De beste topmodellen van vroeger

Tegenwoordig zijn modellen programma's niet van de tv weg te denken. En als je als model wint heb je een glansrijke cariere tegemoed. Zo een twintig jaar geleden ging het heel anders. Je werd meestal op straat ontdekt of je bouwde gewoon een cariëre op als fotomodel of mannequin. Hoe gaat het eigenlijk met deze topmodellen van vroeger?

Cindy Crawford

Éen van de eerste en meest bekende topmodel is Cindy Crawford. Deze in 1966 te Illinois geboren prachtige vrouw werd als 16 jarig meisje ontdekt door een fotograaf voor een krant. Cindy in 1982 kreeg echt een boost in haar modellen cariëre toen in 1982 The Elite model of the year verkiezing 2e werd. Cindy werd vooral bekend door haar moedervlek boven haar lip. In het begin van haar cariëre werd deze schoonheidsvlek nogal eens weggewerkt op foto's, zelfs toen ze voor eerst op de cover van Voque stond.

Deze vrouw is zeer intelligent. Ze kreeg namelijk een studiebeurs om voor scheikundig ingineur te studeren. Na een kwart van van haar studie stopte ze er mee om full-time model te worden. Cindy heeft een zeer succesvol cariëre als model, Mannequin en tv presentatrice. In 1991 trouwt ze met Richard Gere. Dit huwelijk houd 4 jaar stand. In 1998 trouwt ze met Rande Gerber met wie ze nog steeds getrouwd is en 2 kinderen heeft: Presley Walker en Kaia Jordan. Cindy is geen model meer, maar is wel nog steeds actief bezig. Zo zet ze zich in voor het Ronald McDonald huis en is ze te gast geweest bij The Tyra Banks show.

Claudia Schiffer

Dit Duitse voormalig topmodel werd ontdekt in 1987 toen ze uit was in een disco met een vriendin. Niet al te lang daarna verscheen ze in Elle magazine en ging ze modelleren voor Chanel.Ze heeft een 5 jaar lang een relatie gehad met illusionist David Copperfield, maar uiteindelijk trouwde ze op 25 mei 2002 met Matthew de Vere Drummond, beter bekent als Matthew Vaughn. Ze hebben twee kinderen, een zoon Casper en een dochter Clementine, die allebei in Londen zijn geboren.

Als meisje was ze populair op school. Maar door haar lengte (1,80m) voelde zich toch anders als haar klasgenootjes. Hierdoor werd ze erg verlegen en wilde het liefst niet opgemerkt worden. Eigenlijk wilde ze vroeger advocaat worden en wilde ze bij haar vaders bedrijf gaan werken. Maar nadat ze was ontdekt als fotomodel heeft ze die ambitie snel laten verdwijnen.
In de jaren 90 was ze erg populair. Dit komt mede doordat ze heel erg veel op Brigitte Bardot lijkt. Nadat ze op de cover van de Franse Elle heeft gestaan, word ze het nieuwe gezicht van Chanel. Door haar opvallende uiterlijk (blond haar en blauwe ogen) en lengte, werd ze een wereldberoemd supermodel. Na vele jaren voor veel bekende merken te hebben gewerkt doet ze het nu wat rustiger aan. In 2006 was ze nog het gezicht van het Spaanse kledingmerk Mango en ze heeft nu nog een contract bij L’Oréal, waar ze reclame maakt voor anti-rimpel crèmes. Het blad Forbes schat haar vermogen op zestig miljoen Euro in 2002.

Naomi Campbell

Dit topmodel is wel het meest besproken model. Ze is vooral bekend om haar nogal opvliegerige karakter en komt daardoor regelmatig in de media terecht. Nu op 38 jarige leeftijd is ze nog steeds opvliegerig, maar ze werkt nog steeds als model en loopt nog behoorlijk wat catwalks af. Ze zou gaan trouwen met een superrijke rus Vladimir Doronin.
Op 7 jarige leeftijd deed ze al mee in de muziekclip van Bob Marley en op 11 jarige leeftijd deed ze mee aan een muziekclip van Culture Club. Op 15 jarige leeftijd werd ze ontdekt toen ze door Covent Garden in Londen liep. Al snel tekende ze een contract bij Elite Model Management. Ze startte haar carrière als catwalk model, en werd bekend door haar superlange benen. Ze werd later dan ook de zwarte panter van de catwalk genoemd, vanwege haar sexy silhouet en manier van bewegen.

