Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2019

Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2019 Dat het weer van slag is door de klimaatveranderingen blijkt wel uit de extreme weersomstandigheden waarmee de wereld in 2019 te kampen kreeg. Een aantal schepen kwamen in de problemen, waarvan de MSC Zoe die van 1 op 2 januari veel containers verloor. Racelegende Niki Lauda overleed op 70-jarige leeftijd en zangeres Marie Fredriksson van Roxette overleed op 61-jarige leeftijd. Het lukte Maarten van de Weijden om de Elfstedentocht zwemmend te voltooien. Wat gebeurde er nog meer in 2019?

Het jaar 2019

In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn is overleden. Op 12 september is het 75 jaar geleden dat Limburg tijdens de WO II werd bevrijd.

Januari

 • Het traditionele vreugdevuur op het strand van Scheveningen is in een chaos geëindigd. Door de harde wind ontstond er een vonkenregen. Die veroorzaakte schade aan woningen en auto's. De stapel met pallets die werden gebruikt voor het vreugdevuur had een hoogte van 48 meter en dat was hoger dan toegestaan.
 • Het containerschip MSC Zoe verliest in de nacht van 1 op 2 januari tijdens harde wind containers. Dit gebeurt ter hoogte van het eiland Borkum (Duitsland). De stranden van Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland liggen bezaaid met onder andere speelgoed, televisies en meubels. Maar ook het vaste land van Friesland en Groningen ligt bezaaid. Onder de containers bevinden zich ook een aantal met gif. Een grote natuurramp dreigt door de aanwezigheid van gif en grote hoeveelheid plastic. (nader uitgelicht)
 • Op de Størebelt Brug in Denemarken vallen 6 doden en raken 16 mensen gewond, doordat een passagierstrein op een container van een goederentrein botst. De container is door de stormachtige wind van de tegemoetkomende trein geblazen. De brug was voor autoverkeer afgesloten in verband met de storm, anders waren er vermoedelijk meer doden te betreuren geweest.
 • Michael van Gerwen wordt voor de derde keer wereldkampioen darten.
 • Wintersporters in Oostenrijk, het westen van Zwitserland en het zuiden van Duitsland hebben te maken met extreme sneeuwval. In Oostenrijk geldt het hoogste niveau van lawinegevaar. Veel vakantiegangers staan urenlang vast in files. Enkele dagen later valt er weer een grote hoeveelheid sneeuw.
 • Tijdens de Oudjaarsnacht van 2018-2019 ontstond er brand op het schip Sincerity Ace. Het schip had 3804 voertuigen aan boord, waarvan 3500 nieuwe Nissans. Begin januari blijkt dat het schip stuurloos en brandend, ronddobbert op de Stille Oceaan. Alle bemanningsleden zijn in het water gesprongen. Zestien daarvan zijn gered.
 • Op het terrein van FrieslandCampina in Leeuwarden komt een vrachtwagen in botsing met een trein. De Tsjechische chauffeur had de vrachtwagen midden op het spoor neergezet. Zes mensen raken gewond.
 • Shortrack-schaatser Sjinkie Knegt raakt zwaargewond tijdens het aansteken van zijn houtkachel. Daarbij raakten zijn gezicht, benen, voeten en borst ernstig verbrand.
 • Spanje is dagenlang in de ban naar de reddingsoperatie van het tweejarige jongetje Julen. Hij viel in een meterslange, maar smalle waterput. Na 13 dagen bereiken de reddingswerkers hem, maar hij is overleden (nader uitgelicht)
 • Terwijl het in de Alpen koud is, is het in Australië ontzettend heet.
 • In Tsjechië zijn 71 wintersporters na een paar uren bevrijd uit een skilift. De lift raakte beschadigd door een boom die op de kabels viel. De wintersporters zijn met touwen uit de lift gehaald en aan het eind van de middag was iedereen bevrijd. Er was haast geboden, omdat het behoorlijk vroor.
 • Delen van de Verenigde Staten en Canada zijn in de ban van ontzettend koud winterweer. Er worden temperaturen gemeten van - 40°C.
 • Rapper Feis uit Rotterdam is bij een schietincident om het leven gekomen.
 • Zanger Dr. Hook, onder andere bekend van het nummer Sylvia's mother, is op 81-jarige leeftijd overleden.
 • Oud-schaatster Paulien van Deutekom is op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker overleden.
 • Soulzanger James Ingram overlijdt op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was al langere tijd ziek.

Containerramp MSC Zoe uitgelicht

In de nacht van 1 op 2 januari verliest het grootste containerschip ter wereld, de MSC Zoe, heel veel containers met inhoud. Het schip was onderweg naar het Duitse Bremerhaven toen het in de buurt van het eiland Borkum last kreeg van de harde wind. Op één of andere manier zijn de containers omgevallen. Velen zijn in het water beland. Bij aankomst in Bremerhaven is goed te zien dat er nog veel meer containers om liggen. De stranden van Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog liggen bezaaid met aangespoelde goederen, waaronder televisies, speelgoed en stoelen. Daarnaast liggen op het vaste land van Groningen en Friesland ook goederen. Onder de afgevallen lading bevinden zich ook een aantal containers met een gevaarlijke stof. Veel mensen helpen mee om het afval op de stranden op te ruimen. Door de storm van 8 januari, in combinatie met springtij, spoelen er onder andere zwarte handtassen aan op de dijk van Lauwersoog. Naast handtassen drijven er ook matrassen in het water bij Lauwersoog. Twee containers zijn geborgen en naar de haven van Lauwersoog gebracht. Uiteindelijk zijn er 291 containers in het water gevallen, waarvan 200 zijn gelokaliseerd.

Julen uitgelicht

Op 13 januari is Julen samen met zijn familie een dagje weg. Hij speelt samen met zijn neefjes en nichtjes als hij plotseling in een waterput valt. Achteraf blijkt deze waterput illegaal te zijn. De put is 110 meter lang en slechts 25 centimeter breed. Direct na de val horen zijn ouders hem nog huilen, maar dan is het stil. Er wordt hulp ingeschakeld om hem te bevrijden. Tijdens deze reddingsoperatie wordt er getwijfeld of hij wel in de put zit. De put is immers erg smal, maar uit gevonden haren blijkt toch dat Julen in de put zit. Via de put kunnen ze hem niet bereiken, dus wordt er een paar dagen later naast de put een gat geboord om op die manier het jongetje te kunnen bereiken. De reddingsoperatie gaat niet vlekkeloos. Toch zetten de reddingswerkers door. De hoop dat ze hem na een paar dagen kunnen bevrijden vervliegt en pas na 13 dagen wordt hij gevonden. Hij blijkt na autopsie al snel na de val te zijn overleden. Zijn ouders verliezen in korte tijd hun tweede kind. In 2017 overleed een ander kindje van hen aan een hartstilstand.

