Kleuren en hun betekenissen

Kleuren zijn heel belangrijk in ons leven. Het beïnvloedt onze stemmingen en geeft ons bijvoorbeeld informatie. Kleuren staan ook symbool voor zaken als gevaar, rouw, rijkdom, macht, liefde, onschuld en ga zo maar door. Hieronder wordt dieper ingegaan op een aantal kleuren en waar ze voor staan.

Rood

De mens is zeer gevoelig voor de kleur rood. Het is een hele sterke kleur die verbonden is aan veel opvallende zaken. Te denken valt bijvoorbeeld aan bloed en vuur. Ook is het in de hele wereld een belangrijke kleur om signalen af te geven. Verkeerslichten, verkeersborden en remlichten bevatten allemaal de kleur rood.

Rood is ook een warme kleur. Het is daarom ook de kleur van de liefde en hartstocht. Rood windt op en wekt onrust. Het veroorzaakt een stoot adrenaline in het bloed en versnelt hiermee de hartslag en het verhoogt de bloeddruk.

Tijdens de Middeleeuwen werd rood gezien als de kleur van zonde en vernietigend geweld. Roodharige vrouwen werden van hekserij verdacht en op de brandstapel gegooid. Ook de duivel is rood. In die tijd droegen priesters rode gewaden om zich te beschermen tegen duivelse krachten.

Is rood je lievelingskleur? Volgens kleurpsychologen heb je dan de behoefte om krachtig te lijken. Je wilt indruk maken. Presteren en inzet vind je zeer belangrijk. Ook zou je van avontuur en afwisseling houden. Je bent strijdlustig, impulsief, jaloers, moedig en geestdriftig. Iemand die met jou omgaat, zal zich niet snel vervelen.

Geel

Geel bevat het meeste licht van alle kleuren. Het is een opvallende kleur die om deze reden vaak gebruikt wordt in reclames. Ook als signaal in het verkeer en de techniek kom je regelmatig de kleur geel tegen. Het schijnt dat gele auto's minder vaak bij verkeersongelukken betrokken zijn. Dit omdat ze meer opvallen.

De kleur voor Pasen is geel. Dit komt omdat geel geassocieerd wordt met zon, licht, leven en lente.

Over de hele wereld is geel altijd al een populaire kleur geweest. Zo versierden vrouwen in het oude Egypte hun lichamen met gele oker. In China mochten alleen de leden van de keizerlijke familie de kleur geel dragen omdat zij gezien werden als afstammelingen van de zon. In landen als Griekenland en Italië was blond haar heel gewild en dus wasten zowel vrouwen als mannen hun haar met een speciaal middel om het zo blond mogelijk te krijgen. In de Middeleeuwen was men minder positief over de kleur geel. Zij brachten het in verband met haat en vijandschap. De kleur geel wordt in Azië beschouwd als een heilige kleur en is ook de spirituele kleur van het boeddhisme.

Betekenissen van de gele kleur zijn ook wijsheid, hoge intelligentie, creativiteit, fantasie en groot denkvermogen. Het zet de hersenen aan tot denken en is een goed middel tegen neerslachtigheid.

Is geel je lievelingskleur? Dan streef je volgens kleurpsychologen naar veelzijdigheid en ben je geestelijk zeer levendig. Je probeert constant je kennis uit te breiden en je reist graag.

Groen

Groen staat voor veiligheid en wordt veel gebruikt om signalen af te geven die dit weergeven. Te denken valt aan het groene verkeerslicht of het bord van een nooduitgang.

De kleur groen werkt kalmerend en geeft rust. Het kan helend werken. Indien je je ogen ontspanning wil geven dan kan je naar de kleur groen gaan staren. Het versterkt het gezichtsvermogen. Daarom is werken in een groene ruimte ook heel goed want het heeft een heilzame en een activerende werking op lichaam en geest.

Groen heeft vele kanten. Aan de ene kant is het een vredige kleur. Denk maar aan de natuur en het signaal veilig. In de Katholieke kerk wordt met groene gewaden hoop en vruchtbaarheid uitgedragen. Moslims zien de kleur groen als de kleur van de oase. Voor hen symboliseert het wijsheid, inzicht en toewijding. In China staat de kleur groen gelijk aan een lang leven. Toch wordt groen ook vaak in verband gebracht met minder leuke zaken. Rare wezens worden vaak afgebeeld in de kleur groen. Ook is groen de kleur van vergif.

