, maar is dit wel zo? Colombus was in ieder geval de eerste die op zijn veroveringstochten de indianen zag die met "een gloeiend staafje kruid rondliepen, waarvan ze de rook inademden". Zo staat het in ieder geval beschreven in zijn logboek. De indianen noemden het omhulsel van de staafjes "tabagos" en het kruid dat erin verwerkt zat "cohiba". Bij de Maya's werden de tabaksrolletjes "jig" of "ciq" genoemd. Later werd dit "ciq-sigan" en nog later werd het in het Spaans "cigarro", waar wij dan weer de "sigaar" van afgeleid hebben.

In het begin van de zestiende eeuw brachten de conquistadores tabaksplanten mee naar Spanje, van op hun ontdekkingsreizen. En zo werd de tabaksplant wereldwijd verspreid. Men dacht heel lang dat er aan de tabaksplant alleen maar medicinale eigenschappen werden toebeschreven en daarom werd tabak toen alleen maar gesnoven. Veel later pas ging men tabak roken in een pijp. Het was pas toen men in Spanje een manier had gevonden om de tabak te laten drogen en te laten fermenteren, zodat men soepele inlegbladeren bekwam, dat men sigaren begon te rollen.

Wanneer werd de eerste sigaar in Spanje gerold?

Het was in het jaar 1676, dat men in Sevilla (Andalusie) de eerste Spaanse sigaar rolde. Deze handel was op zijn toppunt rond 1880 en de tabaksbedrijven boden werk aan duizenden arbeiders. Nu heeft de handel zich verspreid naar Latijn-Amerika en importeert Spanje veertig miljoen sigaren per jaar.

Hoe worden sigaren gerold?

  1. Men gebruikt voor de inleg van de sigaar tabakssoorten van verschillende kwaliteit.
  2. Daarna snijdt men met het brede tabaksmes of chaveta, de bladeren voor deze inleg fijn.
  3. Nu wordt het omblad ; dit is een blad dat men uitsluitend kiest voor zijn aroma ; om de inleg gewikkeld.
  4. Nu worden de ruwe sigaren in houten kistjes geperst, die daarna weer in mechanische persen gaan om meer druk te kunnen uitoefenen.
  5. Wanneer de sigaar hard genoeg geperst is, wordt het dekblad erom gedaan en hiervoor worden enkel en alleen zeer gave tabaksbladeren gebruikt.
  6. Een echte tabacalero beheerst perfect het draaien van de uiteinden die hij dan met een speciale plantaardige lijm vastkleeft.

Hoe gaat het nu met deze tak van nijverheid in Las Palmas?

Sinds de overheidsinstanties de anti-rookcampagnes ondersteunen en de jongeren liever sigaretten roken, gaat het niet zo goed met de tabaksindustrie op La Palma. Toch wil men deze traditionele bedrijfstak niet laten uitsterven en bevordert de EU de tabaksteelt. Dus er is hoop voor de liefhebber van Palmese sigaren, die in de toekomst verzekerd kunnen zijn van een sigaar Hecho a mano de Canarias (met de handgemaakte sigaren van de Canarische Eilanden).

Waar kun je sigarenfabriekjes bezichtigen?

Je kunt natuurlijk ook ter plaatse in de hoofdstad Santa Cruz,de stad Los LLanos de Aridane en in de streek Breña Alta de sigarenfabriekjes bezoeken en de mensen daar ter plekke aan het werk zien. Vaak wordt door de Palmese sigarenmakers een mengeling van 50% Palmese en 50% Cubaanse tabak gebruikt voor de sigaren. Deze sigaren moeten echt niet onderdoen voor die uit Cuba.
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sigaar (genotsmiddel om te roken)De sigaar is een genotsmiddel om te roken, gemaakt van tabaksbladeren. De tabak komt van de tabaksplant waaraan tabaksbl…
Van fakkel tot sigaar. De geschiedenis van de sigaarHet roken van sigaren heeft altijd iets elegants en stijlvols gehad en heeft dit nog steeds. Ondanks - of misschien juis…
Het genieten van een sigaarVoor het roken van een sigaar moet je, in tegenstelling tot een vluchtige sigaret, je tijd nemen. Het is als het ware ee…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…

Geschenken: verschillende types en categorieën geschenkenGeschenken: verschillende types en categorieën geschenkenMeerdere keren per jaar moet je een cadeautje kopen voor iemand. Tijdens de eindejaarsperiode, voor een verjaardag, voor…
Can Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapCan Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapKerstmis, wetenschap en filosofie. Niets met elkaar te maken, denk je. Roger Highfield, een Engelse wetenschappelijk jou…
Bronnen en referenties
  • Toeristische infodienst op La Palma
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.