Februari

 • Amerika gaat nog steeds gebukt onder ijskoude temperaturen. Er worden temperaturen van - 49 °C gemeten.
 • In Australië is het volop zomer met erg hoge temperaturen. Later wordt dit warme weer afgestraft met extreme neerslag, waardoor overstromingen ontstaan.
 • In Litouwen is een speciale app ontwikkelt waarbij asielhonden aan een baasje geholpen kunnen worden. Het lijkt wel een beetje op een datingsite, want zodra er een match is, gaan de hond en potentiële baasje op date. Gaat het goed tussen hen, dan kan de hond worden geadopteerd. De app heet GetPet.
 • Op 7 februari doen veel scholieren mee aan de protestmars tegen het klimaat. Dit wordt ook wel klimaatspijbelen genoemd. Achteraf is premier Rutte niet erg blij dat veel scholieren hierdoor school hebben verzuimd.
 • Nadat profvoetballer Emiliano Sala (25 jaar) twee weken vermist was, wordt zijn vliegtuigje op 7 februari gevonden in het water van het Kanaal. Later blijkt dat de piloot het vliegtuigje niet had mogen besturen. Sala was onderweg van Frankrijk naar zijn nieuwe club Cardiff City in Wales.
 • Een verwarde vrouw sticht in de nacht brand in een appartementencomplex in Parijs. Tien mensen komen om het leven en meerdere mensen raken gewond.
 • Grote verslagenheid heerst onder de leden van een Braziliaanse voetbalclub. Tien jonge leden komen tijdens een brand in hun slaapzaal (tijdens een trainingsweekend) om het leven.
 • In Noord-Korea gold al een voedselrantsoen voor alle inwoners, maar in deze maand wordt het rantsoen nog eens gehalveerd. Inwoners moeten nu van 300 gram voedsel per persoon per dag(!) leven.
 • De eerste bosbranden heersen op het Italiaanse eiland Corsica.
 • Dat dieren heel erg gehecht zijn aan hun baasje, heeft een Argentijnse hond bewezen. De hond lag al 11 jaar lang op het graf van zijn overleden baasje.
 • Een student van een ROC in Twente heeft open-TBC. Hierdoor zijn 44 mensen besmet geraakt en hebben 6 personen daadwerkelijk TBC opgelopen.
 • Een zesjarig Nederlands meisje zit - zonder dat omstanders het door hebben - bewusteloos in een Franse skilift en bij aankomst blijkt zij niet meer te ademen. Ze wordt gereanimeerd en per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij enkele dagen in coma ligt. In eerste instantie is de oorzaak niet bekend, later blijkt dat zij door hevige pijn bewusteloos is geraakt en daardoor in een vreemde houding terecht is gekomen, waardoor haar ademhaling werd geblokkeerd.
 • In Spanje doet men een lugubere vondst. Een kannibaal (Spanjaard van 26 jaar oud) heeft allemaal bakjes met daarin delen van zijn moeder in huis. Hij blijkt zijn eigen moeder te hebben vermoord.
 • In Kroatië wordt het lichaam van een vrouw, die al 19 jaar werd vermist, gevonden in de diepvries in het huis van haar zus.
 • Speelgoedketen Intertoys, met 400 vestigingen verspreid over Nederland en België, is failliet verklaard. Dit geldt alleen voor de vestigingen in Nederland en dan niet voor de vestigingen waar een franchiser aan het roer staat. Later blijkt er sprake te zijn van een doorstart en is het aantal teruggebracht naar 205 winkels en 80 franchisevestigingen.
 • De tiende editie van The Voice of Holland wordt gewonnen door Dennis. Wendy van Dijk neemt afscheid van de TVOH en verlaat RTL, om verder te gaan bij Talpa.
 • De temperaturen in Nederland stijgen op 26 en 27 februari naar te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De natuur loopt drie weken voor. Er worden warmterecords behaald.
 • Flevonice sluit een aantal dagen eerder de natuurijsbaan. Dit komt door de hoge temperaturen in Nederland.
 • Leiders Kim-Jong-Un (Noord-Korea) en Donald Trump (Verenigde Staten) ontmoeten elkaar in Vietnam.
 • De Nederlandse sportjournalist Hans Eijsvogel is op 91-jarige leeftijd overleden.
 • De Finse oud-schansspringer Matti Nykänen overlijdt plotseling op 55-jarige leeftijd. Hij heeft veel overwinningen (waaronder Olympische Winterspelen) op zijn naam staan. Hij had een alcoholprobleem en daardoor presteerde hij steeds minder. Hij heeft op privégebied een roerige tijd achter de rug.
 • De Britse schrijfster Rosamunde Pilcher is op 94-jarige leeftijd overleden.
 • De Nederlandse atlete Tilly van der Zwaard is op 81-jarige leeftijd overleden.
 • De Duitse roeier Maximilian Reinelt is tijdens zijn wintersportvakantie in Sankt Moritz op 30-jarige leeftijd overleden.
 • De Braziliaanse voetballer Daniel Silva dos Santos is op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden.
 • Anke de Graaf, een bekende Nederlandse schrijfster, is op 91-jarige leeftijd overleden.
 • Couturier Karl Lagerfeld is aan de gevolgen van alvleesklierkanker overleden. Hij is 85 jaar oud geworden.

Hond ligt jarenlang op graf baasje uitgelicht

Op het moment dat zijn baasje overleed was de hond - Capitán genaamd - nog maar 4 jaar oud. Na het overlijden van zijn baasje liep de hond weg. Familieleden dachten dat Capitán ook was overleden, maar kwamen er bij toeval achter dat Capitán zijn baasje zocht. Toen zij een bezoek brachten aan het graf, zagen ze Capitán bovenop het graf liggen. Eigenlijk een wonder dat hij zijn baasje had gevonden. Capitán was namelijk nog nooit bij het graf geweest. Capitán wilde niet bij zijn baasje vandaan en is na elf jaar, op vijftienjarige leeftijd, overleden.

