Wat doen een fashionstylist en personal shopper
Heb jij ook een fashionstylist en personal shopper? Deze vraag kan zomaar aan jou worden gesteld. Waren een stylist en personal shopper eerst alleen maar weggelegd voor beroemdheden, tegenwoordig kunnen ook de onbekende mensen terecht bij een fashionstylist en personal shopper. En dat kan soms best handig zijn. Zij hebben kijk op wat goed bij jou als persoon past, maar ook wat geschikt is voor je figuur.
Jij en je kledingkast
Je kent het vast wel. Je staat voor de kast en denkt: "wat zal ik vandaag eens aantrekken?" Je ziet heus wel dat je genoeg keuze hebt, maar wat past nu mooi bij elkaar? En is alles nog wel up-to-date? Of staat het je wel? Past het wel bij je figuur? Draag je wel de juiste kleuren? Een fashionstylist en personal shopper kunnen in dat geval een uitkomst bieden. Beiden weten alles van mode en kunnen je helpen met het kiezen van de kleding die bij je past. Vaak is een fashionstylist ook nog personal shopper, wat erg handig kan zijn.
Wat is het verschil tussen een fashionstylist en een personal shopper
Sommige fashionstylisten kiezen er uitsluitend voor om zich bezig te houden met het stylen, terwijl er ook fashionstylisten zijn die daarnaast ook als personal shopper werken. En er zijn ook mensen die zich alleen bezig houden met het stukje personal shoppen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een fashionstylist en personal shopper?
Fashionstylist
Een fashionstylist houdt zich bezig met het stylen van een persoon. Hij/zij heeft een adviserende rol en helpt bij het aankleden van de persoon. Een fashionstylist gaat dus niet voor jou op zoek naar kleding en/of accessoires.
Personal shopper
Een personal shopper gaat voor jou (samen met jou of zonder jou) op zoek naar specifieke kleding en accessoires die bij jou passen of die jij graag wilt. Hij/zij zorgt er dus ook daadwerkelijk voor dat je er op zijn best uitziet, oftewel hij/zij laat je shinen!
Fashionstylist
Zoals al eerder aangegeven geeft een fashionstylist advies over welke kleding en eventuele bijbehorende accessoires bij iemand passen. Dit doen ze bijvoorbeeld bij modeshows, fotoreportages of belangrijke besprekingen zoals in een talkshow. Maar ze kunnen ook helpen bij het imago van zangers/zangeressen en de uitstraling van acteurs/actrices. Er zijn zowel fashionstylisten die je "echt" ziet, als online fashionstylisten.
Andere benamingen
De een noemt een stylist die helpt met kledingadvies een fashionstylist, maar ook de volgende benamingen komen voor:
- modestylist
- kledingadviseur
- style artist
Beroemdheden met een eigen modestylist
In Amerika hebben veel beroemdheden een eigen modestylist. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Selena Gomez
- Gwyneth Paltrow
- Nicole Kidman
- Meryl Streep
- Justin Bieber
- Celine Dion
- Gwen Stefani
- Jennifer Lopez
- Tom Cruise
- Angelina Jolie
- Oprah Winfrey
Nederlanders met een eigen modestylist
Veel Nederlandse bekendheden hebben hun eigen stylist en maken zich niet druk om wat ze aan moeten trekken. Dat laten ze geheel over aan hun stylist. Denk maar eens aan Wendy van Dijk, Chantal Janzen of Carice van Houten.
Bekende fashionstylisten
Nederland telt veel modestylisten. De één is bekender dan de ander. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de bekende stylisten vaak bekend zijn geworden door het stylen van BN'ers. Maar een minder of helemaal (nog) niet bekende styliste kan net zo goed, goed werk leveren!
Nederlandse bekende fashionstylisten
Een aantal bekende Nederlandse fashionstylisten zijn:
- Fred van Leer
- Danie Bles
- Maik de Boer
- Leco van Zadelhoff
Fashionstylist met een persoonlijk tintje
Een fashionstylist kan je zelfs helpen bij een totale metamorfose. In dat geval kun je wellicht kiezen voor een persoonlijke fashionstylist. Zij gaan dieper in op jou als persoonlijkheid. Aan de hand van een gesprek proberen ze te achterhalen wie jij precies bent, wat voor wensen je hebt en wat je bij jezelf wel of niet mooi vindt staan. Daarnaast kijken ze naar je figuur en wat voor kleuren je mooi staan. Op basis daarvan komen ze samen met jou tot een totaalplaatje.
