Hoe kan ik bewust omgaan met water en geld besparen?

Hoe kan ik bewust omgaan met water en geld besparen? Men gebruikt dagelijks een grote hoeveelheid water. Dit kan op de lange termijn problemen opleveren voor de natuur om ons heen. Het is echter mogelijk om op verschillende manieren water te besparen. Door milieubewust te handelen heeft men hiernaast de kans om geld te besparen. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van het water tijdens het afwassen en het bepalen van de lengte van een douchebeurt. Waaraan wordt het meeste water verspild? Zorgt een douchebeurt of juist het nemen van een bad voor de meeste waterverspilling?

Bewust omgaan met water en geld besparen


Bewust omgaan met water

Per jaar wordt er in Nederland meer dan een miljard aan kubieke meter water gebruikt. Men gebruikt dit water voor verschillende doeleinden. Een aantal van deze doeleinden zijn onmisbaar en vervullen zelfs onze eerste levensbehoeften. Soms gebruiken we echter water terwijl het niet nodig hoeft te zijn. Door bewust om te gaan met het gebruik van water kan men een bijdrage leveren aan het behouden van de natuur. Het meeste leidingwater wordt gebruikt door particulieren voor privégebruik. Daarentegen wordt oppervlaktewater het meest gebruikt voor de energievoorziening en de (chemische) industrie.

Watergebruik door bedrijven

Bedrijven gebruiken water voor verschillende doeleinden. Dit heeft te maken met het type bedrijf en het productieproces. De verschillende waterbedrijven en afvalbeheerders gebruiken bijvoorbeeld een grote hoeveelheid grondwater. Landbouwbedrijven benutten het water onder andere voor het besproeien van de gewassen. In de industrie wordt er een grote hoeveelheid water gebruikt voor het koelen van allerlei materialen.

Bron: Peterjroberts, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Peterjroberts, Flickr (CC BY-2.0)

Watergebruik door particulieren

Een aantal handelingen die men verricht in het dagelijkse leven zorgen voor een grote hoeveelheid watergebruik. Er zijn namelijk een aantal oorzaken die het gebruik flink kunnen laten toenemen. Gelukkig kan dit verminderd worden door hier op een bepaalde manier mee om te gaan.

Het nemen van een douche of bad

Het grootste gedeelte van het watergebruik door een persoon is vanwege het nemen van een douche of bad. De hoeveelheid water die bij een standaard douchebeurt of bad wordt gebruikt is ongeveer hetzelfde. Het kost ongeveer honderdtwintig liter water om een bad volledig te vullen. Wanneer men gaat douchen gebruikt men ongeveer acht liter per minuut. Bij een douchebeurt van vijftien minuten staat dit gelijk aan honderdtwintig liter. Men kan echter besluiten om minder lang onder de douche te staan waardoor een douchebeurt alsnog zuiniger is.

Watergebruik vanwege toiletgebruik

Het watergebruik vanwege toiletgebruik staat op de tweede plaats. Bij elke toiletbeurt wordt er een grote hoeveelheid water gebruikt tijdens het doorspoelen.

Watergebruik van de wasmachine

Het gebruik van de wasmachine staat op de derde plek. De wasmachine gebruikt namelijk een grote hoeveelheid water tijdens een wasbeurt.

Hoe zorg ik voor een duurzaam waterverbruik?

Het is belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid water die er eventueel verspild kan raken. Het inkorten van een douchebeurt of een minder vol bad kan een hoop waterverspilling voorkomen. Tevens kan het gebruik van de wasmachine aangepast worden door een wasbeurt in te korten of een zogenaamde "waterzuinige" wasmachine aan te schaffen. Wanneer men een wasdroger gebruikt kan men het condenswater terugstorten in de wasmachine. Hiernaast kan er ook buitenshuis water bespaard worden.

Bron: JJ Harrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: JJ Harrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tuinieren
Het besproeien van de planten in de tuin zorgt voor grootschalig watergebruik. Tijdens droge periodes kan het verleidelijk zijn om voor de zekerheid de planten water te geven. Echter kunnen er periodes aanbreken waarin het plotseling gaat regenen. Door regelmatig de weerberichten in de gaten te houden kunt u voorkomen dat u onnodig de tuin besproeit en hierbij water verspilt. In het algemeen hoeven de planten in de tuin niet elke dag water te krijgen. Wanneer er droogte ontstaat hebben de wortels van de planten namelijk het vermogen om verder de grond in te groeien. Dit zorgt ervoor dat de planten tijdens droge dagen alsnog genoeg vocht absorberen.

Warme periodes

Het komt regelmatig voor dat er tijdens warme periodes extra zuinig met water om gegaan dient te worden. Het water wordt in deze tijd grotendeels gebruikt voor het bevochtigen van gewassen voor onze eigen voedselproductie. Tijdens extreme droogte dreigt er soms zelfs een tekort te ontstaan. Door regenwater op te slaan in een regenton kan er effectief bezuinigd worden. Het handigst is om het water via een regenpijp te verkrijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat de regenton vrij snel vol is.

De afwas

Men gebruikt een grote hoeveelheid water wanneer de afwas (handmatig) wordt gedaan. Hierop kan bezuinigd worden door kleine pannen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er minder afgewassen moet worden waardoor de kosten gedrukt worden. Tijdens het afwassen is het belangrijk om de kraan zo min mogelijk open te laten staan. Dit kan bewerkstelligd worden door een sopje te maken. Hierdoor spoelt het water niet weg waardoor er meer afgewassen kan worden.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een liter water?Wat kost een liter water?U hoeft de kraan maar open te draaien en er komt onbeperkt water uit. U moet betalen per liter water dat u verbruikt. Na…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Milieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwaterMilieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwaterDe term grijs water slaat uiteraard niet op de kleur van water want water is in de regel kleurloos. Met grijs water word…
Wasmachine en wc op regenwaterIedereen zoekt altijd kleine tips om te besparen op onze waterfacturen, wassen met regenwater is een grote besparing op…

Ontwikkeling posttarieven: een toekomst voor drones?Ontwikkeling posttarieven: een toekomst voor drones?Tegenwoordig mailen we onze vrienden of bekenden meestal wanneer we ze willen feliciteren of iets anders te melden hebbe…
De verschillende giftcards en cadeaubonnenDe verschillende giftcards en cadeaubonnenTijdens feestdagen geven mensen elkaar steeds vaker een giftcard, omdat ze vaak niet weten wat iemand wil hebben. Dit wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Davide Restivo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.vitens.nl/vragen/Paginas/Wetenswaardigheden-Hoeveel-water-verbruiken-we-per-dag.aspx
  • http://www.goeievraag.nl/maatschappij/milieu/vraag/278778/verbruikt-water-15-minuten-bad
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=82883NED&LA=nl
  • http://www.zobespaarjegeld.nl/energiebesparing/water-besparen.html
  • Afbeelding bron 1: Peterjroberts, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: JJ Harrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.