Al snel daarna stond ze voor de fotocamera en werd zo fulltime fotomodel. Omdat ze een ander model verving stond ze als covermodel op de Elle. In augustus van 1988 was ze het eerste zwarte fotomodel dat op de op de cover van Voque Paris stond. En dit herhaalde zich ook op de Voque UK, Voque Nippon en Time magazine.
Samen met collega modellen stond ze in 1990 in de muziekclip freedom van George Michael en 1992 in de muziekclip van Madonna Erotica. Daarna heeft ze nog vaker een gastrol in muziekclips gehad van verschillende artiesten
Het hoogtepunt van haar Carrière was in het begin van de jaren 90. Samen met Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Linda Evangelista en Kate Moss vormden ze the Big Six van de modellen wereld.

Linda Evangelista

Linda Evangelista is een Canadees model die geboren is op 10 mei 1965. Ze heeft Italiaanse
ouders en is katholiek opgevoed. Linda wist al vanaf 12 jarige leeftijd dat ze model wilde worden. In 1978 werd ze ontdekt tijdend de Miss Teen Niagara Contest. Al snel verhuisde Linda na New York en schreef zich in bij Elite Model Management. Niet lang daarna verhuisde ze naar Parijs om meer aan haar carrière te werken. Ook zij verscheen in de muziekclip van George Michael.

Linda werd vooral bekend vanwege de steeds wisselende kapsels. In de late jaren tachtig knipte ze al haar haar af voor een jongensachtig kapsel. De catwalkshows die ze dat jaar zou gaan lopen werden meteen geannuleerd. Dit was de eerste van haar opmerkelijke vele kapsels. Binnen een aantal maanden verscheen ze op vele covers vanwege haar kapsels en veel vrouwen kopieerden de haarstijl. Ze werd al snel de Kameleon genoemd.
In 2007 tekende ze voor meerdere jaren een exclusief contract bij L’Oréal Paris
In 2008 werd er aangekondigd dat ze voor Prada in het najaar de ster van de Campagne zou zijn.

In de loop der jaren heeft ze onder andere de volgende kapsels gehad
 • Tot 1988 lang midden bruin haar
 • 1988 de beroemde korte bruine model
 • 1989 kort model
 • 1991 platina blond
 • 1992 rood
 • 1992 donker bruin asymmetrisch model met lange plukken en geschoren zijkant en achterkant
 • 1993 een bob model
 • 1994 middel lang blond
 • 1995 middel lang peroxide blond
 • 1995 modern model en bruin
 • 1996 middel lang en bruin

Linda is getrouwd geweest van 1987 tot 1993. Daarna heeft ze een relatie gehad met acteur Kyle MacLachlan (1992-1998) en daarna heeft ze een relatie gehad met voetballer Barthez vervolgens met een olie magnaat en daarna nog een formule 1 coureur.
Linda heeft altijd graag kinderen gewild. In 1999 kreeg ze na 6 maanden een miskraam (vader was Barthez). Maar op 11 oktober 2006 is ze uiteindelijk toch nog moeder geworden van een zoon genaamd Augustin James. De vader is onbekent.

Christy Turlington

Christy Turlington is geboren op 2 januari 1969 in Walnut Creek, California. Zij werd ontdekt toen ze aan het paardrijden was in Miami. Ze begon haar modellen carrière op een leeftijd van veertien jaar. Ze mocht van haar ouders alleen modellenwerk doen tijdens de vakanties en moest eerst haar school af maken. Nadat ze geslaagd was van de middelbare school verhuisde ze naar New York om aan de slag te gaan als fulltime model. In 1987 werd ze het gezicht van Calvin Klein en werkte veel voor merken als Maybelline Cosmetics en Giorgio Armani.

Ook Christy had haar carrière piek in het begin van de jaren 90. Ze kreeg een rol in de documentaire Unzipped. Een ducumentaire over mode ontwerper Isaac Mizrahi. Daarna had ze nog een rol in de film Prêt-à-Porter gemaakt door de beroemde director Robert Altman. Tevens verscheen Christy in de muziekclip van George Michael en ze kreeg een rol in de muziekclip van Duran Duran: Notorious.

