10 tips voor een beter milieu

Het klimaat blijft maar veranderen. De gemiddelde temperatuur stijgt en extremere weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Vooral inwoners van ontwikkelingslanden zullen het meest last ondervinden van de klimaatveranderingen. In dit artikel kunt u lezen wat u thuis kunt doen tegen deze klimaatsveranderingen.

Het gebruik van fossiele brandstoffen

Een van de belangrijkste oorzaken voor de toenemende klimaat verandering is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. De gassen die bij de verbranding vrijkomen vormen een laag over de aarde waar warmte onder blijft hangen zoals in een broeikas. Om de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan zijn er afspraken gemaakt over de uitstoot van deze broeikasgassen. Het gebruik van schone energie wordt daarom nu ook erg bevorderd en gestimuleerd hierbij moet men denken aan energie uit wind, zon, water en biomassa.

Groene stroom

Tegenwoordig kan je een keus maken tussen wat voor soort stroom je kiest, het is dan niet dat je nu andere stroom krijgt maar de manier waarop het is opgewekt is heel verschillend. Het “gewone stroom” word meestal opgewekt met behulp van koolcentrales of verbranding van fossiele brandstoffen. Bij “Groene stroom” wordt stroom uit zon, wind, water of biomassa gewonnen. Daarbij komen veel minder broeikasgassen in de lucht terecht wat beter voor het milieu is. Ondertussen hebben ruim 2 miljoen huishoudens voor groene stroom gekozen. Ook de prijzen voor groene stroom zijn nu ook gelijk aan die van “grijze (gewone) stroom” waardoor het erg verstandig is om over te stappen op groene stroom.

Maak gebruik van spaarlampen

Een spaarlamp is een lamp die veel zuiniger is dan een gloeilamp. Een spaarlamp van 15 watt geeft dan ook net zoveel licht als een gloeilamp van 60 watt. Ook bespaard u geld op uw energie rekening waardoor het alleen maar voordelig is om spaarlampen te gebruiken. De aanschafprijs van een spaarlamp is dan wel duurder maar op de langere termijn verdient u die met gemakt terug door het verminderde energie verbruik. Ook gaan spaarlampen veel langer mee dan gloeilampen.

Haal apparaten van de Stand-by modus

Er zijn apparaten die zonder stand-by mode kunnen functioneren. Maar vaak is stand-by niet nodig en wordt er onnodig energie verbruikt. Vaak gebeurt het bij de computer. Er wordt gedacht dat de computer sneller slijt doordat hij regelmatig in en uit geschakeld word hier klopt niks van. Het is verstandiger om de computer uit te zetten. Als je de Computer de hele nacht aan laat staan kost dat even veel stroom als een lamp van 40 Watt de hele nacht laten branden. Ook andere elektronische apparaten zoals de televisie, cd speler, magnetron, etc. verbruiken energie als u ze niet uit zet.
U kunt eenvoudig energie besparen door alle apparaten uit te zetten en dit zult u dan ook snel merken op uw energie rekening.

Rijd gelijkmatig en rustig

U kunt gemakkelijk geld en brandstof besparen door een zuinige rijstijl. Als u bijvoorbeeld tienduizend kilometer per jaar op de snelweg rijdt, met een gemiddelde snelheid van 120 km per uur. Dan kost dan ongeveer 750 liter benzine. Maar als u een lagere snelheid aanhoudt (100 km per uur) dan verbruikt u nog maar 640 liter benzine, dat scheelt toch weer ongeveer 160 euro.

Koop een water besparende douchekop

Een waterbesparende douchekop doucht gewoon hetzelfde als een normale douchekop maar toch gebruikt deze douche kop een stuk minder water waardoor het zeer verantwoord overkomt en u minder water gebruikt wat u zeker zult zien op uw water rekening

Draai geen halve was meer

U bespaart water, energie en geld als u wast met een volle trommel. Was ook op een zo laag mogelijke temperatuur, dat bespaard energie kosten en de meeste wasmiddelen werken ook goed op 40 graden.

Inkopen van voedsel

Per jaar gooit een gemiddeld huishouden ongeveer 100 tot 160 kilo voedsel weg. Dat is niet alleen zonde van het geld en het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig was voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de producten. De oorzaak is vaak dat mensen meer voedingsmiddelen kopen dan nodig. Het kan soms erg moeilijk zijn in te schatten wat je deze week gaat eten en dus moet inkopen daarom hier een tip: koop voornamelijk producten die niet snel bederven als u voor meerdere dagen boodschappen doet. Als u fruit, brood en andere kort houdbare producten koopt probeer die dan zo dicht mogelijk bij de dag van gebruik te kopen.

Zet de verwarming wat lager

Met iedere graad die u de thermostaat lager instelt, bespaart u gemiddeld zeven tot 8 procent op uw energiegebruik voor verwarming. Wanneer u gewend bent om op 22 graden of meer te stoken, kan twintig graden nog steeds erg prettig zijn. En het zal toch veel schelen op uw energie rekening.

De verwarming in de ochtend

Laat de verwarming niet aan staan als u voor langere tijd weg bent. De kamerthermostaat kunt u een uur voor vertrek of voor het slapen gaan 4 tot 6 graden lager zetten dan de temperatuur overdag. Het huis is dan in de ochtend of bij thuiskomst weer snel op de gewenste temperatuur.
© 2008 - 2023 Lucdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MilieuverontreinigingMenselijk handelen leidt tot milieuverontreiniging. De Nederlandse overheid probeert door middel van wetgeving het milie…
Welvaart meten: Voorbij het BBPWelvaart meten: Voorbij het BBPStavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 – 2009) zei op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrappor…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Milieuvriendelijker wassenLet er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de…

Wat is Yin en Yang?We hebben er de mond over vol, maar wat is “Yin en Yang” nu eigenlijk en wat kunnen we er mee? Het Oosterse Yin en Yang…
Lucdejager (26 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.