Maart

 • Migranten uit Calais beklimmen de veerboot vanuit Dover. Ze willen proberen om op die manier de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. Met man en macht worden ze van de veerboot gehaald. De Franse politie arresteert 48 migranten. De veerdiensten lopen vertraging op.
 • Natuurgeweld houdt huis in de Verenigde Staten. Er is sprake van zowel tornado's als overstromingen.
 • Lotte van der Zee - een 20-jarig Nederlands model - overlijdt als gevolg van een hartstilstand. Tijdens een skivakantie in februari werd ze onwel en lag ze enkele weken in coma.
 • In Spanje wordt een "horrorhuis" ontdekt. In dat huis worden oudere mensen in slechte omstandigheden vastgehouden. Ze zijn gedrogeerd en ondervoed.
 • Tien jaar na het overlijden van Michael Jackson komt de documentaire Leaving Neverland op televisie. In die documentaire wordt een boekje opengedaan over het seksueel misbruik dat Michael Jackson zou hebben gepleegd.
 • Tijdens harde wind wordt er in Friesland schade aangericht. Een windmolen waait om.
 • Een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines stort neer in Ethiopië. Alle 157 inzittenden komen hierbij om het leven. Later in de maand besluit de ESEA dat de toestellen Boeing 737 MAX 8 en 9 voorlopig niet de lucht in mogen. Ook andere landen hanteren deze maatregel.
 • Veel mensen lopen mee tijdens de Klimaatmars in Amsterdam. Een paar dagen later doen ook scholieren mee aan de mars. Zij worden klimaatspijbelaars genoemd.
 • De leefomstandigheden in Venezuela worden alsmaar nijpender. Het land kampt met voedseltekort en daarbovenop is er ook nog eens sprake van een stroomstoring en tekort aan schoon drinkwater. De inwoners van Caracas halen massaal rioolwater op om toch iets te drinken te krijgen.
 • Transgenders worden geweerd in het Amerikaanse leger.
 • In São Paulo komen 10 mensen om het leven bij een schietpartij op een school. Onder de slachtoffers zijn een aantal medewerkers van school, leerlingen en de daders zelf.
 • in Christchurch in Nieuw-Zeeland worden mensen in twee moskeeën beschoten. Er vallen 50 doden en tientallen mensen raken gewond.
 • Zestien militairen komen om het leven bij een aanslag in Mali.
 • In Utrecht vindt een schietpartij plaats in een tram. Daarbij komen uiteindelijk vier mensen om het leven en raken een aantal gewond.
 • Wijlen Rinus Michels is uitgeroepen tot beste voetbalcoach aller tijden.
 • De cycloon Idai houdt huis in Malawi, Mozambique en Zimbabwe. Daarbij komen meer dan 350 mensen om het leven.
 • Groot-Brittannië verzoekt om de Brexit uit te stellen tot 30 juni.
 • In China vallen meer dan 600 gewonden door een explosie in een chemische fabriek.
 • Door een blikseminslag op een school in Congo komen een aantal leerlingen en een docent om het leven.
 • In Iran heersen sinds meer dan 70 jaar zware overstromingen. Daarbij komen tientallen mensen om het leven.
 • Door zware overstromingen is een brug in Nieuw-Zeeland verwoest. Door de hevige regenval zwol de rivier aan tot een woest kolkende rivier. Naast de ingestorte brug, stonden er vele wegen (ongeveer 300 kilometer) onder water.
 • In het noorden van Portugal woeden bosbranden. Dat is vroeg voor de tijd van het jaar. De harde wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden.
 • Een zware storm voor de Noorse kust zorgt ervoor dat een tweetal schepen in de problemen komen. Het gaat om een een vrachtschip en een cruiseschip met aan boord 1300 passagiers. (nader uitgelicht)
 • Vlak voor de kust van Libië worden 120 migranten door een Turkse olietanker gered. Even later kapen de migranten het schip en varen richting Italië, maar daar komen ze niet aan toe. Onderweg worden ze onderschept door Malteser commando's.
 • Ondanks dat de EU in 2018 had voorgesteld om in 2019 de zomer- en wintertijd af te schaffen, is de zomertijd weer gewoon ingegaan.
 • Zanger Keith Flint van The Prodigy is dood in zijn woning aangetroffen. Hij blijkt zelfmoord te hebben gepleegd.
 • Luke Perry - onder andere bekend van de serie Beverly Hills 90210 uit de jaren 1990/2000 - is op 4 maart 2019 op 52-jarige leeftijd overleden. Een paar dagen eerder werd hij getroffen door een beroerte.
 • Jed Allan - een Amerikaanse oud-acteur, overlijdt op 84-jarige leeftijd.
 • Zwemmer Kenneth To overlijdt tijdens een trainingskamp op 26-jarige leeftijd.

Cruiseschip in de problemen voor Noorse kust uitgelicht

Het cruiseschip Sky van rederij Viking komt voor de Noorse kust door de harde wind, met windkracht 9, in de problemen. De motoren vallen uit en het schip dobbert roerloos rond op zee en dreigt te dicht bij de kust te komen. Een van de motoren kan gelukkig herstart worden, waardoor het schip op 2 kilometer afstand van de kust, voor anker kan. Passagiers beleven een angstige periode op het cruiseschip. Door de harde wind raken een aantal mensen gewond, waarvan een paar zwaargewond. Een reddingsactie, met behulp van helikopters, wordt op touw gezet. Ongeveer 300 passagiers worden op die manier gered. Na een angstige nacht op zee, wordt het cruiseschip door sleepboten naar de haven van Molde gesleept.

April

 • F-35 straaljagers worden niet meer door Amerika uitgeleverd aan Turkije.
 • Een Nederlands personeelsuitje in België loopt niet goed af. Twee speedboten knallen op de Schelde tegen elkaar. Twintig Nederlanders raken gewond. Drie daarvan zijn zwaargewond.
 • De Braziliaanse stad Rio de Janeiro wordt getroffen door zware overstromingen. Later in de maand storten twee gebouwen door hevige neerslag in.
 • In het stadsdeel Brooklyn in New York breekt de mazelen uit. De medische noodtoestand wordt uitgeroepen.
 • Een supermassief zwart gat wordt gefotografeerd in het sterrenstelsel Messier 87.
 • Een deel van een brug over de rivier Moju is ingestort, nadat een boot tegen een pijler van de brug is gevaren. Naast een deel van de brug, storten ook twee auto's in de rivier.
 • De eeuwenoude Notre-Dame in Parijs is deels door brand verwoest. De brand is ontstaan tijdens restauratiewerkzaamheden. Er wordt massaal geld ingezameld voor het herstellen van de Notre-Dame.
 • 29 Duitse vakantiegangers komen om het leven op Madeira. De bus waarin zij zaten raakte van de weg en knalde tegen een huis.
 • Er heersen door de droogte veel natuurbranden in Nederland. Ook in het buitenland is het raak.
 • In Rusland doen ze een vreemde ontdekking: bij het schiereiland Kamtsjatka ontdekken ze een ijsbeer op een ijsschots! De ijsbeer is behoorlijk vermagerd en is meer dan 700 kilometer van zijn oorspronkelijke woonomgeving verwijderd.
 • Op eerste paasdag worden er aanslagen in Sri Lanka gepleegd. Er is sprake van in totaal 8 explosies door bommen op verschillende plekken. Naast kerken worden ook hotels getroffen. Door de bomaanslagen komen zeker 207 mensen om het leven en raken er honderden gewond.
 • In de Noorse wateren wordt een witte beluga (dolfijn) gespot. Het dier blijft steeds in de buurt van een vissersboot. Bij nader onderzoek blijkt de witte beluga een Russisch harnas te dragen. Het vermoeden is dat het dier door het Russische leger als spion is ingezet.
 • Roemenië wordt getroffen door een enorme tornado. Deze sleurt een bus tientallen meters de lucht in. Twaalf inzittenden raken gewond, waarvan vier zwaargewond. De tornado zorgt naast veel neerslag ook voor sneeuw.
 • Epke Zonderland wordt Europees kampioen rekstok.
 • In Colombia zijn aardverschuivingen door hevige regenval.
 • De Filipijnen wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter.
 • Het Braziliaans model Tales Soares overlijdt op de catwalk. Hij wordt slecht 26 jaar oud.
 • Oud-voetballer Cees Kick overlijdt op 82-jarige leeftijd.
 • Max van Weezel overlijdt op 67-jarige leeftijd.
 • Gaston van Erven overlijdt op 75-jarige leeftijd.
 • Jan Uitham - hij deed meerdere malen mee met de Elfstedentocht, waaronder de Hel van '63 - overlijdt op 94-jarige leeftijd.
 • Robbert de Greef (wielrenner) is op 27-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Eerder werd hij al door een hartstilstand getroffen tijdens de Omloop van de Braakman.
 • De Tsjechische voetballer Josef ?ural is op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk overleden.

