Ray-Ban, tijdloze zonnebrillen

Ray-Ban, tijdloze zonnebrillen Al jaren is de zonnebril niet te missen in de zomer. Afgezien van het feit dat ze je ogen beschermen tegen overtollig zonlicht, zijn ze vooral ook erg hip. Niet gek dus dat ze variëren in prijs, model, kleur en glazen. Voor een euro of vijf heb je een goedkoop exemplaar, maar de echte fashionist legt graag heel wat neer voor een super bril, bijvoorbeeld een Ray-Ban.

Wat is Ray-Ban

Al sinds 1937 is het merk Ray-Ban een actieve maker van zonnebrillen. De Ray-Ban fabriek werd opgericht door Bausch&Lomb, een Amerikaans bedrijf dat zich bezig houdt met ogen. Het idee achter Ray-Ban was dat ze brillen moesten maken voor het Amerikaanse leger, in het speciaal voor piloten omdat zij nogal wat last hadden van de zon tijdens het vliegen. Een piloot, luitenant John MacCready, had Bausch&Lomb gevraagd daarom zonnebrillen te ontwerpen die buiten functioneel ook nog eens mooi om te zien zouden zijn. Dit verzoek resulteerde in de zonnebril waar Ray-Ban tot op de dag van vandaag bekend om is: the Aviator. Sindsdien is Ray-Ban niet meer weg te denken uit de zonnebrillen business.

Tot 1999 was Ray-Ban van Bausch&Lomb. Daarna werd het voor 1.2 miljard euro verkocht aan het Italiaanse bedrijf Luxicotta.

Ray-Ban en Hollywood

Al zolang de Ray-Ban zonnebrillen geproduceerd worden zijn ze geliefd in Hollywood. Niet alleen dragen de sterren ze graag in hun vrije tijd, ook in films zijn ze niet aan te slepen. Zo droeg Audrey Hepburn in de zeer bekende film Breakfast at Tiffany’s een model van Ray-Ban. Ook Michael Jackson droeg bij aan de populariteit van het merk door in de jaren 90 vaak in het openbaar te verschijnen met een echte Ray-Ban op zijn neus. Verder is president Obama ook regelmatig gefotografeerd terwijl een zonnebril van het merk draagt.

Modellen

Er zijn natuurlijk verschillende Ray-Ban modellen. Elk jaar verschijnen er nieuwe edities die voldoen aan het modebeeld dat bij het moment pas. Maar er zijn een aantal modellen die blijvend zijn. Twee zijn in het speciaal erg bekend.

Bron: Rich Niewiroski Jr., Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Rich Niewiroski Jr., Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Aviator
De Aviator is het eerste model dat Ray-Ban ooit produceerde. De naam heeft het model te danken aan zijn doelgroep: piloten. Ray-Ban heeft het patent op dit model zonnebril. Tegenwoordig zijn er ontiegelijk veel merken die het gewilde model gebruiken voor hun eigen zonnebrillen.

Ray-Ban verkoopt verschillende soorten Aviators. De brillen hebben wel altijd hetzelfde model. Ze zijn echter verkrijgbaar met verschillende montuurkleuren, glaskleuren. Sommige brillen heb gepolariseerde glazen, hetgeen gunstig is voor automobilisten. Verder zijn er er modellen met een dubbele brug die er voor zorgt dat de bril beter blijft liggen op je neus, en modellen met extra lange pootjes zodat de bril minder snel van je hoofd af valt.
Samen met de Wayfarer wordt de Aviator gezien als de populairste bril aller tijden.

Bron: F.412, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: F.412, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wayfarer
De Wayfarer kwam in 1952 voor het eerst op de markt. Dit model werd door Audrey Hepburn gedragen in Breakfast at Tiffany’s, waardoor het een groot succes werd. Vooral in de jaren 50 en 60 verkocht dit model zonnebril erg goed. Daarna kwam de verkoop terecht in een dip. Deze dip verdween zo rond het jaar 2000 en sindsdien is het model weer razend populair. Net als de Aviator is de Wayfarer ontworpen voor piloten, maar als snel werd het model zeer gewild bij vrouwen.

Tegenwoordig is de Wayfarer in vele kleuren verkrijgbaar. Zwart, wit, rood, turquoise, je kunt het zo gek niet noemen. Sommige kleuren zijn tijdelijk, anderen permanent. Zeker is dat de zonnebril nog altijd zeer goed verkoopt. Ook op deze bril bestaan varianten, verschillende kleuren glazen en wel en niet gepolariseerde exemplaren. Verder word de Wayfarer naar hartenlust gekopieerd door andere merken. Het echte merk is echter te herkennen aan het tekentje van Ray-Ban dat linksboven in de rechter lens van de bril gegraveerd staat.
Samen met de Aviator wordt de Wayfarer gezien als de populairste zonnebril aller tijden.

