Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?

Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen? Een gouden of zilveren ring met een edelsteen is een populair en kostbaar bezit. Er zijn veel soorten edelstenen, van het prijzige diamant of briljant, tot de meer betaalbare edelstenen zoals zirkonia of turkoois. Edelstenen hebben naast een financiële waarde ook een symbolische betekenis. Waar de betekenis vandaan komt is meestal niet duidelijk. In de loop der eeuwen hebben mensen altijd betekenissen gegeven aan dingen. Zo geloven sommige mensen dat zwarte katten ongeluk brengen, anderen geloven in goden, en weer anderen geloven dat edelstenen geneeskracht of andere krachten bezitten. Wat is de betekenis van een edelsteen? Als je iemand een mooie ring cadeau wilt doen, met een edelsteen erin, is het extra bijzonder als je een edelsteen kiest die bij de relatie past. Kies je bijvoorbeeld voor een ring met een diamant, dan kan de ring symbool staan voor eeuwige liefde. Als je iemand een ring cadeau doet met een edelsteen, let dan ook op de betekenis van de edelstenen. Dit kan een meerwaarde zijn voor liefde of vriendschap.

Symbolische betekenis van edelstenen

Diamant

De diamant is de beroemdste edelsteen. Diamanten staan symbool voor ware liefde en vergevingsgezindheid. Deze kostbare edelsteen zou de band tussen mensen versterken. In de oudheid zou Plato de aarde verbeeld hebben met een as van diamant. Diamant staat ook symbool voor doorzettingsvermogen, eerlijkheid en zuiverheid, samenwerking en vergevingsgezindheid. Betekenis: met een ring met een diamant benadruk je de liefde die je voor iemand voelt.

Robijn

Robijn is een geliefde edelsteen. Als je een ring met een robijn cadeau geeft, kies je voor een warme rode edelsteen. Robijn wordt meestal gecombineerd met goud, zilver, witgoud of platina. Ringen met robijn symboliseren passie, vuur en liefde. De robijn is vanwege zijn rode kleur geliefd en wordt ook geassocieerd met moed, strijdlust en wellust. Ook zouden robijnen bijdragen aan evenwicht in emoties, en zorgen voor spirituele kracht. Een gouden of zilveren ring met een robijn is een opvallend sieraad. Elke edelsteen heeft symbolische betekenis. De robijn komt ook voor in kronen van koningen. De rode beroemde edelsteen werd volgens een legende bovenin een kroon geplaatst om de levenskracht en het bloed van Jezus te gedenken. Betekenis: met een ring met een robijn wens je iemand passie en liefde toe.

Smaragd

De smaragd is groen, en als je iemand een gouden of zilveren ring met een smaragd erin cadeau wilt doen, dan geef je hem of haar een symbool van liefde en geluk. Je wenst hem of haar ook innerlijk evenwicht en kosmische energie toe. Over de smaragd wordt beweerd dat deze edelsteen niet alleen het hart van mensen zal veroveren, maar ook het hart van goden. De groene kleur van de smaragd zou kalmerend werken, terwijl het je ook meer energie geeft. Therapeutische krachten bezit de smaragd volgens mensen die erin geloven, ook, namelijk het vermogen om mensen te kalmeren, en de groene edelsteen zou een positief effect hebben op geur, smaak en het gezichtsvermogen. In de oudheid zou Keizer Nero de gewoonte gehad hebben om het schouwspel van gevechten tussen gladiatoren te bekijken door een smaragd voor zijn oog te houden en er doorheen te kijken. De smaragd werd in mythes gewijd aan Venus, de godin van de liefde. Betekenis: met een ring met een smaragd wens je iemand geestelijke rust en fysieke kracht toe.

Saffier

De saffier is bekend vanwege een intens blauwe kleur. Een ring met deze hemelsblauwe edelsteen erin is geliefd bij velen. Krijg je een ring met een saffier, of wil je een ring met een saffier kopen voor iemand anders, dan ontvang of geef je een symbool voor onsterfelijk. De blauwe saffier heeft in de loop der tijd ook nog de symbolische betekenis voor wijsheid en geduld gekregen. Het heldere blauw zou bovendien 'garant' staan voor evenwichtige relaties, wijze beslissingen en verdraagzaamheid. De blauwe steen zou zelfs hatelijkheden verjagen en relaties versterken. In het oude Egypte en in het oude Rome, werd de saffier beschouwd als de edelsteen der sterren. Egyptenaren waren overtuigd dat saffieren in staat waren om de beweging van de sterren te controleren. Betekenis: met een ring met een saffier wens je iemand een liefdevol en vredig leven.

Topaas

De topaas wordt beschouwd als een heilige steensoort. Een ring met een topaas is daarom een geschikt cadeau voor iemand die spiritueel in het leven staat en die zijn of haar persoonlijke spirituele ontwikkeling serieus neemt. Topaas staat ook symbool voor gezag en trouw. Topaas zou de kracht hebben om je inspiratie te vergroten, en om je te helpen problemen sneller te kunnen oplossen. De Egyptenaren geloofden dat Topaas verbonden was aan hun zonnegod Ra. Betekenis: met een ring met een topaas wens je iemand kracht en inspiratie toe.

Turkoois

Turkoois is diep blauw, en ondoorzichtig. Als je iemand een ring met een turkoois geeft, geef je een edelsteen van succes, vrede en plezier. De turkoois zou ook tegen ongelukken bescherming bieden, en in Tibet gelooft men dat deze edelsteen geluk brengt. Dit blauwe gesteente zou negatieve energie in zich opnemen, zodat je daar geen last meer van hebt. Verbleekt de turkoois, dan is dit echter een slecht teken. De eigenaar wordt dan gewaarschuwd voor naderend onheil. De Azteken vonden turkoois zo waardevol dat iemand die veel turkooizen bezat, een rijk mens was. Betekenis: met een ring met een turkoois wens je iemand veel geluk en blijdschap in het leven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De robijn, edelste van alle korundstenenDe robijn, edelste van alle korundstenenGeen gekleurde edelsteen wordt zo met sentimentele lofprijzingen overladen als de rode robijn. Bij alle volken symbolise…
Keizer Karel, een bier om van te genietenKeizer Karel, een bier om van te genietenEén van de mooiste speciaalbieren die gebrouwen wordt in brouwerij Haacht is zeker de Keizer Karel. Ondanks zijn wat min…

Tijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisTijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisVakantietijd is spitsuur voor inbrekers, ze struinen straten en internet af om te zien of er mensen op vakantie zijn. We…
Franse namen: Van Louis tot JoséphineFranse namen: Van Louis tot JoséphineWanneer een baby wordt geboren moet een naam worden gegeven. De ouders zullen hun dochter of zoon moeten aangeven op het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EWAR, Pixabay
  • http://www.wewomen.be/accessoires/edelstenen-betekenis-s732275.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.