Mei

 • Inda wordt getroffen door orkaan Fani. Er ontstaat behoorlijke schade.
 • Op 4 mei valt er 4 centimeter sneeuw in Limburg.
 • Een Soechoj Superjet 100 vliegt in brand na het maken van een noodlanding op het vliegveld van Moskou. 41 inzittenden komen om het leven.
 • Prins Harry wordt voor het eerst vader.
 • In Burgers Zoo wordt een Maleise berentweeling geboren. Dat is zeldzaam in gevangenschap.
 • Lewis Hamilton heeft een doodziek jongetje in Engeland de dag van zijn leven gegeven. De racewagen van Hamilton heeft een dag in de tuin van het doodzieke jongetje gestaan.
 • In het Duitse Passau worden drie doden gevonden. Allen zijn door één of meerdere pijlen van een kruisboog om het leven gekomen. Later blijkt dat in de woning van één van de slachtoffers nog twee doden worden aangetroffen. Hoe zij om het leven zijn gekomen is onduidelijk.
 • Papoea Nieuw Guinea wordt getroffen door aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Een paar dagen later wordt het eiland weer opgeschrikt door een aardbeving. Dit keer heeft de aardbeving een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Er is een gevaar voor een tsunami.
 • Ajax is kampioen van Nederland. Dit is hun 34e landstitel. Ze dragen dit op als eerbetoon aan Abdelhak Nouri, die 2 jaar geleden door een hartstilstand werd getroffen en daardoor blijvende hersenletsel heeft opgelopen. Nouri speelde namelijk met rugnummer 34.
 • Een 107-jarige Ierse vrouw is na 80 jaar eindelijk herenigd met haar 82-jarige dochter. Toen het meisje 2 jaar oud was kwam ze in een weeshuis terecht en ze is jarenlang naar haar moeder op zoek geweest.
 • Nederland wint na 44 jaar eindelijk weer eens het Eurovisie Songfestival. De eer is voor Duncan Lawrence met het nummer Arcade. Vijf jaar - in 2014 - geleden was het ook al bijna gelukt. Toen werden de Common Linnets tweede.
 • Een medewerker van het Eurovisie Songfestival is overleden nadat hij door een naar beneden vallende lichtinstallatie is geraakt.
 • Een dure Ferrari - Ferrari 288 GTO uit 1985 die ooit van Eddie Irvine is geweest - is in Duitsland tijdens een proefrit gejat. Een paar dagen later wordt de Ferrari weer teruggevonden.
 • Tom Dumoulin stopt met de Giro d'Italia na een zware val.
 • Er valt sneeuw op Corsica.
 • Kikki Bertens is de hoogste Nederlandse tennisster ooit in wereldranglijst. Ze staat op de vierde plek.
 • In Stadskanaal heeft een klant een wel heel bijzonder iets meegenomen uit het toilet van de McDonalds, namelijk een kraan.
 • Een Nederlands echtpaar van 70 en 72 jaar oud rijdt in Italië met de auto de trap bij de metro af.
 • Op de Mount Everest komen 7 bergbeklimmers om het leven.
 • Een haai doodt een man op Hawaï.
 • Een 35-jarige vrouw houdt zich twee weken lang in leven in de jungle op Hawaï.
 • In Boedapest komen een aantal mensen om het leven door een aanvaring tussen een rondvaartboot en cruiseschip.
 • De KNRM heeft een koe uit de Waddenzee bij Ameland gered.
 • De vulkaan Etna op Sicilië barst uit.
 • In Liverpool helt het containerschip MSC Mathilde behoorlijk over. Het schip heeft 2.184 containers aan boord. Gelukkig gaat het goed.
 • De Australische DJ Adam Sky (Adam Neat) bloedt dood op Bali. Hij liep dwars door een glazen deur toen hij een vriendin wilde redden die 4 meter naar beneden was gevallen.
 • Doris Day is op 97-jarige leeftijd overleden
 • Oud-voetballer Frits Soetekouw is op 80-jarige leeftijd overleden.
 • Jan Linzel - een Nederlandse veteraan - is op 103-jarige leeftijd overleden.
 • Ashley Massaro - een Amerikaans model en professioneel worstelaar - is op 39-leeftijd overleden.
 • Formule 1-legende Niki Lauda is op 70-jarige leeftijd overleden.
 • Martine Bijl is op 71-jarige leeftijd overleden.