In 1994 ging ze terug naar school en studeerde in 1999 cum laude af. Ook begon ze dat jaar weer vlees te eten na jaren vegetariër te zijn geweest. Ook is Christy een anti-rook activiste, omdat ze zelf long emfyseem heeft en haar vader aan longkanker is overleden.

Christy is uit geweest met de acteurs Roger Wilson, Christian Slater en Jason Patric. Op een feest in 2000 ontmoette ze acteur/director/schrijver Edward Burns. Binnen een aantal weken waren ze verloofd. Hun voorgenomen huwelijk in oktober 2001 ging mis. Door de terreur aanval van 9/11, dat maar een paar blokken van hun woning was, ging het stel uit elkaar. Maar gelukkig kwam het stel weer bij elkaar en trouwden op 7 juni 2003. Christy en Edward krijgen 2 kinderen. Dochter Grace word geboren op 25 oktober 2003 en zoon Finn word geboren op 11 februari 2006.

Kate Moss

Kate Moss is geboren op 16 januari 1974 in Engeland. Net als Naomi Campbell heeft ze veelvuldig in de media gestaan. Alleen niet voor haar aggresieve karater maar voor haar drank en drugs gebruik. Kate Moss is het kleinste Topmodel ooit. Om topmodel te zijn heb je minimaal een lengte van 1.75 meter nodig. Kate heeft slechts een lengte van 1.68 meter.

Kate word als 14 jarige ontdekt op het JFK vliegveld in New York. Kate's carrière begon al op 15 jarige leeftijd. Er werden zwart-wit foto's van haar gemakt voor het blad The Face, dat haar meteen geliefd bij het publiek maakte. In de jaren 90 werd Kate de anti-supermodel omdat ze zo in contrast stond met de supermodellen van dat moment, die zo bekend waren door hun sierlijkheid en lengte. Bij Calvin Klein is heel lang het gezicht geweest. En ondanks haar geringe lengte werd ze veelvuldig gevraagd door de topdisigners van dat moment om de catwalk te belopen.

In September 2005 bereikt ze een dieptepunt in haar loopbaan. Ze word betrapt op het cebruik van cocaïne en alle bedrijven waar ze onder contract staat laten haar direct vallen. Maar in eind 2005 maakt ze een gigantische come back. Haar come back was zo groot dat ze 2e stond op the biggest come back list van sterren.

Tot op heden werkt ze als model en behoort ze net als Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington tot de supermodellen of te wel the Big six.

Na relaties te hebben gehad met Johnny Depp en Mario Sorrenti. Op 29 september 2002 krijgt Kate een dochter genaamd Lila Grace Moss. De vader is Jefferson Hack. In 2007 heeft ze nog een korte relatie met Pete Doherty. Momenteel woont Kate met haar dochter in een riant huis in St John's Wood te Londen.
© 2009 - 2021 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Model worden – Hoe doe je dat?Model worden – Hoe doe je dat?Model worden is een droom van veel meisjes. Vooral tienermeiden willen er net zoals de beroemde topmodellen uitzien die…
Wat verdienen topmodellen?Bepaalde beroepen betalen bijzonder goed, bijvoorbeeld topmodellen verdienen tot €32 miljoen. Dergelijke bedragen is ech…
Hoe word je een professioneel model?Het is de droom van vele jonge meisjes: het worden van een professioneel model. Vaak wordt de modellenwereld afgespiegel…
Models: Tyra BanksModels: Tyra BanksTyra Banks is een amerikaans supermodel, een televisie persoonlijkheid en heeft haar eigen talkshow 'The Tyra Banks Show…

Geweld op Amerikaanse schoolNooit eerder stierven zoveel onschuldige slachtoffers als tijdens het bloedbad in Virginia Tech in 2007. De schietpartij…
Kredietcrisis en zelfmoord – de mogelijke oorzakenKredietcrisis en zelfmoord – de mogelijke oorzakenDe kredietcrisis en zelfmoord: op 6 januari 2009 werd bekend dat de 74-jarige Duitse miljardair Adolf Merkcle zichzelf v…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!