Omdat groen ook wel symbool staat voor vruchtbaarheid, werd er vroeger vaak getrouwd in het groen. Later werd dit niet zo snel meer gedaan omdat groen ook staat voor overspel en welke bruid wil er dan nog rondlopen in een groene bruidsjurk?

Is groen jouw lievelingskleur? Dan hou je volgens kleurpsychologen van de natuur en het leven. Ook van rust, orde, warmte, gezelligheid en vrijheid. Je bent meestal opgewekt, vasthoudend, spraakzaam, taai en betrouwbaar.

Blauw

De kleur blauw werkt kalmerend en verzachtend en is een koele, rustige en neutrale kleur. Het is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuïtie. Ook is blauw de kleur van de hemel. Door de tijden heen en bij alle culturen is de hemel de verblijfplaats van goden en godinnen. In de klassieke oudheid was blauw een bovenaardse kleur. Dit omdat het de kleur van de oppergod was. In latere tijden werd het de kleur van de adel omdat men vond dat deze verheven waren boven het gewone volk.

Vroeger werden deuren en luiken van huizen vaak blauw geverfd omdat men dacht dat de kleur blauw de kracht had om kwade machten te verjagen. In Zuid-Europa zie je nog steeds veel blauw aan huizen. Dit is niet meer om de kwade machten buiten te houden maar vliegen. Deze hebben namelijk een hekel aan de kleur blauw.

Over de hele wereld wordt blauw gebruikt voor pictogrammen, openbare mededelingen en verkeersborden. Voor teksten die van afstand gelezen moeten worden, is de beste combinatie wit op blauw.

Is blauw jouw lievelingskleur? Dan blijf je meestal kalm en nuchter. Je hebt een vreedzaam karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Verder ben je trouw, eerlijk, verstandig en werk je hard.

Wit & Zwart

De kleur wit is de optelsom van alle kleuren samen. Wanneer licht volledig wordt teruggekaatst, zien wij dit als de kleur wit. Wanneer er geen licht wordt teruggekaatst dan zien wij de kleur zwart.

De kleur wit straalt geen warmte uit en het neemt ook geen warmte op. Mensen met een blanke huid houden lichaamswarmte dan ook beter vast dan iemand met een donkere huid.

Omdat wit voor schoon en smetteloos staat, is de beroepskleding van mensen die met hygiëne werken altijd wit. Denk maar aan doktoren, koks en laboranten.

Is wit je lievelingskleur? Dan ben jij perfectionistisch ingesteld. Ook ben je koel, zakelijk, betrouwbaar, onverstoorbaar en oprecht.

Is zwart je lievelingskleur? Dan wordt er wel eens over je gezegd dat je geen kleur wil bekennen.

Betekenissen

 • Blauw - goddelijkheid, oneindigheid, onschuld, melancholie, oprechtheid
 • Bruin - armoede, nederigheid, aarde, degelijkheid, saai
 • Geel - licht, luister, glorie, afgunst, verraad
 • Goud - goddelijkheid, rijkdom, macht
 • Groen - hoop, groei, leven, toekomst
 • Grijs - neutraal, geborgenheid, wijsheid, luxe, ouderdom
 • Magenta - vrolijk, opwindend, schokkend
 • Oranje - warmte, rijkdom, erotiek
 • Paars - rouw, boete, vasten, ingetogenheid, onderdanigheid, gezag, koninklijkheid, sensualiteit, decadentie
 • Rood - liefde, lijden, offer, strijd, liefde, feestvreugde, hartstocht, moed
 • Roze - zachte tedere liefde, blijdschap
 • Wit - vreugde, feest, waarheid, reinheid, blijdschap, tederheid, liefde
 • Zilver - reinheid, zuiverheid, vast vertrouwen
 • Zwart - duisternis, diepste rouw, dwaling, zonde
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…

Een kabouter kinderfeestjeVoor de jongste ploppertjes onder ons is het leuk om een kabouterfeestje te geven voor de verjaardag, nodig je vriendjes…
Ingrediënten voor een lang succesvol huwelijkIngrediënten voor een lang succesvol huwelijkAls we gegarandeerd zouden weten wat de ingrediënten voor een lang succesvol huwelijk zijn, dan zouden we inmiddels erg…
Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 02-07-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.