Juni

 • In Venetië zijn een aantal mensen gewond geraakt nadat het cruiseschip MSC Opera een rondvaartboot bij de kade wegduwt. Het cruiseschip werd door sleepboten getrokken toen het ongeluk gebeurde.
 • Een regionaal politicus van de CDU wordt in Kassel in zijn eigen tuin door het hoofd geschoten en overlijdt.
 • Rafael Nadal wint Roland Garros. Dat is zijn twaalfde overwinning.
 • Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt voor een recordbedrag geveild.
 • Een 12-jarige Nederlands jongetje wordt op een Nederlandse camping geëlektrocuteerd terwijl hij een douche neemt. Wonder boven wonder overleeft hij het drama.
 • Een dag later gebeurt er weer een drama door blikseminslag. Een groepje militairen in opleiding zijn op de Ossendrechtse heide als er noodweer uitbreekt. Ze proberen te schuilen, maar worden door de bliksem geraakt. Een van de jongens raakt zwaargewond.
 • Maarten vd Weijden zwemt voor de tweede keer de Elfstedentocht. Deze legt hij met goed gevolg af.
 • De Italiaanse steden Milaan en Cortina d'Ampezzo krijgen te horen dat Olympische Winterspelen 2026 in hun stad worden gehouden.
 • In Frankrijk wordt de hoogste temperatuur ooit gemeten: 45,9 °C
 • De sinds eind mei vermiste Anja Schaap uit Katwijk wordt 3 weken later dood gevonden in de Noordzee, boven de Waddeneilanden.
 • Darter James Barton is op 38-jarige leeftijd overleden.
 • José Antonio Reyes - een Spaanse voetballer - is op 35-jarige leeftijd door een auto-ongeluk om het leven gekomen.
 • Barry Hughes is op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.
 • Gloria Vanderbilt is op 95-jarige leeftijd overleden.
 • Oud-voetballer Henk Vonk is op 77-jarige leeftijd overleden.
 • De oudste vrouw van Europa (sinds 2018), Maria Giuseppa Robucci-Nargiso, is op 116-jarige leeftijd overleden.
 • "Lieve Mona" - haar echte naam was Loek Kessels - is op 87-jarige leeftijd overleden.
 • De Braziliaanse voetballer Thalles Lima de Conceição Penha is door een auto-ongeluk op 24-jarige leeftijd overleden.
 • Jolene Watanabe - oud-tennister - is op 50-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker.
 • De Amerikaanse Youtuber Etika heeft op 29- jarige leeftijd zelfmoord gepleegd.

Juli

 • De Amerikaanse kustwacht onderschept een onderzeeër met aan boord 1.300 kilo cocaïne.
 • Delen van Europa zijn in de ban van een hittegolf. In Eindhoven wordt een dagtemperatuur van 39,3°C gemeten. In België wordt een dagtemperatuur van 39,9°C gemeten. Een dag later zijn de temperaturen over de 40°C gestegen, namelijk 40,7°C in Gilze-Rijen.
 • De 19e etappe van de Tour de France wordt stilgelegd. Het weer is te slecht.
 • De Amerikaanse acteur Cameron Boyce overlijdt aan de gevolgen van een epileptische aanval. Hij werd slechts 20 jaar oud.
 • Kim Akker, een voormalig Nederlandse judoka, overlijdt door een gasexplosie in haar woning in Mexico. Ze werd slechts 22 jaar oud.
 • Rutger Hauer overlijdt op 75-jarige leeftijd.
 • De Finse langlaufster Mona-Liisa Nousiainen overlijdt op 36-jarige leeftijd. Zij was lange tijd ziek.

Augustus

 • Bij twee schietpartijen in de Verenigde Staten komen ongeveer 30 mensen om het leven.
 • Een tornado heeft op 9 augustus veel schade aangericht in Luxemburg. Op diezelfde dag waren er twee sterke windhozen in Amsterdam.
 • Dode en gewonden door noodweer met bliksem in Tatra gebergte in Polen.
 • Er woeden extreme bosbranden in het Amazonegebied. Grote delen van de natuur staan in brand.
 • Noodweer teistert Spanje. Er ontstaan overstromingen door regen en hagel in Madrid.
 • Jeffrey Epstein pleegt zelfmoord in zijn cel in New York.
 • Een straaljager van het Spaanse legers stort in Murcia in zee. De piloot komt hierbij om het leven.
 • Politie-agenten worden mishandeld in Amerika.
 • In dierenpark Wildlands is een nijlpaard overleden met twee verschillende geslachten.
 • Bij IJsland stranden tot twee keer toe grienden.
 • Er zijn in een maand tijd twee incidenten met een luchtballon. In Oostenrijk werd tijdens de landing een luchtballon door een harde wind opgetild. De piloot en één passagier vielen uit de korf. Uiteindelijk heeft de ballon veilig kunnen landen. In Nederland kwam op 31 augustus bij Roermond een luchtballon in een onweersbui terecht. Uiteindelijk lukte het om bij Swalmen de grond te bereiken.
 • In het Amerikaanse Minnesota krijgen vier opvarenden van een bootje de schrik van hun leven. Hun bootje valt over de rand van een dam en valt meters naar beneden. Het lukt één van de opvarenden om nog uit het bootje te springen. De andere 3 vallen met bootje en al naar beneden, maar blijven wonder boven wonder ongedeerd.
 • Tijdens een concert van een rapper in het Duitse Essen raken 28 mensen gewond door noodweer. Door de harde wind werd een LCD- omver geblazen.
 • In China wordt het WK zeemeerminnen gehouden (nader uitgelicht)
 • In een Duits safaripark valt een neushoorn een auto aan. De auto wordt omgeduwd, maar de mensen komen met de schrik vrij.
 • De laatste dagen van augustus verlopen heet in Nederland. Het hitteplan treedt in werking. De hitte wordt uiteindelijk door pittige onweer- en regenbuien verdreven.
 • Oud-voetballer Henk van Santen is op 64-jarige leeftijd overleden.
 • Bjorg Lambrecht - een Belgische wielrenner - is op 22-jarige leeftijd overleden. Tijdens een etappe van de Ronde van Polen kwam hij ten val. Door die val kreeg hij een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd, maar tijdens een operatie aan zijn inwendige bloedingen, is hij overleden.
 • Christina der Nederlanden - de zus van prinses Beatrix - overlijdt op 72-jarige leeftijd.
 • Autocoureur Anthoine Hubert (Formule 2) overlijdt op 22-jarige leeftijd na een crash op het circuit van Spa-Francorchamps

WK zeermeerminnen uitgelicht

In China worden voor het eerste de Wereldkampioenschappen zeemeerminnen gehouden. Aan het World Mermaid Championship doen in totaal 71 deelnemers, waaronder een Nederlandse, mee. Van de 71 deelnemers zijn 20 kinderen. De zeemeerminnen moeten in 3 verschillende onderdelen laten zien wat ze allemaal kunnen. Ze zwemmen met staart, maar ook met een monovin. Het is geen gemakkelijke competitie, want ze moeten langer dan een minuut onder water kunnen zwemmen en dan ook nog hun moves doen.