Overige Ray-Ban zonnebrillen
Buiten de twee bekende zonnebril modellen, verkoopt Ray-Ban nog veel andere stijlen zonnebrillen. Op alfabetische volgorde zijn dit:
 • Balorama
 • Cats
 • Clubmaster
 • Outdoorsman
 • Predator
 • Shooter
 • Caravan
 • Olympian
 • Daddy-D
 • Warrior
 • Jacky Ohh

Lenzen en Monturen

Niet elk model zonnebril heeft een zelfde soort montuur en niet elke bril heeft een zelfde soort lens. Niet elke Aviator heeft dezelfde lens. Wanneer u van plan bent een Ray-Ban zonnebril te kopen, is het verstandig uit te zoeken welke lens soort u graag wilt hebben in uw bril.

Lenzen

Er zijn vier verschillende lens soorten die gebruikt worden in Ray-Ban zonnebrillen.
 • G-15 Neutral Grey: Deze lens zorgt ervoor dat je kleuren ziet zoals ze zijn. Alle kleuren worden even goed door gelaten door de lens, daarom krijg je een duidelijk beeld te zien. Dit is heel rustgevend voor je ogen. De lens word al ruim 70 jaar door Ray-Ban gebruikt.
 • B-15 High Contrast Brown: Deze lens laat een groot deel van blauw licht niet door. Dit maakt de lens uitermate geschikt voor automobilisten.
 • Polarized: Ook gepolariseerde lenzen zijn zeer populair onder automobilisten. De lenzen halen schitteringen weg uit het beeld. Daardoor wordt je niet meer verblind door bijvoorbeeld een licht schittering op een auto voor je.
 • Light Adaptive: Light Adaptive lenzen passen zich aan aan de hoeveelheid ligt aanwezig is. Wanneer u zich bevindt in een lichte omgeving, dan zijn de lenzen donker. Is het redelijk donker buiten, dan zijn de lenzen heel licht van kleur. Draagt u de bril afwisselend in het donker en het licht, dan zult u het verschil nauwelijks merken.

Monturen

De monturen van Ray-Ban zonnebrillen worden van drie verschillende materialen gemaakt:
 • Titanium:Titanium is heel licht en heel flexibel. Buiten dat is het materiaal ook heel erg sterk en nikkel vrij. Dit maakt monturen van het titanium ook geschikt voor mensen met een heel gevoelige huid.
 • Memo-Ray: Brillen met een montuur van Memo-Ray zijn nog flexibeler dan die van Titanium. Ze zijn daarom erg geschikt voor mensen die zeer actief en wild bezig zijn, bijvoorbeeld skaters.
 • Carbon Fire: Carbon Fire monturen zijn stevig en licht. Ze zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, wat ze erg populair maakt.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig rijden met een Serengeti zonnebril!Elke zonnebrillen fanaat weet het, voor autorijden is een Serengeti de uitkomst! Het wordt tijd dat iedereen dit leert,…
Een echte Ray-Ban zonnebril herkennenEen echte Ray-Ban zonnebril herkennenRay-Ban is een zeer populair merk, dat vooral bekend staat om zijn zonnebrillen. Wanneer je een Ray-Ban zonnebril koopt,…
TruColor zonnebril, hoe werkt het?TruColor zonnebril, hoe werkt het?De Tru Color zonnebril is een zonnebril met een melaninefilter in de glazen. Alleen de makers van Tru Color zonnebrillen…
Veilig op de weg met een "goede" zonnebrilVeilig op de weg met een "goede" zonnebrilIedereen die met de auto op de weg zit, wordt wel eens geconfronteerd met verblinding door reflecterend licht of door ee…

Bedrijfsfeest of bedrijfsuitje? De beste organisatietips!Bedrijfsfeest of bedrijfsuitje? De beste organisatietips!Een bedrijfsfeestje of bedrijfsuitje kan ontzettend leuk zijn. Het is de gelegenheid bij uitstek om die ene collega bete…
Openbare toiletten in Nederland, waar blijven ze?mijn kijk opOpenbare toiletten in Nederland, waar blijven ze?We moeten allemaal naar de WC, elke dag weer. Buiten de deur is het in Nederland echter nog steeds slecht geregeld met d…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.