Betalen om niet naar de sportschool te gaan

Betalen om niet naar de sportschool te gaan Het is een veelvoorkomend verschijnsel: je gaat nog maar net naar de sportschool, bent enthousiast en gaat een veel te lang durend abonnement aan. Een abonnement voor een jaar of zelfs twee jaar. Als je het abonnement tussentijds wilt opzeggen, blijkt dit lastig te zijn. Wie op de fora kijkt van kassa en radar, vindt berichten van tal van gefrustreerde sportschoolgangers. Hoewel 'gangers', velen willen het liefst onder hun sportschoolabonnement uit. Sportscholen verdienen in Nederland gezamenlijk zo'n 200 miljoen euro aan mensen die vol goede voornemens zaten, maar niet komen. Kassa heeft een onderzoek laten instellen waaruit blijkt dat 220.000 mensen tegen hun zin lid zijn van de sportschool. Tegen hun zin in, omdat hun abonnement stilzwijgend verlengd werd. Verder zijn er zo'n 130.000 mensen met een sportschoolabonnement die nooit komen vanwege ziekte en er zijn er 80.000 waarvan hun opzegging wegens verhuizing niet gehonoreerd werd. Stilzwijgende verlengingen vormen een grote frustratie. Vaak ben je te laat met opzeggen en heb je een verlenging aan je broek. Gelukkig heeft PvdA een wetsvoorstel ingediend tegen stilzwijgende verlengingen.

Niet meer naar de sportschool gaan

Hoe komt het dat zoveel mensen enthousiast een (langdurig) abonnement aangaan bij de sportschool om vervolgens niet meer te gaan? Dit heeft alles te maken met goede voornemens. Men wíl wel sporten om uiteenlopende redenen: slanker worden, strakker worden, een betere conditie krijgen. Door het afnemen van een eenjarig of tweejarig sportschoolabonnement hoopt men zichzelf te kunnen dwingen: de zogeheten stok achter de deur. Uit de cijfers blijkt dat deze insteek niet werkt. Een mens laat zich moeilijk dwingen. Wanneer iets 'moet' gaat de mens zich hier innerlijk tegen verzetten. Dit mechanisme van verzet werkt niet alleen bij 'moeten' sporten, maar bij alles wat 'moet': afvallen, stoppen met roken enzovoorts. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dan ook dat sporters met een maandabonnement langer blijven sporten. Kennelijk is het gevoel van 'moeten' hier een stuk minder.

Sportschoolhouders profiteren van dit afnemende enthousiasme van (want-to-be) sporters. Zij weten als geen ander dat het afhaakpercentage hoog is. En dus worden de tweejarige abonnementen niet zelden gepromoot. Bovendien neemt sinds 2009 het aantal nieuwe mensen die een sportschool bezoeken af. De trend sinds 2009 is namelijk sporten met een personal trainer, of gewoon thuis met een aangeschaft fitnessapparaat. Het geld afkomstig van mensen die nooit komen sporten zorgt voor vaste inkomsten. Opzegging kan in de meeste gevallen alleen met een doktersverklaring. Dat is slim, want de meeste dokters zullen stellen dat (al dan niet matig, maar zeker onder goede begeleiding) sporten goed voor de patiënt is. Een dokter zal niet snel zeggen: sporten is niet goed voor je, ik zal een doktersverklaring uitschrijven.

Sportschoolabonnement, pas op

  • Neem niet een langdurig abonnement wanneer je niet zeker bent dat je het zal waarmaken
  • Informeer naar de voorwaarden bij tussentijds opzeggen: kan je niet tussentijds opzeggen onderteken het contract dan niet.
  • Informeer naar de mogelijkheid van een andersoortig sportschoolabonnement: voor drie maanden, maandelijks of wellicht een tien ritten kaart
  • Let op de voorwaarde 'stilzwijgend verlengen'. Ga niet akkoord met een stilzwijgende verlenging of zet de maand waarin je moet opzeggen goed in je agenda

Tussentijds opzeggen van een tweejarig sportabonnement

Wanneer je een contract ondertekend (abonnement) ben je in principe gebonden aan de looptijd van het abonnement. Wel is in de wet bepaald dat contracten die afgesloten zijn voor langer dan twee jaar, na 1 jaar opgezegd mogen worden. Er geldt dan een opzegtermijn van twee maanden. Het is juridisch onjuist dat er tussentijds niet kan worden opgezegd, zoals in veel algemene voorwaarden vermeld staat.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021Wat zijn in 2021 en 2022 de regels bij het opzeggen van een abonnement of een lidmaatschap van een vereniging? Niet opze…
Abonnementen per maand opzeggenAbonnementen per maand opzeggenHet stilzwijgend verlengen van abonnementen is een grote ergernis voor consumenten. Veel abonnementen kunnen vanaf 2011…
Wet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenWet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenVanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam, deze wet verbiedt grotendeels de stilzwijgende verlenging van abonnementen.…
Hoe vind je een sportschool die bij je past?Hoe vind je een sportschool die bij je past?Wanneer je naar de sportschool besluit te gaan, kan het nog best lastig zijn om er eentje te kiezen die bij je past. Let…

Verschillende brandstoffen: olie, aardolie, benzine en gasVerschillende brandstoffen: olie, aardolie, benzine en gasVoor het eerst in de geschiedenis krijgt de mens te maken met het feit, dat de energiebronnen van de aarde uitgeput rake…
Amulet & TalismanAmulet & TalismanAmuletten en talismans beschermen ons al eeuwen tegen het 'Boze Oog', brengen ons daarnaast ook al het goede en kregen e…
Bronnen en referenties
  • De Juridische Helpdesk
  • Kassa
  • Radar
  • Trouw
  • Onderzoek Berkely Universiteit 'Paying not to go to the gym'
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.