Alleen uit eten, hoe doe je dat?

Alleen uit eten, hoe doe je dat? Singles onder ons zullen het vast wel herkennen: alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn en dingen alleen doen kan best wel leuk zijn. Denk maar aan een bioscoopbezoek, een museum ontdekken, alleen de stad in en gaan shoppen, een ontspannende strandwandeling De meeste singles hebben er geen problemen mee, integendeel, het zijn echt dingen om van te genieten, ook alleen. Als het er echter over gaat om alleen uit eten te gaan, dan is de drempelvrees veel groter. Alleen uit eten, hoe doe je dat?

Genieten van activiteiten die je alleen doet

Als single ben je er aan gewend om dingen alleen te doen. Vaak heb je geen keuze, het is ofwel thuis op de bank voor de televisie of met een goed boek, ofwel alleen op stap. Vrienden zijn niet altijd beschikbaar om je te vergezellen. En eigenlijk kunnen activiteiten die je alleen doet best wel leuk zijn. Je hoeft met niemand rekening te houden, je doet alles helemaal naar je eigen zin.

Denk maar aan een bioscoopbezoek. De eerste keer is het een beetje wennen als je lang gewoon was om samen met je partner of met vrienden een film te gaan zien. Maar al vlug ga je er ook de voordelen van inzien. Je kan je heel relaxed laten meevoeren met de film, je gaat er helemaal in op zonder te worden gestoord door commentaar van diegene die naast je zit. Ook een wandeling in de natuur kan heerlijk zijn in je eentje. Je neemt meer waar, je geniet meer van de dingen rondom je want je bent niet voortdurend aan het kletsen over alles en nog wat met je vriend of vriendin. Je komt meer tot jezelf en de stilte doet je goed.

Als je dingen alleen doet kan je ook zelf het moment bepalen. Heb je plots 's avonds nog zin om een film te gaan zien, dan doe je dat gewoon. Je hoeft geen rekening te houden met de agenda van anderen. Activiteiten als bioscoopbezoek, museumbezoek, een wandeling in de stad of in de natuur, een concert of toneel zijn dingen die de meeste singles zonder problemen alleen doen. Veel moeilijker blijkbaar is de stap om alleen uit eten te gaan.

Alleen uit eten gaan, waarom niet?

Alleen uit eten gaan vraagt wel wat meer durf en zelfvertrouwen. Maar vanwaar die drempelvrees?

De belangrijkste reden ligt in het feit dat we angst hebben om bekeken en beoordeeld te worden door de anderen. Bij het idee alleen al, voelen we gewoon de meewarige blikken van de anderen en we zijn er zeker van dat we als zielig zullen worden beschouwd. We zijn er al van tevoren van overtuigd dat alleen uit eten gaan niet leuk is en we maken ons al vooraf zorgen over wat de anderen gaan denken over iemand die alleen aan een tafeltje zit in een restaurant. Het resultaat van deze negatieve gedachten kan je al raden: we blijven thuis en eten een bereide maaltijd op de bank voor de televisie

Wat we niet weten is dat deze angst voor een ongemakkelijk gevoel bij een eenpersoonsetentje, enkel en alleen berust op fantasie. De anderen zijn helemaal niet bezig een oordeel over ons te vormen en te concluderen dat we zielig zijn. Zo belangrijk zijn wij namelijk niet voor de anderen. Onze angst om bekeken te worden ontstaat uit een vorm van egocentrisme waarbij we onszelf als het middelpunt van de wereld, en in dit geval, van het restaurant zien.

Alleen uit eten gaan went ook wel. De allereerste keer is het ongetwijfeld een beetje vreemd en ongemakkelijk, maar hoe meer we het doen, hoe meer we ervan kunnen genieten. Oefening baart kunst!

Alleen uit eten, hoe pak je het aan?

Soms heb je gewoon geen keuze. Ga je bijvoorbeeld vaak op zakenreis of reis je tijdens je vakantie graag alleen, dan kan je niet eeuwig en altijd op je hotelkamer een broodje eten of kiezen voor roomservice. Er zijn vast momenten waarop je zin hebt in een lekkere maaltijd met alles erop en eraan. Op die momenten zou het jammer zijn dat die enorme drempelvrees je weerhoudt van dat waar je zo'n zin in hebt. Deze tips kunnen je zeker helpen:

Begin met wat voor jou haalbaar is

Voor iemand die zelfs nog nooit alleen een koffie is gaan drinken, is een dinertje bij kaarslicht in je eentje nu niet bepaald de juiste start. Een diner in een restaurant is een activiteit die gewoonlijk in gezelschap wordt gedaan. Je begint dus beter met iets eenvoudigs. Ga 's ochtends een gezellige koffiebar binnen, kies een krant uit en geniet lekker van een heerlijke kop koffie. In een koffiebar ben je zeker niet de enige die alleen koffie zit te slurpen. Veel jongeren vinden het fijn om wat te studeren of te werken op de laptop in de gezellige sfeer van een koffiebar.