September

 • De Bahama's worden getroffen door de orkaan Dorian. Er vallen rond de 20 doden. Het vliegveld wordt verwoest.
 • Reizigers die hun vakantie bij Thomas Cook hebben geboekt, kunnen niet terugkeren van hun vakantieadres. De reden hiervan is het faillissement van Thomas Cook.
 • Anderhalf jaar nadat Maarten vd Weijden het wereldrecord 24 uur zwemmen op zijn naam heeft geschreven, wordt het nietig verklaard.
 • Ties Granzier en Govert Sweep - twee Nederlandse Youtubers - worden opgepakt in Amerika wegens het overschrijden van de grens vanhet streng bewaakte terrein van Area 51.
 • Op 12 september is het 75 jaar geleden dat Limburg in de WO II werd bevrijd.
 • De Nederlandse Dick van Duijn wordt plotsklaps wereldberoemd door zijn foto van een eekhoorn die een bloem knuffelt.
 • De Dam tot Damloop wordt in verband met de warmte stilgelegd.
 • Advocaat Derk Wiersum wordt op klaarlichte dag in Amsterdam vermoord.
 • De Nederlandse zakenman Tob Cohen wordt dood gevonden in een sceptictank in Kenia. Zijn Keniaanse ex-vrouw wordt van oord verdacht.
 • Bij Congo is tijdens het opstijgen een vliegtuigje neergestort in een woonwijk. 23 inzittenden komen daarbij om het leven.
 • Bij Colombia is een onderzeeër met 8.000 kilo aan cocaïne onderschept.
 • Oud-voetballer Fernando Ricksen is op 43-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van ALS.
 • Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden.
 • Jacques Chirac is op 86-jarige leeftijd overleden.

Oktober

 • Duizenden Nederlandse boeren protesteren tegen het stikstofbeleid op het Malieveld in Den Haag.
 • Tijdens de marathon van Wenen presteert de Keniaan Eliud Kipchoge het om deze afstand onder de twee uur te voltooien.
 • In Zwitserland is een gondel naar beneden gestort.
 • Het is definitief bekend dat in 2020 de Formule 1 weer terugkeert naar Zandvoort.
 • In een afgesloten ruimte in een boerderij in Ruinerwold worden een vader en zijn vijf kinderen gevonden. Ze blijken al 9 jaar geïsoleerd te hebben geleefd.
 • Vuurtoren Rubjerg Knude in het Deense Hjørring is met behulp van groot materiaal verplaatst. (nader uitgelicht)
 • Japan wordt geteisterd door de orkaan Hagibis. Er vallen tientallen doden.
 • Jaap Stam is als trainer bij Feyenoord opgestapt en Dick Advocaat neemt het stokje over.
 • De allereerste JSF (F-35) landt op vliegbasis Leeuwarden. Het is een ware happening waarbij ook de brandweer aanwezig is. In plaats van de JSF met water onder te spuiten doen ze dit per abuis met schuim.
 • Marieke Vervoort - een Belgisch paralympisch sportster - is op 40-jarige leeftijd overleden. Zij kampte met een spierziekte.
 • Kees Driehuis is op 67-jarige leeftijd overleden.

Vuurtoren Rubjerg Knude verplaatst uitgelicht

De vuurtoren bij Rubjerg Knude bestaat al sinds 1900 en deed tot 1968 dienst als vuurtoren. De vuurtoren werd in 1900 ongeveer 200 meter van de rand van de duinen gebouwd, maar verplaatste zich ieder jaar ongeveer 2 meter dichter naar de rand. Dat had te maken met kusterosie. Verder zakte de vuurtoren steeds dieper weg in het zand. Op het laatst stond de vuurtoren nog maar 6 meter van de rand af en bestond er gevaar dat de vuurtoren in de zee zou storten. Daarom werd in oktober 2019 met behulp van groot materieel de vuurtoren bij Rubjerg Knude verplaatst naar een veiligere plek.

November

 • Nederlandse toeristen worden in Tanzania aangevallen door een zwerm zeldzame bijen. Een 51-jarige overleeft dit niet.
 • Een Boeing 737 van KLM vloog op 10 november tijdelijk op slechts 3 kilometer hoogte boven het Friese Drachten. Het toestel was onderweg naar Moskou - en vloog boven Duitsland - toen de piloot toestemming vroeg om terug te keren naar Schiphol. Het had alleen nog te veel brandstof aan boord, dus moest het rondjes vliegen boven de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Drachten was de plaats waar het toestel in de lucht begon te draaien. Na ongeveer een half uur was de tank zodanig leeg (zonder het lozen van kerosine), dat het toestel weer veilig kon landen op Schiphol.
 • De Italiaanse stad Venetië is getroffen door noodweer. Straten, pleinen, kerken en huizen zijn ondergelopen. De noodtoestand is afgekondigd. Het waterpeil bereikte een maximale hoogte van 1 meter en 87 centimeter. In 1966 werd Venetië getroffen door een watersnoodramp. Het waterpeil bereikte toen een hoogte van 1 meter en 94 centimeter. Dat is maar 7 centimeter meer dan in november 2019.
 • Een 13-jarig Broadwaysterretje is overleden door een astma-aanval.
 • In april vonden vissers in Noorwegen een witte beluga met een Russisch harnas om. In de maand november duikt dezelfde beluga weer op. Dit keer in de haven van Hammerfest. Ook wordt het dier gespot terwijl het rugby "speelt".
 • Op de Duitse autobaan bij Essen zijn maar liefst vijf politiewagens op elkaar gebotst. De wagens waren op weg naar rellen bij voetbalclub Rot-Weiss Essen.
 • Voor de Spaanse kust - ongeveer 55 kilometer van Santiago de Compostella verwijderd - is een onderzeeër met ongeveer 3.000 kilo cocaïne gepakt. In eerste instantie probeerden de smokkelaars nog te ontsnappen, maar dat is mislukt. De smokkelaars waren afkomstig uit Zuid-Amerika.
 • In de maag van een gevangen haai bij Île de la Réunion zaten een onderarm en hand. Die bleken afkomstig te zijn van een vermiste Schotse toerist. (nader uitgelicht)
 • In het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië is het noodweer. Een aantal mensen komen door het noodweer om het leven. Een deel van een brug - onderdeel van de snelweg A6 richting Turijn - in de buurt van Genua stortte in door een aardverschuiving.
 • In Alphen a/d Rijn wordt een Ferrari van het parkeerterrein bij Avifauna gestolen.
 • Dick van Duijn maakte in september al een prachtige foto van een eekhoorn die massaal viraal ging. In november presteert hij het weer.
 • Tijdens Black Friday op vrijdag 30 november raken mensen bij een vestiging van Hudson Bay in Den Haag door een steekpartij gewond.
 • Oma Paula uit Sesamstraat is op 88-jarige leeftijd overleden.
 • Oud-voetballer Hans Verèl is op 66-jarige leeftijd overleden
 • Presentator Hans van Vliet overlijdt op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.
 • Oud-voetballer Pim Verbeek overlijdt op 63-jarige leeftijd.

