(Inter)nationale themadagen in mei

(Inter)nationale themadagen in mei Mei is de vijfde maand van het jaar en is vernoemd naar de godin Maia, de godin van het voorjaar. De maand mei kent verschillende themadagen. Kennen jullie Towel Day of de Nationale Molendag? Sommige themadagen zijn erg bekend zoals Moederdag, maar anderen zijn weer heel erg onbekend. Ook weet niet iedereen wat Europadag is en dat terwijl het een belangrijk stuk geschiedenis is.

1e en 2e zaterdag in mei

De maand begint met de Internationale dag van het naakt tuinieren, want dit vind plaats op de 1e zaterdag in mei. In 2005 heeft een Amerikaanse nudistenorganisatie deze dag bedacht. Deze organisatie vindt dat je onkruid wieden en planten snoeien ook naakt kunt doen. Een week later is de Dag van de eerlijke Handel en de Nationale Molendag gecombineerd met de Landelijke Fietsdag. De Nationale Molendag is in 1973 bedacht door de Vereniging De Hollandsche Molen. Zij wilden mensen kennis laten maken met molens.

Moederdag

We kennen allemaal wel Moederdag, het is de dag dat je je moeder in het zonnetje kunt zetten. Tegenwoordig krijgen moeders meestal ontbijt op bed en een cadeautje van hun kinderen. In het klassieke Griekenland werden moeders al vereerd en ook in de bijbel. Moederdag begon in 1914 in Amerika. Rond 1925 kwam deze traditie naar ons land toe. Wij vieren Moederdag op de 2e zondag in mei.

Dag van de Arbeid

Op de eerste dag van mei wordt de Dag van de Arbeid gevierd. Deze dag is een feestdag van de arbeidersbeweging. In Nederland, België en Suriname vindt deze dag op 1 mei plaats. In andere landen vieren ze deze dag op andere dagen. In veel landen is deze dag een officiële feestdag, maar niet in Nederland. Gelovigen vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.

Internationale dag van de Persvrijheid

Elk jaar vieren we op 3 mei dat we persvrijheid hebben. De VN heeft in 1993 besloten dat we moeten stilstaan bij het belang van persvrijheid. UNESCO reikt op deze dag de Internationale Prijs voor Persvrijheid uit.

4 mei t/m 8 mei

Op 4 mei vieren we Wereld Astma Dag. Twee dagen later op 6 mei vieren we de Dag van het Vrije Woord. Op 6 mei bestaat ook de Internationale Anti-Dieetdag. In 1992 pleegde een 15-jarig meisje zelfmoord, omdat ze er niet tegen kon dat ze te dik was. Op Anti-Dieetdag zijn mensen niet bezig met het afvallen, maar met gezond eten en bewegen. Op 8 mei bestaan er zelfs drie themadagen namelijk de Internationale Dag van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Vanaf 2009 herdenken we het Koninginnedagdrama dat plaatsvond in Apeldoorn op 30-04-2009. Tevens laten we met deze dag zien dat geen één terrorist een nationale feestdag van ons afpakt.

Europadag

Weinig mensen weten wat deze themadag op 9 mei betekent. Op 9 mei in 1950 werd er namelijk een aanzet gegeven voor de eenwording van Europa, dit was dus net na de Tweede Wereldoorlog.

12 mei

Op 12 mei vindt de Vroedvrouwendag plaats en de Dag van de Verpleging. Op 12 mei 1820 werd Florence Nightingale geboren, zij wordt gezien als de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Vaak worden er op deze dag bijeenkomsten gegeven over het beroep door verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen in de gezondheidszorg besteden er op feestelijke wijze aandacht aan.

Internationale Dag van het Gezin en Werelddag van de Telecommunicatie

15 mei staat ieder jaar in het teken van de Dag van het Gezin. Twee dagen later, dus op 17 mei vieren we de Werelddag van de Telecommunicatie. Deze dag is ingesteld door de Internationale Telecommunicatie-unie.

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een hele bekende Nederlandse schrijfster en dichteres. In Nederland en België werd ze bekend met kinderboeken zoals Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat en Dikkertje Dap. Veel Nederlanders zijn opgegroeid met haar verhalen. Ook heeft ze erg veel prijzen gewonnen zoals de Gouden Griffel en de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Ze overleed op 21 mei 1995. Op 20 mei denken we aan haar terug op de Annie M.G. Schmidt-dag.

Towel Day (Handdoekdag)

Deze dag is een eerbetoon aan de schrijver Douglas Adams, bekend van het Transgalactisch Liftershandboek. Deze dag werd bedacht door de fans van Douglas na zijn overlijden. Op deze dag nemen zijn fans heel de dag een handdoek mee om aan te tonen dat ze hem waarderen. In de boekenreeks staat een handdoek bekend als het handigste middel dat een intergalactische lifter bij zich kan hebben. Towel Day wordt gehouden op 25 mei.

Laatste dag van mei

Op 31 mei vieren we de Wereld Anti-Tabaksdag. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren van roken.

Laatste woensdag en zondag in mei

De laatste woensdag van mei staat in het teken van de Nationale Straatspeeldag. Bij dit evenement worden verschillende straten afgesloten, zodat kinderen veilig en dichtbij hun huis kunnen spelen. Ook zenden sommige kinderzenders geen programma's uit, want ze willen dat kinderen echt naar buiten gaan. Op de laatste zondag van de maand is het de Dag van het park. Er wordt aandacht gevraagd voor het groen in de stad. Bewoners kunnen kennismaken met parken in hun regio. Ongeveer 60 gemeenten doen mee met deze dag.

Huisdier en kunstenaar

De derde week van mei vieren we de Week van het Huisdier. In deze week worden er leuke activiteiten georganiseerd. Er zijn in die week verschillende plekken in Nederland waar je huisdieren kunt verzorgen, want voordat je een huisdier neemt, moet je weten of je de verzorging van een huisdier leuk vindt. De vierde zaterdag van mei is de Dag van de Kunstenaar.
© 2015 - 2024 Milou123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…

Wat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidWat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidJe slaapgewoonten en -posities onthullen heel wat over je persoonlijkheid. Zo zal bijvoorbeeld een slechte nachtrust een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_%28inter%29nationale_themadagen_en_-weken
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internationale_dag_van_het_naakt_tuinieren
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Towel_Day
  • http://www.beleven.org/feest/internationale_antidieet_dag
  • http://www.annie-mg.com/default.asp?path=xzetjava
  • http://www.europa-nu.nl/id/vhkfc9n88ty2/9_mei_dag_van_europa
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dag_van_het_Park
Milou123 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.