Ga je wel vaker alleen een koffiebar binnen zonder een ongemakkelijk gevoel, dan is jouw volgende stap een lunch in je eentje. Vaak zijn er in eethuisjes en eetcafé's lange gezamenlijke tafels. Als je niet graag alleen aan een tafeltje zit, kan dat een oplossing zijn. Ben je al zo ver dat je zonder problemen alleen gaat lunchen? Dan is het tijd voor de volgende stap: dineren in je eentje!

Kies een leuk plekje uit

In het verleden was het vaak zo dat wie alleen uit eten ging niet bepaald de beste plaats in het restaurant kreeg toegewezen. De laatste jaren is dat wel verbeterd omdat het aantal alleenstaanden in onze maatschappij toeneemt en de restaurants passen zich langzaam maar zeker aan aan dit fenomeen. Straal zelfvertrouwen uit wanneer je binnenkomt en maak meteen duidelijk waar je graag wil zitten. Je wil niet in een hoekje geduwd worden met zicht op de deur van de toiletten, toch? Ook jij hebt recht op een plekje naar je zin.

Kies bijvoorbeeld een tafeltje uit bij het raam zodat je naar de mensen op straat kan kijken. Een tafeltje in het midden van het restaurant is minder aan te raden want dan voel je je wellicht nog meer het middelpunt van de belangstelling. In de zomer, als het weer het toelaat, is het fijn om buiten op het terras te eten. Je voelt je dan niet zo bekeken en het gaat er wat minder formeel aan toe.

Geniet van het alleen zijn

Wees je bewust van de voordelen van het alleen zijn. Kijk maar eens rond in het restaurant: je zal zeker koppels zien zitten die nu niet bepaald een boeiend gesprek lijken te voeren maar eerder verveeld voor zich uit zitten te staren. Niet echt te benijden, toch?
Concentreer je op de lekkere gerechten en trakteer jezelf op een goed glas wijn. Wil je graag nog een tweede dessert? Niemand die kritiek geeft, je doet gewoon je eigen zin.

Neem een goed boek mee

Met een boeiend boek bij het aperitief en tussen de gerechten voel je je meer relaxed. Geniet van de tijd voor jezelf. Misschien had je een drukke dag op het werk en vind je het echt fijn om op deze manier tot rust te komen. Als je op vakantie bent, neem je je reisgids mee om al plannen te maken voor de volgende dagen. Uiteraard kan ook je tablet of smartphone ervoor zorgen dat je je niet alleen voelt.

Vermijd de piekuren

Ga niet op de drukste uren alleen uit eten. Op rustige tijdstippen zal je je meer op je gemak voelen.

Eetgelegenheden voor singles

Restauranthouders beginnen steeds meer te begrijpen dat ze moeten inspelen op het groeiend aantal alleenstaanden in onze maatschappij. Sommige restaurants en eethuizen zijn afgestemd op mensen die alleen uit eten gaan. Zo werden in navolging van het pop-up restaurant Eenmaal in Amsterdam in verschillende andere Europese steden dezelfde pop-up restaurants opgericht. Het zijn one-person restaurants, ze bieden enkel tafeltjes voor één persoon aan.

Volgens sommigen zijn het leuke plekken, voor anderen is het net minder gezellig om in een restaurant te zitten waar echt iedereen aan een tafeltje alleen zit met een laptop, een krant of een boek en waar dus weinig gepraat wordt.
© 2016 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erotiek en etenErotiek en etenIn dit artikel bespreek ik hoe erotisch eten wel kan zijn. Een etentje hoeft niet altijd romantisch te zijn maar kan ook…
Uit eten? Schots!Uit eten? Schots!In hartje Alkmaar bevindt zich het enige Schotse restaurant in Nederland. Dit is een restaurant waar je beslist een keer…
Eten in NederlandEten in NederlandIn Nederlandse eetgewoontes zie je tegenwoordig steeds meer terug van onze multiculturele samenleving. Tot zon twintig…
Uit eten met kinderenUit eten met kinderenUit eten met kinderen kan soms wel eens een grote opgave zijn. Het gebeurt vaak dat kinderen herrie gaan maken, dingen g…

Waarom kiest een consument voor een luxe modemerk?Waarom kiest een consument voor een luxe modemerk?In vroeger tijden waren de klanten die geld besteedden aan dure en luxe kleding bijna alleen maar de welgestelden in de…
Pesten op de werkvloerPesten op de werkvloerWaar veel mensen samenkomen, zoals op een werkvloer, ontstaan conflicten, dat is normaal en menselijk. Maar wat als zo'n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeshoots.com, Pexels
  • http://www.yourlittleblackbook.me/pop-up-eenmaal-amsterdam/
  • http://www.41magazine.nl/alleen-leven/alleen-in-een-restaurant-hoe-doen-anderen-dat/
  • http://rustengeluk.nl/genieten-in-je-eentje-alleen-uit-eten/
  • http://www.ilpost.it/2015/05/26/fare-cose-da-soli/
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20121228_00416360
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.