Onderarm en hand in maag haai bij Île de la Réunion uitgelicht

Een Schotse toerist werd door zijn vrouw als vermist opgegeven toen hij na het zwemmen in de zee bij Île de la Réunion - een Frans eiland voor de kust van Mozambique - niet terugkeerde. Er werd massaal naar hem gezocht, maar hij werd niet gevonden. Wel ontdekten wetenschappers een onderarm en hand in de maag van een gevangen haai. Uiteindelijk bleek het om de onderarm en hand van de verdwenen Schotse toerist te gaan. Zijn vrouw kon de trouwring - die nog aan de hand zat - identificeren. Waar de andere resten van het lichaam zijn gebleven, is onduidelijk. Het Franse eiland is al langer in de ban van haaienaanvallen.

December

 • Bij een busongeluk in Marokko komen 9 mensen om het leven.
 • Noodweer houdt alweer huis in Frankrijk. Er is code rood afgegeven. De overstromingen zorgen voor enorm veel overlast. Een reddingshelikopter stort neer. Drie inzittenden komen daarbij om het leven.
 • Op Samoa zijn 53 mensen overleden door de mazelen.
 • Een Australische vrouw is na bijna twee weken gered uit het binnenland van Australië. Ze werd door een veehouder gevonden. De vrouw was samen met haar Australische partner en een derde persoon onderweg toen hun auto vast kwam te zitten. Ze hielden zich ongeveer een week lang in leven met water en koekjes. Na die week probeerden de twee andere personen hulp te halen. Ze besloten om ieder een andere kant op te gaan, in de hoop op die manier sneller hulp te kunnen vinden. Helaas liep dit noodlottig af voor de partner van de Australische. De andere persoon werd een paar dagen nadat de Australische vrouw werd gered, ook levend teruggevonden.
 • Een grillroom in Coevorden is door een explosie verwoest. Het zoontje van de eigenaar is na 5 angstige uren door hulpdiensten onder het puin vandaan gehaald. Hij werd opgenomen op de intensive care, maar herstelt goed. Ook de vader raakte gewond.
 • De vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island barst uit. Op het moment van uitbarsten zijn veel toeristen - onder andere afkomstig van het cruiseschip Ovation of the Seas - aanwezig op het eiland. Zes mensen komen direct om het leven en er raken velen zwaargewond. Naast de doden en gewonden werden er ook nog mensen vermist, maar de kans was klein dat ze nog in leven zouden zijn. Het dodental is opgelopen tot 17 personen, terwijl er nog steeds mensen (anno januari 2020) in het ziekenhuis liggen.
 • Bij een schietpartij in een ziekenhuis in Tsjechië vallen zes doden.
 • In de omgeving van Sydney woeden bosbranden. De stad is in een dikke laag rook gehuld.
 • Een militair vliegtuig, C-130 Hercules, verdween op 9 december van de radar. Een paar dagen worden brokstukken gevonden. Geen van de 38 inzittenden heeft de crash overleefd.
 • Al in het begin van december was Frankrijk in de ban van noodweer. Dit is ook weer het geval op 13 december. Het zuiden van Frankrijk, Corsica en de Franse Alpen hebben te maken met storm en veel neerslag. In de Franse Alpen is een verhoogde kans op sneeuwlawines.
 • De Nederlandse handbaldames zijn wereldkampioen geworden. Tijdens de laatste paar seconden - tijdens een strafworp - werd pas duidelijk dat ze het WK zouden winnen. Met deze winst hebben ze de deelname aan de Olympische Spelen zekergesteld.
 • Het zuidelijke eiland van de Filipijnen - Mindanao - is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. Dit is de vijfde aardbeving in een korte tijd op de Filipijnen.
 • Mark van Bommel is ontslagen bij PSV. Hij was daar sinds medio 2018 hoofdtrainer.
 • R. Taghi is in Dubai opgepakt. Hij werd langere tijd gezocht en wordt van meerdere delicten verdacht.
 • In het doorgaans rustige Drachten is een 15-jarige jongen door twee minderjarigen neergestoken. Het slachtoffer overlijdt een week na het steekincident. (nader uitgelicht)
 • De Nederlandse mevrouw Kuijntjes is op 114-jarige leeftijd overleden. Zij was sinds augustus 2015 de oudste Nederlandse vrouw.
 • In het Zwitserse Andermatt zijn skiërs door een lawine verrast en onder de sneeuw bedolven. Vier van de skiërs konden zichzelf bevrijden. Twee andere skiërs werden door hulpdiensten gered.
 • Een dorstig koalabeertje krijgt water uit de bidon van een racefietser. Het bijna uitgedroogde diertje zat op de weg toen de wielrenners langskwamen.
 • Oud-honkballer Pete Frates is aan de gevolgen van ALS overleden. Hij is 34 jaar oud geworden. Hij was de medebedenker van de wereldwijde ice bucket challenge.
 • Marie Fredriksson van Roxette is op 61-jarige leeftijd overleden. Zij was al lange tijd ziek.
 • Jules Deelder is op 75-jarige leeftijd overleden.
 • Oud-nieuwslezer Fred Emmer is op 85-jarige leeftijd overleden.