Werkwijze
Veel fashionstylisten doen eerst een garderobecheck om er zo samen met jou achter te komen wat voor soort kleding je in je kast hebt hangen en of dat nog wel up-to-date is. Daarnaast bekijken ze of de kleding die nog goed is, nog wel bij je past. Het kan maar zo zijn dat iets toch niet meer mooi staat, omdat je bijvoorbeeld bent afgevallen of juist bent aangekomen. Verder kijken ze of je alle basiselementen hebt en of er niets mist. Denk bijvoorbeeld aan een zwarte blazer. Die mag eigenlijk niet ontbreken in je kledingkast. Ook leggen ze uit wat wel of niet bij
jouw figuur past en laten ze je zien - aan de hand van de kleding die je al hebt - wat mooi bij elkaar past. En wat een bepaalde kleur met je doet. Zo kom je soms tot de verrassende ontdekking dat je met je kleding volop kunt variëren, waardoor het ineens lijkt dat je heel veel kleding hebt! Niet iedere fashionstylist doet trouwens aan
kleurenanalyse/kleurenadvies.
Verschil tussen fashionstylist online en in het echt
Naast het kiezen voor "echte" fashionstylist die je dus in real life ziet, kun je ook kiezen voor een fashionstylist online. Deze stelt voor jou een kledingbox vast. Dit is handig voor mensen die weinig tijd hebben, of voor mensen die graag vanuit hun (luie) stoel werken. Je hoeft namelijk de deur niet uit. Je weet niet wat de fashionstylist voor jou heeft samengesteld, dus is het een verrassing wat je in de box aantreft. Dit kan een aangename, maar ook minder leuke verrassing zijn! Bij een fashionstylist die je echt ziet, zul je niet snel voor verrassingen komen te staan, omdat je er zelf bij bent. De service die een online stylist aan je levert is geheel gratis, terwijl je, als je met een echte fashionstylist in zee gaat, vaak te maken krijgt met een uurtarief. Voor de één is een online fashionstylist een uitkomst, voor de ander juist onpersoonlijk.
Kledingbox
Je kunt online een kledingbox speciaal naar jouw wensen laten samenstellen. Een fashionstylist/personal shopper van het bedrijf dat een kledingbox aanbiedt, zoekt dan jouw kleding en bijbehorende mode-accessoires uit. Dit doen ze aan de hand van de door jou doorgegeven wensen. Je vult online een vragenlijst in - maar dit wordt ook wel telefonisch gedaan - waarin onder andere wordt gevraagd welke kleuren je mooi vindt, wat je maten zijn, naar welke stijl je voorkeur uitgaat en niet onbelangrijk, wat je budget is. Daarnaast krijg je de vraag wat voor werk je precies doet en wat je doet als je juist niet werkt. Ook al kent de personal shopper je niet persoonlijk, aan de hand van jouw antwoorden weet hij/zij wie voor wie hij/zij op zoek gaat naar geschikte kleding. Bij sommige kledingboxen wordt de eerder gekochte kleding afgestemd op de nieuw te kopen kleding. De samengestelde kledingbox wordt naar je toegestuurd en je kunt thuis in alle rust de kleding passen. Vind je iets niet mooi, dan kun je het retourneren. Er zit wel verschil in de betaalwijze per aanbieder. Bij de een moet je vooraf al een bepaald bedrag betalen, terwijl je bij een ander pas hoeft te betalen na afloop.
Verschillende aanbieders van kledingboxen
Er zijn een aantal aanbieders waar je terecht kunt voor een kledingbox. Dit kan bij:
- Zalon.nl (onderdeel van Zalando); voor zowel vrouwen als mannen
- Bijenkorf Personal Styling; voor zowel mannen als vrouwen
- Scottybons: voor vrouwen
- B-Dressed; voor vrouwen
- The Cloakroom; voor mannen
- Outfittery; voor mannen
- House Of Einstein; voor mannen
- Oger – Personal Advisor; voor mannen
- WE- Box; voor mannen
Personal shopper
Nadat je geadviseerd bent door een fashionstylist, wil je vast ook graag op zoek gaan naar de kleding die bij jou past. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een personal shopper in de arm nemen. Hij/zij weet alles op het gebied van mode en weet de leukste kledingwinkels te vinden. Je kunt samen met een personal shopper op zoek gaan naar de specifieke kleding die je wilt hebben, maar als je daar absoluut geen zin in / tijd voor hebt kan hij/zij ook voor jou op zoek gaan.
Personal shopper met een persoonlijk tintje
Nadat de fashionstylist je heeft geadviseerd over wat wel of niet bij je past, kun je samen met een personal shopper - als je dit wilt - op zoek gaan naar de kleding die je laat shinen. Allereerst is het belangrijk om met de personal shopper af te spreken wat voor budget jij in gedachten hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan in een winkel. Stel dat je wordt meegenomen naar een exclusieve winkel en je portemonnee trekt dat absoluut niet, dan is het gewoon handig om dit van te voren goed te bespreken. En het is ook erg handig om aan te geven naar wat voor soort kleding je op zoek bent. Op basis van zowel je te besteden geld en je kledingstijl kan hij/zij een geschikte winkel uitzoeken.
Lees verder