Dodelijk steekincident Drachten uitgelicht

De 15-jarige Roan uit Drachten werd op zondag 22 december rond 21.00 uur door twee jongens van 14 en 15 jaar oud, neergestoken. Dit gebeurde vlak voor een café. Wat de reden van het neersteken is, is nog steeds onduidelijk. Een vriend van het slachtoffer heeft ter plaatse geprobeerd om het bloeden te stoppen. Roan werd in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Hij lag in coma en was hersendood. Een week later overleed hij, hij was toen net een dag 16 jaar oud. Op de plaats van het steekincident werden volop bloemen neergelegd. Een stille tocht wordt gehouden op 1 januari 2020. Roan hield van voetbal en rapmuziek. Veel bekende Nederlanders hebben - toen hij nog voor zijn leven vocht - een videobericht ingesproken. Bij de school waarop hij zat, hing de vlag halfstok.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rush (2013) - FilmrecensierecensieRush (2013) - FilmrecensieRush is een film uitgebracht in 2013, geschreven door Peter Morgan en geregisseerd door Ron Howard. De film is biografis…
Notre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar ParijsNotre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar ParijsEen stedentrip naar Parijs: het is elke keer weer een cadeautje. Menigeen heeft het op het lijstje staan van bestemminge…
Notre-Dame de Paris en de nieuwe klokkenNotre-Dame de Paris en de nieuwe klokkenDe Notre-Dame de Paris is een beeldbepalend pand van de Franse hoofdstad. Wie een stedentrip naar Parijs maakt heeft de…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Nieuwjaarsduik: lekker fris het nieuwe jaar inNieuwjaarsduik: lekker fris het nieuwe jaar inTraditiegetrouw springen veel mensen rond nieuwjaarsdag het (ijskoude) water in om op die manier het nieuwe jaar in te l…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • https://nos.nl/artikel/2265773-bouwer-na-vonkenregen-scheveningen-vreugdevuur-was-te-hoog.html
 • https://www.nu.nl/dvn/5659739/weten-we-vonkenregen-in-scheveningen.html
 • https://www.nieuwsbladtransport.nl/scheepvaart/2019/01/02/containers-op-vlieland-en-terschelling-aangespoeld/
 • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-verloren-containers-van-de-msc-zoe-hoe-gebeurde-het-en-wat-is-de-schade-~bfc7cfbb/
 • https://nos.nl/artikel/2265989-dodental-treinongeluk-denemarken-gestegen-naar-acht.html
 • https://nos.nl/artikel/2266213-sneeuwbom-in-oostenrijk-wintersporters-vast-en-bergpassen-gesloten.html
 • https://www.ad.nl/auto/schip-met-3500-nieuwe-nissans-drijft-stuurloos-op-de-oceaan~ae3a59b9/
 • https://www.nu.nl/buitenland/5711187/spaanse-justitie-richt-onderzoek-op-dood-door-schuld-in-zaak-peuter-julen.html
 • https://www.nu.nl/dvn/5699879/weten-we-zoektocht-spaanse-peuter-julen.html
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/31/zeker-twaalf-doden-door-extreme-kou-in-middenwesten-vs-a3652423
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Januari_2019
 • https://www.rijksmuseum.nl/nl/jaar-van-rembrandt
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Februari_2019
 • https://www.bndestem.nl/buitenland/nederlands-meisje-6-in-skilift-raakte-bewusteloos-door-extreme-pijn~ad43909a/?referrer=https://www.google.com/
 • https://www.ad.nl/buitenland/stroomstoring-brengt-oplossing-in-19-jaar-oude-vermissingszaak-lijk-in-de-vriezer~a4e9a194/?referrer=https://www.google.com/
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/intertoys-plannen-doorstart~1656038
 • https://jeugdjournaal.nl/artikel/2270615-handig-een-dating-app-voor-asielhonden.html
 • https://www.linda.nl/nieuws/dieren/deze-hond-sliep-elf-jaar-lang-bij-het-graf-van-zijn-overleden-baasje/
 • https://www.rtvoost.nl/nieuws/306942/Hengeloer-heeft-open-tbc-44-mensen-besmet
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maart_2019
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4634536/nederlandse-vrouw-gered-spanje-horrorhuis
 • https://nos.nl/artikel/2275583-nog-steeds-stroomstoringen-in-venezuela-groot-tekort-aan-drinkwater.html
 • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/commando-s-malta-nemen-olietanker-over-die-was-gekaapt-door-opgepikte-migranten~b702a31d/
 • https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/media-cultuur/wel-of-niet-afschaffen-zomer-en-wintertijd-hoe-staat-het-er-nu-voor/
 • https://www.ad.nl/buitenland/noors-cruiseschip-veilig-aangekomen-in-noorse-haven-het-was-net-de-titanic~a3d85390/
 • https://nos.nl/artikel/2277304-noors-cruiseschip-in-problemen-in-westerstorm-evacuatie-1300-mensen.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/April_2019
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4668076/nederlanders-gewond-antwerpen-ongeluk-speedboten-bedrijfsuitje
 • https://nos.nl/artikel/2279361-braziliaanse-brug-ingestort-na-botsing-van-boot-op-pijler.html
 • https://www.ad.nl/buitenland/29-duitse-doden-bij-ongeluk-toeristenbus-madeira~ad14169b/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mei_2019
 • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/ajax-bekroont-prachtig-seizoen-met-34ste-landstitel~a75080d5/
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4719091/mcdonalds-stadskanaal-kraan-gestolen-oproep
 • https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/05/vrouw-overleeft-twee-weken-in-wildernis-hawai
 • https://www.lc.nl/friesland/Koe-maakt-zwemtocht-in-Waddenzee-bij-Ameland-en-wordt-na-een-uur-gered-24500862.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Juni_2019
 • https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/meerdere-gewonden-nadat-cruiseschip-tegen-toeristenboot-en-kade-knalt-in-venetie/
 • Jolene Watanabe
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Juli_2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Augustus_2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/September_2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oktober_2019
 • https://nos.nl/artikel/2306196-gezin-jaren-afgezonderd-in-boerderij-ruinerwold-wachtend-op-einde-der-tijden.html
 • https://www.ad.nl/buitenland/deense-vuurtoren-van-722-ton-is-gered-en-80-meter-landinwaarts-verplaatst~ad914b49/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/November_2019
 • https://www.ad.nl/buitenland/franse-wetenschappers-doen-macabere-ontdekking-arm-en-hand-gevonden-in-buik-van-haai~a69c0a58/
 • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4932846/noordweer-zuid-frankrijk-vier-doden
 • https://www.nu.nl/media/6010215/sesamstraat-actrice-oma-paula-sleyp-88-overleden.html
 • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/venetie-roept-noodtoestand-uit-noodweer-zet-stad-onder-water~bec6c0cc/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • https://www.lc.nl/friesland/KLM-vliegtuig-draait-rondjes-boven-Friesland-Groningen-en-Drenthe-25010572.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • https://www.ad.nl/buitenland/snelwegbrug-stort-in-na-hevig-noodweer-italie~aa2b3cc1/
 • https://www.ad.nl/buitenland/duitse-politiewagens-knallen-op-elkaar-op-autobahn-acht-agenten-gewond~a3a4fdf1/
 • https://www.ad.nl/buitenland/duikboot-met-cocaine-onderschept-die-van-zuid-amerika-op-weg-was-naar-spanje~a3dcc056/
 • https://nos.nl/artikel/2310412-rugbyende-beloega-blijkt-spion-dolfijn-uit-hammerfest.html
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/02/doden-door-noodweer-in-zuid-frankrijk-helikopter-neergestort-a3982341
 • https://www.nu.nl/buitenland/6014982/53-doden-door-mazelenepidemie-op-samoa-regering-breidt-vaccinaties-uit.html
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/02/doden-door-noodweer-in-zuid-frankrijk-helikopter-neergestort-a3982341
 • https://www.parool.nl/wereld/doden-bij-schietpartij-in-ziekenhuis-tsjechie~bbf90158/
 • https://www.nu.nl/buitenland/6016668/politie-nieuw-zeeland-begint-strafrechtelijk-onderzoek-na-vulkaanuitbarsting.html
 • https://edition.cnn.com/2019/12/04/australia/australia-outback-claire-hockridge-intl-hnk/index.html
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 61
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.